Drie dingen die je moet weten voordat je gaat canyoningen in Cebu

Drie dingen die je moet weten voordat je gaat canyoningen in Cebu

De Kawasan-watervallen behoren tot de bekendste highlights van het Filipijnse eiland Cebu, met name vanwege de omvang en het helderblauwe water. Een unieke manier om de watervallen te ontdekken is via canyoning; een sport waarbij je de waterval naar beneden volgt door te klimmen, zwemmen en – natuurlijk – springen.

De Kawasan-watervallen bestaan uit drie ‘verdiepingen’, met elk een waterval. Het onderste gedeelte is bereikbaar voor toeristen en locals die niet meedoen aan het canyoningen, daarom is het daar afgeladen met eettentjes en toeristen. Omdat de rest van de watervallen alleen zichtbaar zijn via canyoningen is dat dé manier om de watervallen goed te ervaren. Wil jij gaan canyoningen op Cebu? Dit moet je vooraf weten:

1. Je bent niet de enige

De Kawasan watervallen zijn prachtig – maar dat vinden veel mensen. Het is daarom doorgaans ook ontzettend druk. Probeer de drukte te vermijden door extra vroeg in de ochtend te vertrekken. De meeste tours vanuit Moalboal komen rond negen uur ’s ochtends aan, waardoor je al vanaf het beginpunt continu in de file staat en steeds moet wachten voordat je kunt klimmen en springen. Ga dus zo vroeg mogelijk naar Badian (het dorpje van de watervallen) om een gids te vinden, of boek een vroege tour.2. Je kunt niets meenemen

Van de gidsen krijg je (verplicht) een helm en zwemvest te leen. Behalve kleding (het kan fris zijn in de schaduw) of een bikini heb je verder niets nodig. Alleen wat geld in een waterdicht zakje kan je eventueel in je zwemvest kwijt. En een waterbestendige camera mag ook mee, maar een floater is dan geen overbodige luxe. Sommige tours bieden aan om spullen in een drybag te doen, maar stop daar niets waardevols in.

3. Niet voor watjes

De tour wordt goed begeleid, maar is zeker niet voor watjes. Je begint de tocht met een hike naar het startpunt, die zo’n twintig minuten duurt en na regen steil en glad kan zijn. Daarna ben je, afhankelijk van de drukte, nog een aantal uur aan het hiken, klimmen, glijden en zwemmen. Ook zijn er meerdere cliff jumps, variërend van zo’n drie tot tien meter. Alles is prima te doen, maar je moet wel van een beetje actie houden – tussendoor stoppen is geen optie.
Canyoningen in de Kawasan Falls is absoluut niet gevaarlijk, zolang je een gids bij je hebt. Wil je een tour boeken? Dat kan makkelijk vanuit Moalboal of Oslob. De tour is ook direct in Badian, het dorp van de Kawasan-watervallen, te boeken. Je bereikt het plaatsje gemakkelijk met de lokale bus (Ceres Bus stopt bijna overal op Cebu).