Donsol

Donsol

Donsol is een rustige stad in het zuiden van het eiland Luzon in de Filipijnen. De publiekstrekkers zijn vriendelijke reuzen: butandings, oftewel walvishaaien. Ook de fraaie omgeving is een groot pluspunt.

Vind de walvishaai

Donsol sliep en werd wakker geschud toen in 1998 voor het eerst een walvishaai gespot. De media verspreidden het nieuws en tot op de dag van vandaag komen vele toeristen naar Donsol om een glimp op te vangen van deze reusachtige vis. Enkele kilometers ten noorden van het centrum van Donsol bevindt zich het informatiecentrum en startpunt van de boot tours. Geen zorgen als je alleen of in een kleine groep reist. Je wordt altijd ingedeeld bij anderen tot de boot vol is. Eerst krijg je een briefing over het gedrag van de walvishaaien en hoe je met hen om moet gaan. Daarna wandel je door ondiep water naar je boot en kan de speurtocht naar dit wonderbaarlijke wezen beginnen. De beste tijd van het jaar om de walvishaaien te spotten is tussen januari en mei. Het aantal ontmoetingen is helaas niet meer stabiel. De natuurlijke migratietocht van de walvishaaien wordt verstoord in Oslob in Cebu, waar walvishaaien worden gevoerd om toeristen te lokken.


Donsol


Donsol


Culinair Bicol

Donsol behoort tot de regio Bicol, het zuidoostelijke ‘staartje’ van Luzon. De keuken van Bicol verschilt met die van de rest van de Filipijnen en is pittiger. Het meest bekende gerecht is Bicol Express; stukjes varkensvlees gekookt in kokosnootmelk met ui, knoflook en rode pepers. Dit gerecht wordt altijd gegeten met rijst. Sinantol is een gerecht met santol fruit en staat ook symbool voor de unieke keuken van Bicol. De vrucht is zoetzuur en wordt geraspt, waarna het wordt gemixt met de traditionele Bicol ingrediënten chili en kokosnootmelk. Gerookte vis of varkensvlees maakt het gerecht af.

De machtige Mount Mayon

Mount Mayon is de meest actieve vulkaan in de Filipijnen die in januari 2018 zelfs tot uitbarsten kwam en veel bewoners dwong hun huizen te verlaten. Het is nog afwachten wanneer de perfect symmetrische Mount Mayon tot rust komt. Alleen bij perfect weer en zonder enige vulkanische activiteit kunnen ervaren klimmers een poging wagen de 2462 meter hoge top te bereiken. Ervaring is een vereiste, want dit is een bijzonder zware klim.

Het resultaat van de verwoestende kracht van Mount Mayon kun je bekijken bij de Cagsawa Ruins. Deze restanten van een kerk uit 1724 zijn de enige overblijfselen van het dorp Cagsawa na een vernietigende uitbarsting in 1814.


Donsol


Vuurvliegen spotten

Op de Ubod rivier vlakbij het centrum van Donsol kun je ’s avonds op een boot stappen en op zoek gaan naar vuurvliegjes. Langs de rivier vind je specifieke bomen waar de diertjes zich graag ophouden. Daar waar de vuurvliegen samenkomen om zich voort te planten seinen ze elkaar met lichtjes. Een groep vuurvliegjes is een magisch schouwspel op de muisstille en donkere rivier.

Overnachten in Donsol

Het aanbod van accommodaties in Donsol is nog niet geweldig, maar we vermoeden dat dit over tien jaar wel anders is. We raden aan op tijd te reserveren, zeker in het hoogseizoen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

De grootste stad in de omgeving is Legazpi. Deze stad is vanaf Manilla bereikbaar per busrit van zo’n tien uur. Ook zijn er vluchten van Manila naar Legazpi. Een vlucht duurt ongeveer drie kwartier. Vanaf Legazpi rijden minibussen naar Donsol, welke er ongeveer anderhalf uur over doen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.