Apo Island

Apo Island

Apo Island is een piepklein eiland in de provincie Negros Oriental, met slechts één dorp met nog geen duizend inwoners . Ondanks deze beperkte omvang is het een van de leukere bestemmingen van de Filipijnen. Dit komt voornamelijk door de fantastische onderwaterwereld rondom het eiland. Er leven namelijk ontzettend veel zeeschildpadden in het water rondom Apo Island. Duiken of snorkelen met deze prachtige dieren is een geweldige ervaring. Het eiland zelf is primitief, maar ook erg leuk.

Duiken en snorkelen

De zeeschildpadden zijn de trekpleister van Apo Island. Als je tijdens vloed van het strand het water in loopt om te snorkelen is de kans al heel groot dat je een paar zeeschildpadden ziet. Tijdens een georganiseerde duik- of snorkeltrip is die kans bijna 100%. Naast schildpadden zie je ook bijzonder fraai koraal en ontzettend veel kleurrijke vissen.


apo island


Apo Island


Over Apo Island

Het leven op het eiland is ontzettend primitief. Er is geen vaste stroomverbinding of stromend water. Met een paar generatoren heb je een paar uur per dag stroom, maar daar moet je het vooralsnog mee doen. Grote jerrycans met water voorzien de behoefte naar water. Douchen doe je met een emmer en er is geen pinautomaat op het eiland te vinden. De bewoners van Apo Island zijn ontzettend vriendelijk en blij met de toeristen die op het eiland af komen. Dit maakt het een leuk eiland om lopend te verkennen. Dit kan gemakkelijk, want door de kleine omvang van het eiland loop je in een paar uurtjes van de ene naar de andere kant. Bovendien is er niet eens een echte weg te vinden. Dat brengt een hoop rust met zich mee.

Verder te doen

Er is meer te doen op Apo Island dan alleen zwemmen met zeeschildpadden. Zo kun je een trekking maken naar het Apo Island View Deck, welke je helemaal in het zuiden van het eiland vindt. Je moet even klauteren over stenen, maar eenmaal op het deck krijg je een fantastische panorama. Of wandel naar Apo Island Lighthouse. Deze vuurtoren is op zichzelf niet bijzonder, maar de geitjes en koeien die er op je wachten, zijn leuk om te ontmoeten. Ook is het leuk om naar Cogon Beach te hiken. Verwacht hier echter geen tropisch strand; het gaat hier meer om de tocht ernaartoe, waar je ook een kijkje in de keuken van het lokale leven krijgt. Houd er wel rekening mee dat Apo Island alles behalve vlak is, dus dat je soms best een stuk omhoog moet klimmen op de trappen.

Je kunt op het viewpoint ook mooi de zonsopgang bekijken. Je moet dan even vroeg opstaan, maar het uitzicht wordt dan nóg mooier. Vanaf het eiland krijg je trouwens ook mooie zonsondergangen. Let er dan wel even op dat je DEET aanbrengt op je huid, want op eilanden rond deze tijd op de dag kun je een hoop muggen verwachten.


Apo Island


Dagtrip

Je kunt dus overnachten op Apo Island – wij raden dit aan als je genoeg tijd hebt -, maar je kunt het eiland ook als dagtrip bezoeken. Vanuit zowel Dumaguete als Siquijor is dit goed te doen. Vooraf reserveren voor deze dagtrips is wel aan te raden. Er mogen namelijk maar een beperkt aantal mensen mee.

Overnachten op Apo Island

Er zijn een paar resorts op het eiland te vinden. Een resort klinkt erg fancy en duur, maar op Apo Island valt dit reuze mee. Je hebt een mooie kamer in een fraai resort voor ongeveer €20. Online boeken is echter nog niet of nauwelijks mogelijk. Check je reisgids voor de adressen of bel van te voren om een kamer te reserveren. Er zijn ook meerdere homestays te vinden op het eiland waar je al voor €10 terechtkunt. Langslopen en hopen op een goede kamer is voor deze homestays de way to go.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Als je op eigen houtje naar Apo Island wilt reizen kan je het beste eerst naar Dumaguete gaan, de hoofdstad van Negros Oriental. Deze stad is per boot bereikbaar vanaf onder andere Cebu, Bohol en Siquijor. De stad heeft ook een klein vliegveld met rechtstreekse verbindingen met onder andere Manilla.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.