Puerto Princesa

Puerto Princesa

Puerto Princesa is de hoofdstad van de provincie Palawan. De stad dient voor veel backpackers alleen maar als toegangspoort tot het mooie Palawan. Wanneer je namelijk Palawan bezoekt, land je meestal in Puerto Princesa (tevens je goedkoopste optie). We raden je aan je niet te lang in de stad te blijven en door te reizen naar andere locaties op Palawan, zoals het gezellige El Nido. Puerto Princesa heeft namelijk weinig te bieden en bezienswaardigheden ontbreken. Heb je toch een dag of twee te overbruggen, dan hebben we nog wel een aantal leuke tips.

Over Puerto Princesa

Puerto Princesa kent dus weinig bezienswaardigheden. Het is een stad met veel tricycles en bussen en zonder gezellige straatjes of marktjes. Hoewel er wel enkele supermarkten zijn, is lekker eten lastig te vinden. Grote fastfoodketens zijn er in overvloed, maar wil je iets gezonds eten, dan moet je goed zoeken in deze stad. Ondanks dat er in de stad zelf niet veel te zien en te doen is, is het toch prima een dag of twee vertoeven in Puerto Princesa. Zo is het heel leuk om een bezoek brengen aan de Iwahig gevangenis. Verderop in dit artikel lees je daar meer over. Verder is eilandhoppen in Honda Bay een populaire dagtrip. Al varend en snorkelend kom je langs mooie eilanden en stranden, maar deze zijn lang niet zo mooi als de Bacuit archipel bij El Nido. Bovendien is Honda Bay vrij volgebouwd en erg druk. Prima voor als je veel tijd hebt in Puerto Princesa, maar anders raden we je aan lekker door te reizen naar andere prachtige plaatsen op Palawan.


Puerto Princesa


Puerto Princesa


Iwahig gevangenis

Een bijzondere activiteit die je vanuit de stad kunt doen is het bezoeken van de Iwahig gevangenis. Je kunt deze gevangenis namelijk als toerist van binnen bekijken en praten met de gevangenen, wat nogal uitzonderlijk is. De gevangenen die ‘vrij’ rondlopen zitten het laatste gedeelte van hun straf uit, na jarenlang vastgezeten te hebben. In ruil voor een paar kleine cadeautjes (zoals snoep en sigaretten), maken de gevangenen graag een praatje met je. Het is ontzettend interessant om hun verhalen te horen en te zien hoe ze leven. Over de reden waarom ze in de gevangenis zitten, praten ze trouwens niet heel graag, zeker niet als ze erge misdaden hebben gepleegd. Je komt in de gevangenis namelijk ook verkrachters en moordenaars tegen. Een bezoek aan de Iwahig gevangenis is zeker een unieke ervaring. Het is een dikke aanrader als je een dag te besteden hebt in Puerto Princesa.

Tour naar Sabang

Een van de populairste activiteiten op Palawan is een boottocht door de ondergrondse rivier bij Sabang. Veel reizigers kiezen ervoor om Puerto Princesa als uitvalsbasis te gebruiken voor de tour. Je kunt in de stad of bij je accommodatie gemakkelijk een tour boeken. Houd er wel rekening mee dat je ook naar naar Sabang moet reizen met de tour en dat het regelen van de boten op een Aziatisch tempo gaat. Voor een tochtje over de rivier ben je zo een hele dag kwijt, terwijl je amper een uur in de boot zit. Dat gezegd hebbende, is de tour zelf wel echt gaaf. Je vaart langs prachtige rotsformaties en er heerst een rustgevende stilte. Trouwens, je kunt de tour ook boeken in het kustplaatsje Sabang zelf. Verblijven in Sabang en de tour vanaf hier doen is ook geen straf. Dit kleine stadje is namelijk rustiger dan Puerto Princesa en heeft een prachtige omgeving.


Puerto Princesa


Vervoer in Puerto Princesa

Het is lastig om een taxi te vinden in de stad. Wel rijden er genoeg tricycles rond. Hiermee kun je voor een relatief lage prijs naar je gewenste bestemming rijden. Goed onderhandelen over de prijs is wel noodzakelijk. Uiteraard rijden er in Puerto Princesa stad ook de typisch Filipijnse jeepneys rond. Als je zin hebt in meer avontuur is dit een leuk en goedkoop alternatief.

Eten en drinken

Er zijn een aantal hele leuke restaurants gevestigd in Puerto Princesa. Je kunt hier goed Filipijns eten, maar ook de internationale keukens zijn goed vertegenwoordigd. Als je wilt uitgaan kun je een van de bars op Rizal Avenue in het centrum van de stad bezoeken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Puerto Princesa:

Naam Eten Aanbod Prijs
NomNom Comfort Food Lekker en betaalbaar eten in een sfeervol restaurant
Captain Ribs Malse spareribs en andere gerechten van de barbecue €€
Kalui Restaurant Een populair restaurant met een gevarieerd menu €€
Kusina ni Tito Ernie Heerlijk eten in een leuk, lokaal restaurant €€

Overnachten in Puerto Princesa

Goede kans dat je een nacht moet doorbrengen in Puerto Princesa voordat je door kunt reizen op het eiland. Aan accommodaties geen gebrek in deze stad. Er zijn voldoende hotels, maar ook een paar goedkope hostels. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van Puerto Princesa vermeld.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

De snelste manier om Palawan te bereiken is via een binnenlandse vlucht naar Puerto Princesa. Vanuit Manilla gaan er dagelijks meerdere vluchten. Ook vanuit onder andere Boracay, Cebu, Busuanga en de Cuyo eilanden kun je het vliegtuig pakken naar Puerto Princesa. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Ons oordeel
6/10

Puerto Princesa is zeker niet het hoogtepunt van Palawan, maar er zijn wel wat activiteiten die je kunt ondernemen. Reis gelijk verder of blijf kort om deze omgeving te verkennen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.