Cebu

Cebu

Midden in de Filipijnen ligt de provincie Cebu. De provincie bestaat uit 168 eilanden waarvan het eiland Cebu veruit het grootste is. De goede transportmogelijkheden, zowel door de lucht als over het water, zorgen ervoor dat veel backpackers en andere toeristen de provincie aandoen tijdens hun bezoek aan de Filipijnen. Voor sommige van hen is het puur om de reis te vervolgen naar een ander eiland, maar andere komen voor het leuks wat Cebu te bieden heeft.

Cebu City

Cebu City is de hoofdstad van de provincie, een van de grootste steden van het land en bovendien ook de oudste stad. Een hele interessante stad is het verder niet. Je kunt vanaf Cebu City een makkelijk een uitstapje maken naar Mactan Island, waar je op het strand kunt chillen. Hier vind je veel luxe resorts. De meeste reizigers gebruiken Cebu City als doorreis stad, op weg naar leukere bestemmingen op Cebu. Er zijn wel een aantal bezienswaardigheden in de stad die leuk zijn om te bekijken. Hoogtepunten van je reis ga je hier niet vinden, maar mocht je dit een tussenstop voor je zijn, dan kun je je er een dag prima vermaken. Dankzij het relatief grote vliegveld en de goede verbindingen met andere bestemmingen in Cebu is de stad wel een veel gemaakte tussenstop.


Cebu


Moalboal

Op het zuidwesten van het eiland ligt het dorpje Moalboal. Vanaf Cebu City ben je in ongeveer drie uur in Moalboal met de bus. Moalboal is een relaxed vissersdorpje waar je goed kunt duiken en snorkelen. De laid-back sfeer zorgt ervoor dat je hier minstens drie dagen blijft. Het is een uitstekende uitvalsbasis, met goede faciliteiten en accommodaties. De plek om te verblijven is voor backpackers rond Panagsama Beach. Vanaf hier loop je zo de zee in en binnen drie minuten spot je zeeschildpadden en hele scholen sardines. Wil je chillen op een mooier strand, dan ga je naar White Beach. Iets ondernemen? Huur een scooter en ga naar de Kawasan watervallen. De watervallen zijn met hun azuurblauwe water ontzettend fotogeniek, waardoor je hier prachtige plaatjes kunt schieten. Je kunt hier een tour boeken voor canyoning, maar ook zonder tour kun je van de rotsen daar springen.

Overnachten op Cebu

Er zijn genoeg hotels en guest houses te vinden op Cebu. Een guest house kun je makkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Wil je iets meer luxe? Er zijn ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook helemaal niet zo veel voor betaalt. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van Cebu vermeld.


Cebu


Malapascua

Ook Malapascua is een geweldige duikbestemming. Malapascua is een piepklein eiland, gelegen op een halfuur varen ten noorden van het eiland Cebu. Het is een populaire duikbestemming omdat je hier een hele grote kans hebt om voshaaien te zien. Als je hier interesse in hebt is het zeker een must do. Op het eiland vind je ook mooie witte stranden en een leuke sfeer. Helaas neemt het aantal toeristen dat het eiland bezoekt toe, maar het blijft nog een hele leuke bestemming.

Oslob

Oslob is een populaire bestemming onder toeristen. Dit heeft één oorzaak; je kunt er met walvishaaien zwemmen. Verder is hier niet veel te doen, dus een nacht is voldoende. De volgende ochtend ga je rond 6 uur richting de walvishaaien, want ze worden elke ochtend om 7 uur gevoerd. Terwijl jij al snorkelend in het water ligt, eten en zwemmen de beesten zo’n 2 meter bij je vandaan. Op zich een geweldige ervaring, maar er zit een groot nadeel aan. Omdat de walvishaaien hier elke ochtend eten krijgen zijn ze niet meer genoodzaakt om te migreren, wat ze dus ook niet meer doen. Deze toeristische attractie is dus van invloed op het lokale ecosysteem, iets waar wij geen fan van zijn.


Cebu


Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Mactan International Airport, gelegen bij Cebu City, is een groot vliegveld met goede verbindingen met de rest van de Filipijnen. Daarnaast gaan er ook directe vluchten vanaf onder andere Hong Kong, Singapore en Kuala Lumpur naar toe. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Ons oordeel
7/10

De echte mooie stranden ontbreken, maar Cebu heeft veel andere interessante mogelijkheden. Zeker als je wilt duiken is Cebu ontzettend gaaf.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.