Pagudpud

Pagudpud

Pagudpud ligt in de provincie Ilocos Norte, in het noorden van het Filipijnse eiland Luzon. Pagudpud is met name bekend om de uitgestrekte stranden waar je ontspannen kunt genieten van de zon, maar ook voor de sportieve backpackers zijn er voldoende activiteiten in en rondom deze kustplaats te vinden. Om de omgeving grondig te verkennen, kun je het beste enkele dagen spenderen in Pagudpud.

Stranden

Zoals op talloze andere plekken in de Filipijnen, vind je aan de kust bij Pagudpud prachtige stranden en de meeste toeristen komen om deze reden naar Noord-Luzon. Een van de meest fotogenieke stranden is de Blue Lagoon, een breed strand dat enkele kilometers ten oosten van het plaatsje Pagudpud ligt. Van november tot juni zijn de golven hier hoog genoeg om te surfen en kitesurfen, en buiten dit moessonseizoen kun je zwemmen in het kalme water.

Ook Saud Beach is een geliefde strandbestemming; het is hier rustiger en je vindt hier de stereotype hangende palmbomen en fijne zand.


Pagudpud

Het mooie strand van Pagudpud


Rotsformaties

Je kunt eindeloos wandelen langs de kust bij Pagudpud, waar diverse interessante spots te vinden zijn. Bantay Abot Cave is een indrukwekkende rotsformatie waar je prachtige plaatjes kunt schieten en dat geldt ook voor Dos Hermanos Islands. Deze eilandjes zijn bij laagtij te voet bereikbaar vanaf de Blue Lagoon. Vergeet niet je snorkelset, want in het water rondom deze opvallende rotspartijen zijn veel vissen en koraal zichtbaar.

Secret Green Hills

De variatie aan landschappen in deze regio wordt nog eens zichtbaar bij de zogenoemde Secret Green Hills. De groene kliffen aan de kust doen sterk denken aan de Rolling Hills van de noordelijke eilandengroep Batanes en dit is dan ook een goede plek om mooie wandelingen te maken.


Pagudpud

Het rustige en mooi Saud Beach


Kabigan Falls

Vanaf de hoofdweg, even buiten het centrum van Pagudpud, kun je over een pad van ongeveer twee kilometer naar de Kabigan Falls lopen. Na een wandeling door het dichte bos kom je aan bij de waterval, die ongeveer dertig meter hoog is en aan de voet een bassin heeft waarin je kunt afkoelen. De wandeling naar de waterval is erg mooi en leidt langs felgroene rijstvelden en heuveltoppen.

Vervoer in Pagudpud

De meeste reizigers verplaatsen zich via tricycles in de stad, de Filipijnse fietstaxi’s. Dit is een leuke manier om je binnen de stad te verplaatsen, maar echt snel gaat het niet. Bovendien is het noodzakelijk om goed te onderhandelen over de prijs. Als je meer comfort wilt is de minibus een goed alternatief.


Pagudpud

Een ritje door de mooie omgeving van de stad


Overnachten in Pagudpud

Het aanbod van accommodaties in Pagudpud is beperkt en hostels met backpackers zijn niet aanwezig. Op boekingssites staan vrijwel geen accommodaties en daarom kun je het beste in Pagudpud zelf een kamer vinden. Hoewel veel lodges dus niet adverteren op hotelwebsites, zijn er voldoende accommodaties en door het beperkte toerisme is vrijwel altijd een slaapplek te vinden.

Hoe kom ik er?

Vanuit Manilla kun je naar Laoag vliegen en daar vandaan op de jeepney naar Pagudpud stappen. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in de Filipijnen.

Vanaf de stad Laoag ben je twee tot drie uur onderweg met een lokale jeepney. Vanuit de steden Vigan en Baguio gaan geen directe bussen en zul je daarom eerst een bus naar Laoag moeten nemen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.