Sabang

Sabang

Sabang is een klein plaatsje aan de westkust van Palawan. Het is nog niet zo bekend als El Nido, Puerto Princesa en Coron maar wel zeker de moeite waard om te bezoeken. Het dorpje zelf biedt weinig, het is vooral het strand, de ziplines, watervallen en de prachtige ondergrondse rivier die het een absolute aanrader maken.

De ondergrondse rivier

De populairste activiteit van Sabang is de ondergrondse rivier. De kraakheldere jungle rivier van Sabang is 25 kilometer lang en mondt uit in zee, vlakbij het strand van Sabang. De laatste acht kilometers zijn volledig ondergronds en hiervan is 1,2 kilometer voor toeristen bereikbaar. Je stapt in een boot op het strand en vaart vervolgens over zee een grot in, vanaf waar je steeds verder en dieper stroomopwaarts de grotten in vaart. Het grottenstelsel is prachtig en absoluut een unieke ervaring. Het is wel een populaire bezienswaardigheid, houd dus rekening met veel andere toeristen. De prijs voor een de tour ligt tussen de 1.700 en 2.000 peso’s en het duurt ongeveer drie kwartier.



Sabang


Een avontuur door de jungle

Om drukte te vermijden en avontuur op te zoeken, kun je proberen een route door de jungle te vinden om zo op het punt te komen waar de rivier ondergronds gaat. Dit is geen officiële route en je hebt echt de kennis van locals nodig om dit punt te vinden. Wij hebben deze tocht met twee locals via Clarkville Eco Camp in Puerto Princesa gemaakt. Aan de rand van jungle begin je aan de bijna drie uur durende wandeling door de meest indrukwekkende bossen. Je beklimt rotsen en steekt rivieren over en ziet de meest bijzondere dieren. Uiteindelijk vonden we een enorme grot die ons steeds dieper en verder naar beneden leidde en uiteindelijk konden we de rivier tientallen meters onder ons horen stromen. De grot zat vol grote vleermuizen, grote vogels en andere dieren. Ondanks dat je de rivier zelf niet kunt zien is het een fantastische ervaring. Neem genoeg eten en drinken mee, want het is best een zware tocht, een zaklamp is ook essentieel.

De stranden

Naast alle activiteiten kun je gelukkig ook goed relaxen op de prachtige stranden van Sabang. Het zijn lange uitgerekte witte stranden en het water is helder en warm. Daarnaast zijn ze ook nog eens een stuk rustiger dan andere bekende stranden in de Filipijnen. Heb je zin om wat te eten en/of te drinken, loop dan naar één van de vele kleine kraampjes waar ze fruitshakes en rijstgerechten verkopen. Als je van snorkelen houdt, zit je ook goed. Vraag een visser met een bootje je mee te nemen naar het rotseilandje, dat een paar kilometer voor de kust ligt. Probeer meerdere vissers om zo een fatsoenlijke prijs te krijgen. Aangekomen bij het eilandje heb je een grote variatie aan vissen en koraal. Je kunt helemaal om het eiland heen snorkelen. Een unieke ervaring, vooral omdat je er waarschijnlijk helemaal alleen zult zijn. Vraag je visser op de terugweg niet rechtstreeks maar via de kust terug te varen, waardoor je de vele tropische stranden en hoge rotsen kunt fotograferen. Eenmaal terug op het strand kun je ervoor kiezen met je eigen scooter of tuktuk de steile weg vanaf het strand omhoog te rijden zodat je uitzicht hebt over het strand. Je vindt hier een aantal prachtige plekken waar je de zonsondergang kunt bekijken. Houd hier wel rekening met hobbelige wegen.


Sabang


Overnachten in Sabang

Er is een beperkt aanbod van accommodaties in Sabang. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Sabang ligt zo’n zeventig kilometer van Puerto Princesa. Je kunt er met een tuktuk, minibus, een public Jeepney of je eigen vervoer naartoe. Een trip in een Jeepney kost je zo'n 200 peso's. De rit is een typisch Filipijns avontuur, echter doe je er bijna drie uur over. Ga je met een minibus, dan betaal je ongeveer hetzelfde maar ben je er een stuk sneller. Je kunt in Puerto Princesa ook een scooter huren en daarmee zelf naar Sabang rijden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.