Mindoro

Mindoro

Ten zuiden van het eiland Luzon ligt Mindoro. Dit is een eiland met vele interessante gezichten. Bergen, fruitplantages en een overweldigende onderwaterwereld maken van Mindoro een interessante bestemming voor backpackers. Het is met name een interessante bestemming voor reizigers die buiten de gebaande paden willen gaan.

Hoofdstad

San Jose is de hoofdstad van Mindoro. Deze stad is handig als een startpunt om het eiland te ontdekken, maar is zelf niet zo interessant. De mooie St. Joseph Cathedral is wel het bezoeken waard. San Jose Airport ontvangt regelmatig vluchten vanuit Manilla en heeft busverbindingen met andere delen van Mindoro.


mindoro


Mindoro


Bergbeklimmen

Het binnenland van Mindoro herbergt een van de meest spectaculaire berglandschappen in de Filipijnen. Fel groene puntige bergen domineren het gebied rondom Mount Baco in het midden van het eiland. Mount Baco is onderdeel van Mount Iglit-Baco National Park en staat bekend als leefgebied van de tamaraw, een buffelsoort die alleen hier voorkomt. De hike naar de top duurt ongeveer drie dagen en voert langs prachtige vogels, planten en vergezichten over scherpe pieken. De beste plek om je weg naar de top te starten is in het dorp Calintaan.

De ultieme uitdaging voor hikers vind je meer noordelijk bij Mount Halcon. Met 2.586 meter staat deze reus in de top 20 van hoogste bergen in de Filipijnen. Mount Halcon staat bekend als de moeilijkst te beklimmen berg in het land, maar een pittige klim brengt je in twee dagen naar de top waar je boven de wolken staat. Onderweg naar de top passeer je regenwoud waar je mogelijk herten en wilde zwijnen tegenkomt.

Duiken

In het noordelijke puntje van Mindoro van je een van de meest populaire duikspots in de Filipijnen. Puerto Galera heeft een grote variatie aan locaties. De schoonheid van de onderwaterwereld is hier vooral terug te zien in koraaltuinen, enkele scheepswrakken en veel kleine vissoorten. In Puerto Galera vind je veel duikscholen waar je je PADI kunt behalen en waarmee je de schoonheid van Mindoro onder water kunt ontdekken. Zo’n tien kilometer uit de kust bij Puerto Galera ligt Isla Verde. Ook hier vind je fantastische duikspots. Vanuit Puerto Galera gaan boottrips naar Isla Verde. Hier vind je naast mooie duikplekken ook stranden en een museum met overblijfselen van Spaanse en Chinese scheepswrakken.


Mindoro


Stranden op Mindoro

Eilanden als Palawan en Cebu staan bekend om hun mooie stranden, maar ook Mindoro mag niet in dit rijtje ontbreken. Op Ilin Island, voor de kust van San Jose, vind je Inasakan Beach. Dit is een strand zoals je die vindt in de reisbrochures, zonder de vracht toeristen zoals in El Nido en voorheen Boracay. Het naastgelegen Ambulong Island is kleiner, maar heeft ongerepte stranden, rotskusten en mangrovebossen. Ambulong en Ilin Island vormen een leuke dagtrip vanaf het vasteland van Mindoro.

Overnachten op Mindoro

In Puerto Galera zijn enkele hostels gelegen. Elders op Mindoro zijn er niet of nauwelijks hostels te vinden. Je zult het dan moeten doen met simpele hotels, die overigens nog wel prima betaalbaar zijn. Vanwege het beperkte aanbod is vooraf reserveren aan te raden.

Hoe kom ik er?

Het vliegveld van San Jose heeft rechtstreekse verbindingen met Manilla. Dit is de makkelijkste manier om Mindoro te bereiken. Bekijk ook onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Filipijnen.

Je kunt Mindoro tevens bereiken met de boot. Zo kun je de boot nemen vanuit Coron, welke er ongeveer zeven uur over doet.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.