Vervoer Filipijnen

Vervoer Filipijnen

De Filipijnen bestaat uit duizenden eilanden, die over een groot oppervlakte zijn verspreid. Als je meerdere bestemmingen in de Filipijnen wilt zien zul je dus gebruik moeten maken van het vliegtuig of de boot. Gelukkig zijn er voor beide opties goed betaalbare mogelijkheden.

Boot

De duizenden eilanden in de Filipijnen zijn met de boot goed verbonden met elkaar. Je kunt gebruik maken van grote veerboten, speedboten en typische Filipijnse houten boten. Welke boot je neemt is afhankelijk van de route, de afstand en de vaarcondities. De prijzen voor de bootkaartjes vallen over het algemeen goed mee. Voor veel routes is het wel verstandig om enkele dagen van tevoren een kaartje te kopen.

Kaartjes kopen: Je kunt via een lokaal reisbureau of via je accommodatie een kaartje kopen. Daarnaast kun je ook op 12Go.Asia voor steeds meer trajecten online alvast kaartjes kopen. Wel zo makkelijk en zo weet je zeker dat je op tijd een kaartje hebt.

Koop een kaartje

Vervoer Filipijnen


Tricycles

Waar je in Thailand de tuktuk hebt, heb je in de Filipijnen de tricycle. In de zijspan van een motor wordt je voor enkele tientallen peso’s naar je bestemming gebracht. Dit is meestal de goedkoopste en makkelijkste optie. Bovendien is het ook wel een leuke ervaring, dit kun je niet missen als je de Filipijnen bezoekt.


Vervoer Filipijnen


Bus

Op de grotere eilanden, Luzon bijvoorbeeld, kun je ook de bus nemen. Ook deze zijn goedkoop te noemen. De kwaliteit is echter niet altijd even goed. De wegen zijn niet altijd in beste staat, de wegen zijn vaak overvol en de buschauffeurs rijden harder dan ze zouden moeten. ok de typisch Filipijnse jeepney kom je vaak tegen. Deze heeft een vergelijkbare rol in het openbaar vervoer als de ‘normale’ bus.

Kaartjes kopen: Koop een kaartje op het busstation of online op 12Go.Asia.

Koop een kaartje

Vervoer Filipijnen


Scooter

Op de eilanden zelf, met name op de kleinere eiland, kun je wat ons betreft het beste een scooter huren. Deze zijn goedkoop en op de meeste eilanden is nauwelijks verkeer. Dit geeft je de vrijheid om te gaan waar je wilt en om op je eigen tempo de regio te verkennen. Een scooter huren is met een aanrader op Siquijor, Siargao, Bohol en rondom El Nido.

Grab

Binnen steden of voor andere korte afstanden is de taxi een goede optie. We raden aan om de app Grab te gebruiken. Dit is de Aziatische variant van Uber. Hiermee kun je gemakkelijk een taxi regelen, aangeven waar je heen wilt, gelijk de prijzen bekijken en zien hoelang je onderweg bent. Grab is bovendien goedkoper dan een reguliere taxi.


Grab


Vliegtuig

Met de flink groeiende lowcost airline Cebu Pacific kun je heel goedkoop binnen de Filipijnen vliegen. Voor vluchten van een uurtje betaal je vaak nog geen €25. Buiten de grootste steden Manilla en Cebu wordt er ook op de meeste andere grote steden gevlogen. Op Cheaptickets.nl kun je deze goedkope vliegtickets en alle andere gelijk boeken.

Populaire afstanden in de Filipijnen

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in de Filipijnen. Wij beschrijven hoe je het beste van A naar B reist. Bekijk ook ons overzicht van de tientallen andere afstanden in de Filipijnen die we toelichten.


Reisgids Filipijnen