Palawan

Palawan

Palawan is qua landoppervlakte de grootste provincie van de Filipijnen. Het is het meest westelijk gelegen eiland van het land en wordt daarom ook wel de last frontier genoemd. Het eiland is vrij moeilijk te bereiken en vervoer tussen de verschillende bestemmingen gaat voornamelijk per boot. Lastig als je er woont, maar voor toeristen voegt dit veel toe aan de charme van het eiland. Als je op Palawan van a naar b wilt kun je meestal het beste een bangka (boottaxi) pakken. Praktisch, maar ook erg mooi. Het massa toerisme is in Palawan ook nog zeker niet aanwezig. Op het eiland is een geringe hoeveelheid backpackers te vinden en ook net getrouwde stellen komen er graag.

Puerto Princesa

Puerto Princesa is de hoofdstad van de provincie. Grote kans dat je hier je verblijf op Palawan begint of eindigt. Het vliegveld heeft goede verbindingen met andere bestemmingen in de Filipijnen. De stad zelf is weinig bijzonder. Je kunt vanuit hier wel leuke dagtrips maken. Zo kun je een tour maken naar de ondergrondse rivier in Sabang. Een andere bijzondere activiteit is het bezoeken van de Iwahig gevangenis, waar je in de ruil voor een paar cadeautjes met de gevangenen kunt praten.

Filmpje

We bezochten Palawan en maakten onderstaand filpjes van deze schitterende bestemming:


El Nido

El Nido is de populairste bestemming op Palawan. Hier ligt namelijk ook het hoogtepunt van deze provincie; de Bacuit archipel. Deze verzameling van kleine en grotere eilanden is misschien wel de mooiste eilandengroep van de hele wereld. Een must do dus in Palawan! Er zijn meerdere tours die je kunt maken om de mooiste eilanden te bezoeken. Zelf een kayak huren en op eigen houtje op verkenning gaan is ook een optie. Ook in de omgeving van El Nido zijn nog een aantal stranden die je kunt bezoeken, of je kunt leuke scooter tochten maken door de omgeving. Genoeg te doen dus, je kunt je er makkelijk een week vermaken.

Overnachten op Palawan

Het verschilt per bestemming hoe hoe gemakkelijk je een overnachting kunt regelen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer reserveren.

Overnachten Palawan

Coron

Coron ligt op Busuanga Island en is het ideale startpunt om de regio te verkennen. Vooral onder duikliefhebbers in deze regio geliefd. Op de bodem van de zee rusten hier namelijk 15 Japanse marineschepen, allemaal tot zinken gebracht door de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Een mooi strand ontbreekt in de stad Coron, maar je kunt gemakkelijk de boot pakken en ergens anders heen varen. Ook kun je hier prachtig eilandhoppen.


Palawan 1


Port Barton

Waar El Nido behoorlijk toeristisch is, is alles in Port Barton een stuk relaxter. Het eilandhoppen – dat ook hier mogelijk is – haalt niet het niveau van El Nido en Coron, maar je komt wel veel minder andere toeristen tegen.

Route door de Filipijnen


Palawan 2


Linapacan

Op het eiland Linapacan – gelegen halverwege tussen Coron en El Nido – schijn je het helderste water van de Filipijnen te hebben. Dit in combinatie met verlaten witte stranden en slechts een handjevol andere toeristen maakt het een echt onontdekt paradijs. Veel voorzieningen voor toeristen zijn er niet, maar dit hoort juist bij de charme van het eiland. Linapacan zal niet gelijk iedereen aanspreken, maar voor diegene op zoek naar een minder toeristische ervaring is dit een hele goede keuze.

Hoe kom ik er?

Verreweg de makkelijkste manier om op Palawan te komen is met het vliegtuig. Palawan heeft drie vliegvelden, te vinden in El Nido, Coron en Puerto Princesa. Hiervan heeft de laatst genoemde het grootste vliegveld, met regelmatige verbindingen met de rest van de Filipijnen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Bestemmingen op Palawan