Leyte

Leyte

Ten noordoosten van de bekendere eilanden Cebu en Bohol ligt het nog nauwelijks bezochte Leyte. Je komt hier voor de goede duikspots en de mooie stranden met helder water. In tegenstelling tot eilanden als Boracay en gedeeltes van Palawan hoef je deze stranden op Leyte niet met grote groepen andere toeristen te delen.

Tacloban

Het eiland Leyte kwam in 2013 in het nieuws toen de allesverwoestende super tyfoon Yolanda hier een ravage aanrichtte en vele levens eiste. In het zwaarst getroffen Tacloban vind je nog steeds sporen van Yolanda, doordat veel buurten niet herbouwd zijn. Tacloban, de hoofdstad van Leyte, is een drukke stad en heeft weinig bezienswaardigheden. Santo Niño Shrine is een interessant landhuis dat toebehoorde aan de voormalige dictator Ferdinand Marcos. Binnen vind je een prachtige kunstcollectie die Marcos verzameld heeft van over de hele wereld. De 200 peso toegangsprijs wordt gebruikt voor onderhoud van het kleurrijke landhuis dat door tyfoon Yolanda ook niet gespaard werd.


Leyte


Natuurgebieden

Leyte moet het niet hebben van zijn charmante steden, maar het natuurschoon op dit eiland maakt alles goed. Vlak bij Ormoc, op twee uur rijden van Tacloban, bevindt zich het Danao meer op 650 meter boven zeeniveau. Daardoor is de lucht hier koeler dan elders op Leyte. Hier kun je hiken over de bergen rondom het meer, een boottocht maken of paardrijden door de rustgevende omgeving.

Duiken

Op het eiland Leyte vind je enkele duikplekken die de moeite van de reis waard zijn. De beste plekken concentreren zich in het zuiden van Leyte, rondom Sogod Bay. Hier en rondom Panaon Island worden regelmatig walvishaaien, dolfijnen en mantaroggen gespot. Duikbestemmingen in het zuiden van Leyte staan bekend om hun variatie aan onderwaterleven, van grote vissen en veel macroleven, tot hard en zacht koraal. In Tangkaan en Padre Burgos vind je de meeste duikscholen. Napatao Marine Sanctuary aan Sogod Bay is ook geschikt voor snorkelaars.


leyte


Stranden

Wanneer je in de Filipijnen reist, zijn perfecte witte stranden vrijwel altijd dichtbij. Dat geldt ook voor Leyte, hoewel het eiland een van de minst bezochte is in de Visayas. Een van de mooiste stranden vind je bij duikbestemming Tangkaan in het zuiden. Aan de horizon zie je Panaon Island, op de voorgrond turquoise blauw water en wuivende palmen. De bijzondere rotsformaties op dit strand maken het plaatje compleet.

Meer oogverblindende stranden vind je op het onaangetaste San Pablo Island aan de zuidoostelijke kust van Leyte. Maak een korte boottocht vanaf het vasteland, koop een buko – jonge kokosnoot – en geniet van het witte stuifzand aan je voeten en een spectaculair berglandschap aan de horizon. Op Limawasa Island vind je dicht bij Bituon Beach koraal, waardoor je vanaf het witte zandstrand direct kunt snorkelen. Je vindt hier ook een rustige lagoon en je kunt daarnaast van kliffen af springen.

Wil je echt een castaway gevoel krijgen? Bezoek dan het smalle Sambawan Island met haar groene kliffen die prachtig afsteken tegen het heldere wit en blauw van zand en zee.


Leyte


Vervoer op Leyte

Op Leyte zijn minibusjes de meest voorkomende vorm van transport tussen voorname plaatsen als Tacloban, Ormoc en Maasin. Naar kleinere plaatsen is de jeepney de beste manier om rond te reizen. Per brug is Leyte verbonden met het eiland Samar.

Overnachten op Leyte

In Tacloban zijn verrassend veel leuke hostels gelegen. Er zijn hier enkele hele leuke hostels te vinden. Elders in Leyte is de keuze aanzienlijk beperkter. Hier zul je het vaak moeten doen met guest houses of simpele hotels.

Hoe kom ik er?

Vanuit andere delen van de Filipijnen is een vlucht naar Tacloban de gemakkelijkste manier om Leyte te bereiken. De luchthaven heeft verbindingen met Manilla, Cebu City en Davao. Vanaf dit kleine vliegveld reis je goedkoop per jeepney naar de binnenstad. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets Filipijnen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.