Eten in de Filipijnen

Eten in de Filipijnen

De Filipijnse keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door onder andere de Chinese, Maleisische en Spaanse cultuur. Het resultaat is een multiculturele en veelzijdige keuken, waarover de meningen zijn verdeeld. Dit terwijl in laden in de regio zoals Thailand en Indonesië het eten door vrijwel iedereen geliefd wordt. Ondanks de internationale invloeden, hebben de Filipijnen ook nationale specialiteiten ontwikkeld, waar je niet omheen kunt als je in de Filipijnen bent.

Lekkerste Filipijnse gerechten

Net als in bijna ieder ander land in Azië, is rijst een standaard onderdeel van veel gerechten. Filipijnen ontbijten vaak met knoflookrijst, vlees en een eitje. Ook de traditionele lunch en het diner bevatten rijst, aangevuld met vlees of vis, en een klein beetje groente. Waar je in de rest van Azië veel groente bij of door je gerechten krijgt, zijn de Filipino’s hier wat minder van. Wil je aan je portie groente komen, dan kun je dit beter als bijgerecht bestellen. Vis en schelpdieren zijn ook goed verkrijgbaar, aangezien het land natuurlijk omringt is door zee. Toch geven de meeste Filipijnen de voorkeur aan vlees. Je vindt veel gerechten met kip en varken op de kaart. Dit in tegenstelling tot rund.

Kenmerkend voor de Filipijnse keuken zijn de zure en bittere smaken. Deze zitten vaak in de sausjes, waar Filipino’s gek op zijn. Ze gooien sausjes over de rijst, of ze dippen erin met fingerfood. In de keuken wordt er vaak gewerkt vissaus, sojasaus en azijn. Gerechten zijn over het algemeen niet pittig. Mocht je wel van wat hete pepers houden, vraag dan of ze deze toevoegen.

Dit zijn de bekendste Filipijnse gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Adobo Vlees gegaard in sojasaus, azijn en kruiden.
Arroz Caldo Hartige rijstpap met kip en verschillende toppings.
Atchara Ingemaakte papaja, vaak geserveerd als bijgerecht.
Chitcharon Een populaire snack; een soort chips van gefrituurde varkenshuid.
Halo-halo Een nagerecht met een mix van bonen, vruchten en gecondenseerd melk.
Kare-kare Stoofpot met vlees en een pindasaus.
Lecheon Een heel varken geroosterd boven vuur.
Lumpia De Filipijnse variant op de loempia.
Pancit Noedels, in verschillende varianten verkrijgbaar.
Sinigang Soep met zure smaken, met veel tamarinde.
Sisig Vlees en groenten gebakken op een sissend hete plaat.

Filipijnse specialiteiten

Ondanks dat de Filipijnse keuken onder veel buitenlandse invloeden heeft gestaan, zijn er toch een aantal gerechten die behoren tot de nationale specialiteiten. Het bekendste gerecht is de Adobo, wat op elke menukaart wel te vinden is. Adobo is varkens- of kippenvlees gestoofd in een sojasaus met knoflook, uien en azijn. Natuurlijk serveren ze ook dit met rijst. Een ander bekend Filipijns gerecht is lechon. Hiervoor wordt – voornamelijk tijdens feestdagen – een speenvarken in zijn geheel geroosterd boven het spit, tot de huid lekker knapperig is. Een saus van de lever maakt het gerecht af. De huid van varkens wordt ook wel gefrituurd en gezout, en verkocht als chips. Deze populaire Filipijnse snack heet chicharon en wordt overal verkocht. Verder kun je in veel restaurants pancit krijgen, wat een verzamelnaam is voor noedels. Sisig is ook een bekend Filipijns gerecht. Hiervoor gebruiken ze de neus, wang, oor en tong van een varken. Dit wordt geroosterd en vervolgens gebakken op een sissende hete plaat, en dat is ook hoe jij het voor je neus krijgt. Een bekende – voor veel mensen bizarre – delicatesse is balut: een bebroed ei met een embryo erin. Deze snack is vooral bij de lokale bevolking populair; veel toeristen slaan het liever over, alleen al door de geur die er vanaf komt.


Lechon


Drinken in de Filipijnen

Waar groente soms lastig te vinden is, is er fruit in overvloed. Je hoeft daarom niet lang te zoeken naar een fruit shake. Vooral de mango shakes zijn heerlijk. Let er wel op dat de Filipijnen gek zijn op suiker. Wil je je fruitsapje gezond houden, vraag dan of ze geen extra suiker willen toevoegen. Ook frisdranken als cola zijn door de vroegere westerse invloeden overal verkrijgbaar. De koffie is waarschijnlijk wel anders dan dat je gewend bent; wanneer je koffie bestelt, ontvang je vaak oploskoffie. Zin in een goede kop? Zoek dan de toeristische plekken op, waar je de betere koffiezaakjes vindt. Water koop je in de supermarkt of je vult het bij in je hostel, maar drink in ieder geval niet uit de kraan.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Grote fastfood ketens

De lokale bevolking is gek op fastfood. Geen wonder dus dat veel grote fastfood ketens als de McDonalds, BurgerKing en de Filipijnse Jollibees het straatbeeld in steden als Puerto Princesa domineren. De ketens beschikken vaak over airco en het eten is er goedkoop.

Uit eten in de Filipijnen

In Aziatische landen als Thailand en Vietnam is uit eten gaan heel normaal. In de Filipijnen zit dat minder in de cultuur; de meeste Filipijnen eten gewoon thuis. Daarom vind je in de Filipijnen minder night markets met eten en moet je soms meer je best doen een restaurant te vinden. Aangezien de meeste restaurants pas in de middag openen, zal vooral een ontbijt vinden soms een opgave zijn. Hiervoor kun je dan beter naar de supermarkt of bakkerij. In de toeristische plaatsen of grotere steden is het eenvoudiger een (westerse) maaltijd te vinden, door een groter aanbod van restaurants. De prijs voor een goedkope, goede maaltijd ligt tussen de €3 tot €4. Wil je het goedkoper krijgen, dan ben je verbonden aan de lokale straattentjes.

Lees verder over de Filipijnen