Malapascua

Malapascua

Op een halfuurtje varen van het eiland Cebu ligt het piepkleine eiland Malapascua. Het is een duikbestemming van wereldklasse, en dit is ook de belangrijkste reden om het eilandje te bezoeken. Een bezoek aan beide eilanden is gemakkelijk te combineren, omdat je vanaf Cebu gemakkelijk naar Malapascua kunt reizen. Je kunt hier dus goed duiken, maar ook genieten van de mooie parelwitte stranden. Het populairste strand wordt Bounty Beach genoemd, en doet z’n naam zeker eer aan. Ondanks dat het aantal toeristen op Malapascua toeneemt, is het eiland zeker nog niet ‘verpest’ door toeristen en is het nog in z’n originele staat.

Duiken

Veel duikers komen naar Malapascua om te duiken met thresher sharks. Het is namelijk erg bijzonder dat je deze haaien daar kunt zien, want normaal gesproken leven deze haaien op een diepte van ongeveer 400 meter in de zee. Maar vlakbij het eiland, bij Monad Shoal, komen de haaien naar boven om zich te laten ‘schoonmaken’ door vissen die parasieten van ze af eten. Als je hier wilt duiken dien je vroeg op te staan, want vroeg in de ochtend verzamelen de haaien zich daar om zich te laten schoonmaken en heb je een hele goede kans om deze bijzondere dieren te zien. Als duiken met haaien je toch iets te heftig is, dan zijn er nog een paar andere duikspots in de buurt, waaronder een gezonken veerboot. Er zijn meerdere duikscholen op Malapascua en ze zijn allemaal goed betaalbaar. Ben je geen duiker? Wees gerust, je kunt ook erg goed snorkelen op Malapascua!


Malapascua


Malapascua


Stranden

Wil je na het duiken heerlijk relaxen? Dan kan dat op een van de mooie stranden van Malapascua. Zoals al eerder genoemd is het bekendste strand het Bounty beach, gelegen in het zuiden van het eiland. Het parelwitte zand, helderblauwe water en de vele palmbomen met kokosnoten zijn alle ingrediënten voor een heerlijke middag relaxen. Daarnaast zijn er ook nog veel strandtenten te vinden waar je een hapje kunt eten of een cocktail kunt drinken. Ook in het noorden en oosten van het eiland zijn nog wat mooie, maar kleinere stranden te vinden.

Vervoer op Malapascua

Malapascua is een klein eiland, met kleine wegen en geen auto’s of andere groot gemotoriseerd verkeer. Veel afstanden kun je lopend afleggen. Voor grotere afstanden kun je achterop de scooter bij een local meerijden, waar ze vaak een kleine vergoeding voor vragen. Zelf een scooter huren kan ook, maar hier betaal je relatief veel voor.


Malapascua


Malapascua


Overnachten op Malapascua

Je zal niet overspoeld worden door accommodaties op Malapascua, maar voor het formaat van het eiland zijn er genoeg hotels/duikresorts beschikbaar. Van een aantal goedkope bungalows en guest houses, naar duikresorts/hostels, naar luxere resorts, zit er voor iedere portemonnee wel iets bij. Vooraf reserveren kan wel verstandig zijn. In onze Reisgids Filipijnen zijn de leukste hostels van Malapascua vermeld.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Het gemakkelijkste is om de boot te nemen vanaf Maya, op het eiland Cebu. Deze boottocht duurt ongeveer 30 minuten. Maya is per bus goed bereikbaar vanaf meerdere steden op Cebu.

Ons oordeel
8/10

Als je wilt duiken ben je op Malapascua op de juiste plek. Het duiken met de voshaaien is een geweldige ervaring. Ook de relaxte sfeer op het eiland is een groot pluspunt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.