Moalboal

Moalboal

De grootste trekpleister van Moalboal is de prachtige onderwaterwereld, net zoals dit bij de meeste bestemmingen op Cebu het geval is. Het bijzondere aan deze spot is de sardinetrek die je dagelijks kunt bekijken. Ook kun je eenvoudig snorkelen met zeeschildpadden, zonder dat er hordes toeristen bij je zwemmen. Moalboal staat dan misschien in het teken van duiken en snorkelen, maar dit dorpje heeft daarnaast ook zo’n heerlijke sfeer, dat je er met gemak twee of drie dagen zoet bent.

Duiken en snorkelen

Je komt voornamelijk naar Moalboal om te duiken en/of snorkelen. De sardines maken het duiken hier zo bijzonder. Als je onderwater bent zie je duizenden sardines voorbij zwemmen. Continu veranderen deze grote scholen vissen van formatie, een bijzonder fenomeen om van dichtbij te zien. Als je duikt kun je dit het beste zien, maar ook als je snorkelt kun je de sardines bekijken. Er komen af en toe voshaaien op de sardines af, maar je moet heel veel mazzel hebben om deze te zien. Wat verder buiten de kust is ook een mooi koraalrif te vinden waar je kunt snorkelen.

Daarnaast is er bij Panagsama Beach ook een spot waar je met zeeschildpadden kunt zwemmen. Hiervoor hoef je maar zo’n dertig meter de zee in te lopen. En anders dan in andere plaatsen in Azië, ben je dan helemaal alleen met deze mooie zeebeesten. Er zijn namelijk geen hordes toeristen, wat dit toch wel een favoriete snorkelplek maakt. Wanneer je na tien minuten nog geen schildpadden hebt gezien, vraag dan de locals rondom de spot of zij je kunnen helpen. Zij weten hoe je snel de schildpadden kunt spotten en met een beetje geluk gaan ze met je mee het water in.

Zeker wanneer je voor langere tijd op reis bent, is het aan te raden zelf snorkelspullen aan te schaffen. Wil je dit niet, dan kun je in Moalboal ook gemakkelijk een duikbril, snorkelpijpje en flippers huren voor een klein bedrag.


Moalboal


Moalboal


Strand

De bestemming staat bij toeristen bekend als Moalboal, maar eigenlijk speelt alles zich af rondom Panagsama Beach. Hier vind je de zeeschildpadden, sardines en ook de meeste restaurants. De sfeer in het dorpje bij Panagsama Beach is super laid back en relaxed. Een zandstrand is hier echter niet te vinden. Strandliefhebbers kunnen beter terecht op White Beach, waar je met de tricycle in twintig minuten bent. Dit strand redt het niet bij de stranden op Palawan, maar het is prima voor een dagje chillen.

Kawasan Falls

Op een kleine twintig kilometer van Moalboal liggen de Kawasan Falls. Je rijdt hier makkelijk zelf heen op de scooter, of je boekt een tour ernaartoe. De Kawasan Falls zijn een paar ontzettend mooie en fotogenieke watervallen. Helaas zijn deze nu te toeristisch geworden. Met name de eerste waterval is ‘verpest’ door restaurants en hun opdringerige medewerkers. Zo dien je extra te betalen als je met je bord eten aan een tafel wilt zitten. Bij de volgende watervallen is het gelukkig een stuk rustiger en deze zijn zeker leuk om te bezoeken. De avonturiers onder ons kunnen hier aan canyoning – klimmen, springen, abseilen en zwemmen langs de rivier – doen. Normaliter boek je hiervoor een tour, maar je hebt ook zonder tour toegang tot de rotsen waar je van kunt afspringen. Bedenk dan wel dat je geen helm hebt, dus wees voorzichtig. Wanneer je kiest voor een tour, boek deze dan pas bij de entree van de watervallen; dit scheelt een hoop geld.


Moalboal


Moalboal


Vervoer in Moalboal

Voor korte ritten in en rondom het dorp kun je het beste gebruikmaken van een tricycle. Voor ₱100 tot ₱200 wordt je naar je gewenste bestemming gebracht. Als je het leuk vindt om zelf de omgeving te ontdekken kun je een scooter huren. De wegen zijn niet altijd even goed, dus rijd voorzichtig. Je betaalt ongeveer ₱500 om een scooter een dag te huren.

Overnachten in Moalboal

De keuzes voor backpackers met betrekking tot overnachten valt wat tegen. Zorg in ieder geval dat je verblijft bij Panagsama Beach, want het dorpje daarbij is erg gezellig en relaxed. Er zijn wat hostels te vinden en een paar guest houses, maar vanwege het beperkte aanbod is het verstandig om op tijd te reserveren. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van Moalboal vermeld.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Vanuit Cebu City ben je met de bus ongeveer vier uur onderweg naar Moalboal. Reken op ruim twee uur reistijd als je de bus neemt in Oslob.

Ons oordeel
8/10

Het canyoning, het snorkelen en de relaxte sfeer maken Moalboal een hele leuke bestemming op Cebu.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.