Balabac

Balabac

Het hoofdeiland van de zuidelijke Filipijnse provincie Palawan wordt door velen gezien als een van de mooiste eilanden op aarde en staat met name bekend om de oogverblindende stranden. El Nido en Port Barton hebben al een reputatie onder strandliefhebbers, maar de kleine eilandengroep Balabac ten zuiden van het hoofdeiland is nog grotendeels onontdekt en zelden bezocht door backpackers. Als je enkele dagen in afzondering van witte zandstranden wil genieten en wil eilandhoppen, dan ben je in deze archipel op de juiste plek.

Onuk Island

Je kunt tijdens je trip waarschijnlijk niet alle 30 eilanden van de Balabac archipel bezoeken, maar Onuk Island is zeker een aanrader. Het kalme, kristalheldere water nodigt uit tot zwemmen en verder is er hier – behalve luieren in een hangmat – niet veel te doen. Het eiland heeft enkele hutjes op palen, waarin je boven de zee kunt overnachten. Verwacht, zoals ook op alle andere eilanden, echter geen luxe maar een eenvoudige accommodatie.


Balabac


Comiran Island

Hoewel dit eiland bekend staat als Pink Island, moet je je niet laten misleiden door gefilterde Instagram berichten van felroze stranden. Wanneer je het zand van dichtbij bekijkt, heeft het inderdaad een andere kleur maar van een afstand is dit nauwelijks zichtbaar. Toch is Comiran een bezoekje waard, omdat je hier bijvoorbeeld verse lokale vis van de barbecue kunt eten en vrijwel zeker in je eentje van de stranden kunt genieten.

Mansalangan Sandbar

Wil je je vrienden jaloers maken met je vakantiefoto’s? Deze zandbank is een van de meest populaire fotostops en wellicht de plek waar je naar op zoek bent voor memorabele foto’s. Tijdens laagtij word je hier omringd door het kraakheldere zeewater en zeesterren, zonder de toeristen die je elders op Palawan tegen het lijf loopt.


Balabac


Punta Sebaring

Dit eilandje is geliefd vanwege het fijne zand en het mangrovebos, waarin wilde apen leven. Het uitgestrekte strand geldt voor veel bezoekers als het mooiste van de archipel en de beste plek om van de zonsopkomst te genieten. Bovendien kun je hier een tentje opslaan en zo helemaal back-to-basic gaan!

Snorkelen

Niet alleen de stranden zijn een reden om naar Balabac te gaan. Ook onder het wateroppervlak heeft deze eilandengroep fascinerende landschappen. Rondom het merendeel van de eilanden vind je roggen en zeesterren, maar bepaalde spots zijn in het bijzonder geschikt om te snorkelen. Bij Sicsican Island zwermen scholen met kleine vissen en vind je met name veel hard koraal. Ook bij het Nasubata Reef tref je koraaltuinen met veel vissoorten, enorme doopvontschelpen en af en toe zeeschildpadden. Breng je eigen uitrusting mee naar Balabac, want er worden geen snorkelsets verhuurd in de eilandengroep zelf.


Balabac


Backpacken en overnachten in Balabac

Besef voor je naar het afgelegen Balabac reist dat het hier ontbreekt aan alle luxe. Je vindt hier geen resorts, bars of uitgaansgelegenheden. Daarnaast wordt de stroom ‘s avonds en ‘s nachts afgesloten. Je slaapt hier in eenvoudige hutjes zonder wifi. Met een Filipijnse simkaart heb je op de meeste eilanden wel bereik, waardoor je toch kunt internetten als je wil. Als je jezelf wil loskoppelen van de buitenwereld, is Balabac echter een topbestemming.

Houd er ook rekening mee dat de meeste eilanden privébezit zijn, waardoor er om een klein bedrag als entreegeld kan worden gevraagd voor onderhoud. Als je weinig tijd hebt en meerdere eilanden per dag wil bezoeken, kun je het beste eilandhoppen. Je betaalt voor een privéboot met kapitein gemiddeld €30 per persoon per dag.

Hoe kom ik er?

De meeste reizigers reizen naar Balabac vanuit Puerto Princesa, de meest voorname stad van Palawan. Neem een minibus voor de rit van vier tot vijf uur naar Rio Tuba, waar dagelijks rond het middaguur een veerboot naar Balabac vertrekt. Ook deze tocht duurt ongeveer vier uur. De totale reiskosten zijn ongeveer €15.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.