Batad

Batad

Open je ogen na een stevige wandeling door de bergen en je begrijpt waarom de rijstterrassen van Batad UNESCO-werelderfgoed zijn. Dat dit een bijzondere plek is blijkt wel uit het feit dat de rijstterrassen in de Cordilleras als eerste in de categorie Cultuurlandschap van UNESCO stonden. In het dorp zelf ervaar je het traditionele leven in de bergen en vind je genoeg mogelijkheden om te overnachten in een guest house. Op diverse plekken kun je zien hoe rijst wordt gescheiden van het vlies met een grote houten stamper. Zelf kun je ook deze traditionele manier van rijst scheiden uitproberen.

De rijstterrassen

Van alle terrassen in dit gebied zijn die van Batad het grootst en meest indrukwekkend. Het beste punt om de wonderbaarlijke formaties te bekijken is het uitkijkpunt op het pad richting Kambulo en Banaue. Vraag in het dorp naar de weg naar Kambulo en via een doolhof van muren langs de terrassen en trappen bereik je een houten huisje. Draai je om en je ziet je waarlijke schoonheid van Batad. Tussen diverse bergtoppen strekken de terrassen zich als een tribune uit over de berghelling, tot ver in het dorp zelf.


Batad


Waterval

Een mooie bonus tussen alle prachtige vergezichten is de aanwezigheid van een verfrissende waterval. De Tappiya waterval ligt op ongeveer een uur hiken van het dorp Batad. Het pad leidt over de smalle randen van de rijstterrassen naar de rand van het dorp. Daarna loop je via trappen over het pad richting de waterval, omgeven door adembenemende groene bergen en een kolkende rivier ver in de diepte. De hike naar de waterval is niet heel lang, maar kan vermoeiend zijn omdat de traptreden eigenlijk te groot zijn. De waterval is echter een indrukwekkende beloning en wordt omringd door een klif in de vorm van een halve cirkel. Hierdoor heb je het idee dat je een grot inloopt. Zwemmen aan de bodem is heel verfrissend en heerlijk na het gezweet tijdens het klimmen. Kom niet te dicht bij de waterval, want deze veroorzaakt een sterke stroming. Onderweg naar Tappiya vind je diverse winkeltjes waar je water, snacks en lokaal gemaakte souvenirs kunt kopen als aandenken aan deze magische ervaring.

Trekking rondom Batad

Doorgaans doen reizigers een trekking naar Batad vanuit Banaue. Hier zijn voldoende gidsen aanwezig die diverse tours aanbieden. Wil je het meeste uit je tijd in de Cordilleras halen, dan is de driedaagse trekking via het dorp Kambulo naar Batad je beste optie. De eerste nacht slaap je in Kambulo, een dorpje dat gericht is op het ontvangen van wandelaars. Hier is weinig anders te doen dan gezelschap te zoeken onder medereizigers. De tweede nacht verblijf je in Batad, waarna je op dag drie door de bergen naar de weg richting Banaue trekt.

De omgekeerde weg is veel minder populair, maar niet minder interessant. Vanuit Banaue neem je de jeepney of tricycle naar het einde van de weg, waar je je hike door de bergen naar Batad begint. In Batad kun je vervolgens een gids vinden of op eigen houtje de onwerkelijke omgeving verkennen.


Tappiya waterval


Batad


Overnachten in Batad

Er is een prima aanbod aan homestays en simpele hotels in Batad. Hostels zijn hier nog niet te vinden. De meeste homestays zijn kwalitatief goed en betaalbaar, voor ongeveer €10 per nacht heb je een prima kamer.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

We raden aan eerst naar Banaue te reizen, om vanuit een daar een meerdaagse trekking naar Batad te maken. Banaue is met de bus bereikbaar vanuit onder meer Manilla, Sagada en Baguio.

Ons oordeel
8/10

De prachtige rijstterrassen, de indrukwekkende omgeving en de leuke sfeer maken Batad een geweldige bestemming.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.