Banaue

Banaue

Banaue is het bekendste dorp in het mooie Cordillera. Bij dit dorpje liggen schitterende terrasvormige rijstvelden, die tot de mooiste rijstvelden van heel Azië behoren. Deze rijstvelden vallen onder de Ifugao rijstvelden. De Ifugao is een oude stam, die al duizenden jaren in deze bergen wonen. De rijstvelden hier zijn maar liefst 2000 jaar oud, lopen bijna recht omhoog en zijn met de hand aangelegd, wat het geheel nog indrukwekkender maakt. Banaue is dus het bekendste dorp in dit gebied en dit heeft tot een groeiende stroom toeristen geleid. Dat is wat jammer, maar alsnog is het zeker de moeite waard.

De rijstvelden van Banaue

De rijstterrassen van Cordillera zijn verdeeld een vijftal clusters, waarvan er twee rondom Banaue liggen. Deze twee vind je in Batad en Bangaan. De overige clusters zijn Mayoyao, Hungduan en Kiangan. De meeste reizigers verblijven in Banaue. Wanneer je aankomt in het dorpje, zal je al gauw benaderd worden door een aantal mensen die vragen of zij jouw gids mogen zijn. Vind je het leuk om net wat andere plekjes te zien en wat achtergrondinformatie te krijgen, dan is een gids zeker aan te raden. Het dorpje Banaue heeft een eigen uitkijkpunt, waar vanaf de rijstvelden het best te bewonderen zijn. Met de tricycle is dit een ritje van ongeveer tien minuten. Bovenop het uitkijkpunt staan ook een paar vrouwen gekleed in traditionele Ifugao kleding, waarvan je voor een klein bedrag een foto mag maken.


Banaue


Banaue


De rijstvelden van Batad

De rijstvelden van Banaue worden dus het meest bezocht. Daarna komt het dorpje Batad, waarvan velen zeggen dat deze rijstvelden nóg mooier zijn. De rijstvelden rondom Batad staan dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast de indrukwekkende terrasvormige rijstvelden heerst hier ook een leuke backpack sfeer. Vind je Banaue te toeristisch, reis dan dus zeker door naar Batad. Dit kan heel eenvoudig met een jeepney, waarna je vrij kunt rondlopen in de rijstvelden. Of boek een tour met een gids. Dit kun je in zowel Banaue als Batad zelf boeken. Trek in ieder geval goede schoenen aan en neem je poncho mee. Het regent namelijk best vaak in Batad, waardoor gladheid dus op de loer ligt.

Overige rijstvelden

Naast de rijstvelden in Banaue en Batad, zijn ook de Hapao Terraces onwijs mooi. Geen wonder dat deze dus ook te vinden zijn op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De rijstvelden behoren tot het Hungduan cluster en zijn een stuk minder bekend bij toeristen. Daardoor zijn de Hapao rijstvelden ook een stuk rustiger en wat meer off the beaten track. Hier vlakbij vind je ook de Bogyah Hotsprings, waar je lekker kunt ontspannen. Ook de rijstvelden in Mayoyao zijn ontzettend mooi en zeker een bezoekje waard. Ze liggen in een vallei en verbinden verschillende dorpjes met elkaar. Je moet dan nog wel een dikke tweeënhalf uur met de bus vanuit Banaue.


Banaue


Banaue


Tappiyah waterval

Genoeg rijstvelden gezien? Breng dan een bezoekje aan de Tappiyah waterval in Batad. Het is een eindje lopen (ongeveer een uur), maar dan krijg je ook wel een schitterend plaatje. De twintig meter hoge waterval is namelijk omgeven door groene jungle. Let er wel op dat de stroming onder de waterval ontzettend sterk is. Blijf hier vooral uit de buurt.

Overnachten in Banaue

Hoewel ook veel backpackers de rijstvelden van Batad bezoeken, verblijven de meesten in Banaue. Batad wordt dan als dagtrip bezocht, maar het is ook zeker de moeite waard om hier te verblijven en de prachtige omgeving goed te verkennen. We raden je aan minimaal drie dagen in en rond Banaue en/of Batad te blijven. Er zijn een aantal leuke – maar simpele – guest houses te vinden in Banaue. Deze zijn bovendien ook goed betaalbaar. Ook vind je in Banaue de meeste restaurants en reisbureaus. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Er gaan nachtbussen vanuit Manilla naar Banaue. Deze doen er ongeveer negen uur over. Het wordt aangeraden om de kaartjes hiervoor een paar dagen van tevoren te boeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.