Coron

Coron

Coron is de grootste stad van het eiland Busuanga, behorend tot de provincie Palawan. Zoals wel vaker het geval is in de Filipijnen is de stad zelf niet de leukste bestemming van Busuanga. Vanuit Coron kun je echter wel de rest van het eiland bezoeken en de rest van het eiland heeft zeker veel te bieden. Het staat wereldwijd bekend als een geweldige bestemming om te wrakduiken. Daarnaast kun je ook hier mooi eilandhoppen en relaxen op het strand.

Duiken

Het gebied rondom Busuanga is een van de betere bestemmingen in de wereld om te wrakduiken. Hierbij ga je tijdens het duiken op zoek naar scheepswrakken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in dit gebied veel gevochten tussen de Japanners en de Amerikanen. Er liggen hier meerdere grote Japanse oorlogsschepen. Na een boottocht van een à twee uur vanuit Coron kom je bij deze scheepswrakken aan. Sommige van deze wrakken liggen diep in de zee, terwijl andere zich in ondiep water bevinden. Daardoor kunnen niet alleen ervaren, maar ook beginnende duikers hier goed terecht. Er ligt ook een scheepswrak dichter bij het eiland. Deze kun je al snorkelend ook bekijken. Dit scheepswrak wordt aangedaan door de meeste tours die hier worden georganiseerd.


Coron


Dagtours

We raden meestal aan om de tours te vermijden en zelf alles te regelen. Voor Coron maken we een uitzondering. Er zijn veel hoogtepunten in de buurt, die allemaal alleen per boot bereikbaar zijn. Een tour is dan de goedkoopste optie om al deze punten te bereiken. Gelukkig zijn de tours van prima kwaliteit. Je hebt een flink aantal opties, die je ter plekke overal kunt boeken. Zo kun je een tour boeken gericht op de drie mooiste stranden van de omgeving, of meegaan met een tour langs de grootste hoogtepunten. De tour langs de hoogtepunten raden wij sowieso aan. De prijzen variëren tussen de 750 en 1.500 PHP. Meestal zit een lunch bij de tour inbegrepen.

Kayangan Lake

Een van de leukere activiteiten die je hier in de buurt kunt doen is het bezoeken van Kayangan Lake. In dit zoetwatermeer kun je heerlijk zwemmen en goed snorkelen. De omgeving van het meer is echter het hoogtepunt. Vanaf Coron vaar je tussen de rotsen door naar een kleine baai. Na een steile klim word je beloond met een prachtig uitzicht over deze omgeving. Het perfecte moment voor een foto. Dit is ook het punt waar we onderstaande foto maakten. Zeker niet overslaan dus.


Coron

Het prachtige uitzichtpunt bij Kayangan Lake


Coron Island

Verwar Coron waar we het over hebben in dit artikel, niet met Coron Island. Coron Island is namelijk een eiland naast Busuanga, waar veel island hopping tours naartoe gaan. Het ligt ten zuiden van het stadje Coron, en dus op een ander eiland. Het eiland Coron is voor het grootste deel afgesloten voor toeristen. Door de beperkte toegang is het dan ook niet mogelijk om op Coron Island te overnachten. Na zonsondergang is het eiland verboden voor bezoekers, dus ook voor de Filipino’s. Maar ga vooral met een dagtour naar het eiland, om daar de fantastische highlights bij daglicht te bewonderen. Bekende bezienswaardigheden op het Coron Island die wel te bezoeken zijn, zijn Lake Barracuda, Banol Beach en de helft van Twin Lagoon.

Overige activiteiten

Busuanga is een mooi eiland, maar er is niet heel veel te doen. Er is wel een leuke hot spring, waar elke tricycle bestuurder je maar al te graag heen brengt. Ook kun je naar een van de mooie stranden op het eiland gaan, zoals Ocam-Ocam beach en Cabo beach. In Coron zitten een aantal goede restaurants en wat leuke barretjes, maar daar houdt het wel op. Je komt vooral naar Coron voor de schitterende natuur. Azuurblauw, kraakhelder water vol kleurrijke vissen wordt omgeven door prachtige kalkstenen rotsformaties, die rijkelijk begroeid zijn met oerwoud en bos. De omgeving van Coron Town is zo mooi, dat je het wel gezien moet hebben.


Coron


Vervoer op Coron

Het is leuk om een scooter te huren en het eiland op eigen houtje te verkennen. Doe dit wel alleen als je wat ervaring hebt, want de wegen zijn er slecht. Daarnaast rijden er voldoende tricycles rond op het eiland, die je na het nodige onderhandelen naar verschillende bestemmingen op Busuanga kunnen brengen.

Eten en drinken

Het aanbod van de restaurants valt wat tegen. Je betaalt relatief veel en de gemiddelde kwaliteit is niet altijd even hoog. Er zijn wel een aantal leuke bars gevestigd in het dorp. De sfeer is hier goed en je kunt hier een verfrissend drankje halen na een dag op en in het water.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Coron:

Naam Eten Aanbod Prijs
Altrove Coron Ontzettend lekkere pizza, een echte aanrader
KT’s Sinugba Sa Balay De beste keuze als je Filipijns wilt eten
Summer Cafe & Bar Lekkere koffie, smoothies, ontbijt en lunch
Rosa’s Cantina Een prijzig, maar goed Mexicaans restaurant €€

Overnachten in Coron

Coron Town is de beste optie om te overnachten op Busuanga. Het is een uitgestrekt centrum, waar één hoofdweg doorheen loopt. Er zijn een aantal hostels, goedkope bungalows en zelfs betaalbare hotels. Verwacht geen topkwaliteit. Ergens anders op het eiland overnachten kan ook. Er zijn een paar leuke bungalows te vinden. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van Coron vermeld. We raden je aan minimaal twee dagen te blijven.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Busuanga heeft een vliegveld, dat op een halfuurtje rijden van Coron ligt. Er zijn een aantal airlines die rechtstreekse vluchten vanaf Manilla aanbieden. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Als je niet wilt vliegen kun je het beste de boot nemen vanuit El Nido. Deze doet er vier tot zeven uur over, afhankelijk van welke boot je neemt. Er gaat ook een rechtstreekse boot vanuit Manilla, welke er veertien uur over doet.

Ons oordeel
8/10

De omgeving van Coron is prachtig. Het is een ideale uitvalsbasis om de verschillende eilanden, meren en stranden te verkennen. Daarnaast is het een geweldige locatie om te wrakduiken. Het enige nadeel is dat het stadje Coron zelf niet zo leuk is. Je kunt overdag niet een uurtje naar het strand gaan, zonder hiervoor een – redelijk prijzige – boot te huren om het eiland te verlaten.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.