Palawan

Palawan

Palawan wordt gezien als het mooiste eiland van de Filipijnen. Het is qua landoppervlakte de grootste provincie van de Filipijnen. Het is het meest westelijk gelegen eiland van het land en wordt daarom ook wel de last frontier genoemd. Om op Palawan te komen, ben je voornamelijk op het vliegtuig aangewezen. Om je op het eiland te verplaatsen, neem je de lokale of minibus of pak je een boottaxi. Dit laatste is niet alleen praktisch, maar ook erg mooi. Het massa toerisme is in Palawan ook nog zeker niet aanwezig. Op het eiland is een geringe hoeveelheid backpackers te vinden en ook net getrouwde stellen komen er graag. De beste maanden om Palawan te bezoeken zijn november t/m april, dus buiten het regenseizoen.

Puerto Princesa

Puerto Princesa is de hoofdstad van de provincie. Grote kans dat je hier je verblijf op Palawan begint of eindigt. Het vliegveld heeft goede verbindingen met andere bestemmingen in de Filipijnen. De stad zelf is weinig bijzonder. Je kunt vanuit hier wel leuke dagtrips maken. Zo kun je een tour maken naar de ondergrondse rivier in Sabang. Een andere bijzondere activiteit is het bezoeken van de Iwahig gevangenis, waar je in de ruil voor een paar cadeautjes met de gevangenen kunt praten.El Nido

El Nido is de populairste bestemming op Palawan. Hier ligt namelijk ook het hoogtepunt van deze provincie; de Bacuit archipel. Deze verzameling van kleine en grotere eilanden is misschien wel de mooiste eilandengroep van de hele wereld. Een must do dus in Palawan! Er zijn meerdere tours die je kunt maken om de mooiste eilanden te bezoeken. Zelf een kayak huren en op eigen houtje op verkenning gaan is ook een optie. Ook in de omgeving van El Nido zijn nog een aantal stranden die je kunt bezoeken, of je kunt leuke scooter tochten maken door de omgeving. Genoeg te doen dus, je kunt je er makkelijk een week vermaken. Een andere reden waarom mensen langer in El Nido verblijven, is de leuke sfeer in het stadje. Je kunt er lekker eten en ‘s avonds is het centrum levendig. Je kunt hier dan ook prima een drankje drinken met andere backpackers.

Coron

Coron ligt op Busuanga Island en is het ideale startpunt om de regio te verkennen. Vooral onder duikliefhebbers in deze regio geliefd. Op de bodem van de zee rusten hier namelijk 15 Japanse marineschepen, allemaal tot zinken gebracht door de Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog. Een mooi strand ontbreekt in de stad Coron, maar je kunt gemakkelijk de boot pakken en ergens anders heen varen. Ook kun je hier prachtig eilandhoppen. De beste manier om dit te doen, is door een dagtour te boeken. De plekken die je bezoekt met tour A zijn ontzettend mooi en je geld meer dan waard. Coron heeft een uitgestrekt centrum met een paar goedkope en lekkere eettenten. De meeste backpackers vertoeven hier minimaal twee volle dagen.


Palawan


Boottocht Coron – El Nido

Wil je een unieke ervaring opdoen a la Expeditie Robinson? Doe dan een 3-, 4-, of 5-daagse boottocht van Coron naar El Nido of vice versa. Je slaapt met je groep op onbewoonde eilanden en ziet werkelijk waar de mooiste stranden van heel Azië. Buiten de mensen uit je groep (10-15 personen) en de crew die voor je zorgt, vind je hier niemand anders. Je spendeert per dag zo’n 2 uur op de boot, en verder ben je vooral veel aan het snorkelen. Er zijn diverse aanbieders van de tours, waarbij Tao Tours en Buhay Isla Tours de grootste zijn. Reserveer je plekje maximaal een maand van tevoren online en betaal bij aankomst. Veel backpackers zien de boottocht als een van de hoogtepunten van hun reis. Een onvergetelijke ervaring is gegarandeerd. Bekijk ook ons artikel over het maken van een expeditie in Palawan.

Port Barton

Waar El Nido behoorlijk toeristisch is, is alles in Port Barton een stuk relaxter. Het eilandhoppen – dat ook hier mogelijk is – haalt niet het niveau van El Nido en Coron, maar je komt wel veel minder andere toeristen tegen.

Reisgids Filipijnen


Palawan


Linapacan

Op het eiland Linapacan – gelegen halverwege tussen Coron en El Nido – schijn je het helderste water van de Filipijnen te hebben. Dit in combinatie met verlaten witte stranden en slechts een handjevol andere toeristen maakt het een echt onontdekt paradijs. Veel voorzieningen voor toeristen zijn er niet, maar dit hoort juist bij de charme van het eiland. Linapacan zal niet gelijk iedereen aanspreken, maar voor diegene op zoek naar een minder toeristische ervaring is dit een hele goede keuze.

Balabac

Ten zuiden van het eiland Palawan ligt de eilandengroep Balabac, welke nog wel tot de provincie Palawan behoort. Deze behoren absoluut tot de mooiste eilanden van Palawan en de Filipijnen. Een groot bijkomend voordeel is dat er nog nauwelijks andere toeristen komen, waardoor het echt voelt als een onontdekt tropisch paradijs. Het nadeel is dat het relatief afgelegen ligt, waardoor je vanuit Puerto Princesa nog de nodige uren onderweg bent.

Overnachten op Palawan

Het verschilt per bestemming hoe gemakkelijk je een overnachting kunt regelen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Verreweg de makkelijkste manier om op Palawan te komen is met het vliegtuig. Palawan heeft drie vliegvelden, te vinden in El Nido, Coron en Puerto Princesa. Hiervan heeft de laatst genoemde het grootste vliegveld, met regelmatige verbindingen met de rest van de Filipijnen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Ons oordeel
9/10

Palawan is zonder twijfel de leukste provincie van de Filipijnen. Eilandhoppen is hier geweldig, de stranden zijn er prachtig en je kunt er ook nog goed snorkelen en duiken. Je kunt je makkelijk twee weken op Palawan vermaken.

Bestemmingen op Palawan

Balabac

Het hoofdeiland van de zuidelijke Filipijnse provincie Palawan wordt door velen gezien als een van de mooiste eilanden op aarde…

Lees meer

Sabang

Sabang is een klein plaatsje aan de westkust van Palawan. Het is nog niet zo bekend als El Nido, Puerto…

Lees meer

Linapacan

Linapacan is een eiland tussen El Nido en Coron in de provincie Palawan. Aangezien je hier geen compleet verzorgde tours…

Lees meer

Port Barton

Grofweg halverwege tussen Puerto Princesa en El Nido ligt het veel rustigere Port Barton. Je zou het kunnen omschrijven als…

Lees meer

Coron

Coron is de grootste stad van het eiland Busuanga, behorend tot de provincie Palawan. Zoals wel vaker het geval is…

Lees meer

Puerto Princesa

Puerto Princesa is de hoofdstad van de provincie Palawan. De stad dient voor veel backpackers alleen maar als toegangspoort tot…

Lees meer

El Nido

De populairste bestemming van de mooie provincie Palawan is El Nido. Dit dorpje zelf is weinig bijzonder. Het is echter…

Lees meer