Op expeditie in Palawan

Op expeditie in Palawan

Het bestaat nog steeds: een plek zonder internet, mobiele telefoons en toeristen. Waar je een onbewoond eiland ontdekt, snorkelt tussen onaangetaste koraalriffen en kampeert op witte stranden. Wil je even compleet relaxen en ben je klaar om ‘back to basic’ te gaan? Klinkt dit je als muziek in de oren? Lees dan gauw verder, spring aan boord van een Filipijnse bangka en ontdek het paradijs genaamd Palawan!

Eén van de leukste dingen om te doen tijdens een trip naar Palawan is namelijk om te gaan eilandhoppen. Mocht je er aan gedacht hebben om dit te gaan doen, dan heb je vast wel gehoord van de TAO Experience. Oftewel: eilandhoppen van El Nido naar Coron in Palawan. De TAO Experience is de afgelopen jaren erg populair geworden door alle media-aandacht. De organisatie wordt aanbevolen door de Lonely Planet, heeft fantastische boten en is erg goed georganiseerd. Maar (er is helaas een ‘maar’) het is ontzettend duur. Voor een tour van vijf dagen en vier nachten betaal je al gauw zo’n 25.000 peso’s per persoon, bijna €500. Daarnaast zijn ze vaak volgeboekt als je niet ver van te voren boekt.


Palawan


Mogelijkheden

Er zijn tegenwoordig organisaties die een vergelijkbare tour aanbieden, maar dan voor een leukere prijs. We blijven ten slotte backpackers. Eén van deze organisaties is El Nido Paradise. De naam zegt genoeg toch? El Nido Paradise biedt verschillende tours aan. Zo kun je met deze organisatie van El Nido naar Coron (of andersom) in drie dagen en twee nachten voor 12.500 peso’s. Dat is alsnog €250, maar wel de helft van de prijs van de TAO Experience. Er zijn ook opties om deze tour in vier dagen en drie nachten te doen of in maar liefst vijf dagen en vier nachten.

Mocht je een nog goedkopere optie willen hebben en niet per se naar Coron willen gaan, dan is er ook de optie om de Overnight Camping Safari Tour van El Nido Paradise te doen, waarbij je kunt kiezen tussen één, twee of drie nachten kamperen op een onbewoond eiland (respectievelijk €70, €100 en €130. Tijdens deze tour blijf je in de omgeving van El Nido. Je gaat een aantal dagen eilandhoppen, waarbij je (afhankelijk van welke dagtours (A, B, C of D) je erbij kiest) verschillende lagunes, grotten en de meest bijzondere eilanden met witte stranden bezoekt. Daarnaast kennen de gidsen de meest mooie snorkelplekjes in deze omgeving en onderweg wordt er dan ook goed gebruik gemaakt van de kennis van de gidsen. Terwijl jij je ogen aan het uitkijken bent, zijn zij ondertussen druk bezig met het voorbereiden van een uitgebreide en verse lunch, welke je op een mooi stukje strand krijgt toegediend. Aan het eind van iedere dag eindig je op een prachtig strand op een onbewoond eiland, waar je lekker kunt relaxen terwijl de gidsen de tenten opzetten, het kampvuur aanmaken en het diner voorbereiden. Het is jouw vakantie, dus het enige wat je hoeft te doen is rum-cola of bier drinken rondom het kampvuur en genieten van het moment.


Palawan


expeditie Palawan


Beste reistijd

De beste periode voor deze tours is tussen december en maart, wanneer het tyfoonseizoen voorbij is. De tours zijn inclusief ontbijt, lunch, diner, water, bier, rum, cola, tenten, lakens, kussen, snorkeluitrusting, Engelssprekende gidsen en een toeristentoeslag. Wees ervan bewust dat er op sommige eilanden geen douches of toiletten zijn. Als je dit niet aankunt, is deze tour niets voor jou. Altijd al eens deel willen nemen aan Expeditie Robinson? Dan is deze tour zeker wel iets voor jou!

Eilandhoppen is dé perfecte manier om van El Nido naar Coron te reizen! We zijn ons ervan bewust dat de TAO Experience het geld dubbel en dwars waard is en dat de kwaliteit hier en daar wat hoger zal liggen dan bij El Nido Paradise. Als je geen 500 euro kunt of wilt uitgeven zijn er in ieder geval ook fantastische alternatieven!

Reisgids Filipijnen