Port Barton

Port Barton

Grofweg halverwege tussen Puerto Princesa en El Nido ligt het veel rustigere Port Barton. Je zou het kunnen omschrijven als een dorp, maar het is eigenlijk niet meer dan twee straten. Toch is het een ontzettend leuke bestemming, juist vanwege de rust. El Nido is geweldig, maar wel toeristisch en steeds drukker. Port Barton is niet zo mooi als El Nido, maar dankzij deze relaxte sfeer wel een hele leuke bestemming op Palawan.

Eilandhoppen

Het is Palawan, dus je kunt er eilandhoppen. De trips zijn niet zo bijzonder als in El Nido, maar nog altijd absoluut de moeite waard. Ze zijn bovendien veel minder druk bezocht. Waar El Nido al behoorlijk toeristisch is geworden is dit in Port Barton nog absoluut niet het geval. Als je hier gaat eilandhoppen kom je niet of nauwelijks andere boten met toeristen tegen. Een groot pluspunt wat ons betreft. Er liggen een aantal onbewoonde eilanden voor de kust. Deze kun je bezichtigen met een boottocht die je ter plekke kunt boeken. Als je dat nog te toeristisch is kun je ook de plaatselijke booteigenaren vragen of ze je voor een vergoeding die kant op brengen. De mooiste eilanden bij Port Barton zijn wat ons betreft German Island, Exotic Island en Paradise Island.

Naast bovenstaande boottochten die je overdag naar de mooiste eilanden brengen, kun je rondom Port Barton ook een nacht op een ‘onbewoond’ eiland doorbrengen. In een tentje overnacht je op dit eiland waar naast de beheerders van het terrein niemand wonen. Slapen aan het strand en wakker worden met dit unieke uitzicht op Palawan brengt je een onvergetelijke ervaring.


Port Barton


Strand en sfeer

De rust en relaxte sfeer is een van de grootste trekpleisters van Port Barton. Kom hier niet als je op zoek bent naar feestjes of een grote hoeveelheid aan gevarieerde activiteiten. Je bezoekt het dorpje voor de prachtige stranden en de fijne sfeer.

Cash

Er is sinds kort een pinautomaat te vinden in Port Barton. Pinautomaten werken echter niet altijd op Palawan, dus we raden alsnog aan om voldoende cash mee te nemen als je dit dorp bezoekt. Ook de stroomverbinding en Wifi zijn de afgelopen tijd flink verbeterd, dus je kunt er nu van uit gaan dat je redelijk stabiele verbindingen hebt.


Port Barton


Pamuyan waterval

Heb je even genoeg gehad van de zee en het strand? Vanaf het noordelijke punt van het strand van Port Barton loopt een pad naar de Pamuyan waterval. Het is wel een stukje lopen, het pad is ruim vier kilometer lang. Zwaar is de wandeling niet. Neem wel genoeg water mee, in de volle zon is dat zeer welkom. De waterval is niet de mooiste van de Filipijnen, maar je kunt er wel een lekker verfrissende duik nemen. Beklim de rotsen rondom de waterval om vanaf een hoger punt een duik te nemen. Als je wat tijd over hebt hier en wat anders wilt dan het strand is dit een middag uitstapje waard.

Duiken en snorkelen

Er is een duikschool gevestigd in Port Barton, genaamd Aquaholics. De vriendelijke en ervaren eigenaren van deze duikschool helpen je graag met het organiseren van een paar mooie duikscholen in deze omgeving. Je kunt hier onder meer duiktrips maken naar scheepswrakken rondom Port Barton. Tevens kun je hier duikcursussen volgen.


Port Barton


Subwing

Een bijzondere activiteit die je goed bij Port Barton kunt ondernemen is de onderwaterwereld verkennen met een subwing. Dit is een soort middenweg tussen duiken en snorkelen. Je houdt onderwater een speciale vleugel vast, waardoor je op een leuke manier in korte tijd veel onderwater kunt zien.

Vervoer in Port Barton

Binnen het dorp kun je alle afstanden gemakkelijk lopend afleggen. Als je het leuk vindt om meer van de omgeving te zien kun je hier ook een scooter huren. Vanaf het strand is het tevens mogelijk om een boot inclusief kapitein te huren die je naar de nabijgelegen eilanden kan brengen. Dit is wat prijzig om alleen te doen, maar als je met meerdere mensen best is dit een leuke optie.


Een prachtige zonsondergang vanaf het strand


Eten en drinken

Er zijn een aantal leuke restaurants gelegen in Port Barton. De Filipijnse keuken is goed vertegenwoordigd, maar je kunt ook verschillende internationale keukens proberen. Ook later op de avond heb je genoeg keuze. Er zijn enkele leuke bars waar je een drankje kunt doen.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Port Barton:

Naam Eten Aanbod Prijs
Mabuti. Eat and Chill Een sfeervol restaurant met een gevarieerde keuken
Reef Cafe Goede burgers en andere lekkere gerechten €€
Mojitos RestoBar Lekkere cocktails met Mexicaanse en lokale gerechten
Olive Crib Bar and Restaurant Verse vis in een sfeervol restaurant

Overnachten Port Barton

De vriendelijke eigenaren zijn de grootste pluspunten van de guest houses in Port Barton. Van de faciliteiten hoef je namelijk niet veel te verwachten. Warm water is zelden beschikbaar en ook de stroom is verre van stabiel. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Vanaf zowel El Nido als Puerto Princesa gaan er minibussen direct naar Port Barton. Reken op een rit van drie uur vanuit Puerto Princesa en ongeveer vier uur vanuit El Nido.

Ons oordeel
8/10

Port Barton is bijzonder mooi, sfeervol en nog niet zo toeristisch als andere gedeeltes van Palawan – een groot pluspunt is onze ogen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.