El Nido

El Nido

De populairste bestemming van de mooie provincie Palawan is El Nido. Dit dorpje zelf is weinig bijzonder. Het is echter wel de perfecte uitvalsbasis om de geweldige Bacuit Archipel te bezoeken. Deze verzameling van eilanden is een van de hoogtepunten van de Filipijnen en misschien zelfs van heel Azië. Wij kunnen in ieder geval geen mooiere plek in Azië bedenken waarvan je jaloersmakende foto’s op Facebook kunt zetten.

Eilandhoppen

Eilandhoppen op de Bacuit Archipel doe je het beste door een tour te boeken. Normaal raden we altijd aan om de omgeving op eigen houtje te verkennen, maar hier is deelnemen aan een tour een betere opties. Er worden vier verschillende tours georganiseerd, deze kun je bij elk hostel of lokaal reisbureau boeken. Tour A is de leukste tour en niet te missen tijdens je verblijf in El Nido. Je bezoekt hierbij drie verschillende lagoons, stuk voor stuk prachtig. Tevens bezoek je twee hele mooie stranden. Ook Tour C is absoluut een aanrader. Tour B is leuk als je wat meer tijd – en geld – te besteden hebt. Tour D kun je eigenlijk wel overslaan, deze stranden kun je ook prima zelf bezoeken.


El Nido


El Nido


Stranden

El Nido zelf heeft een strandje, maar dit is geen strand om overdag te liggen en zwemmen. Je bent gelukkig wel snel op een paar andere hele mooie stranden. Zo ben je na een tricycle rit van vijf minuten op het mooie en leuke Las Cabanas strand. Hier kun je wel goed zwemmen, relaxen en voor een euro een biertje halen. Dit strand is nog wel vrij druk, maar er zijn rustigere stranden in de buurt. Nacpan Beach is ons favoriete strand hier. Vanuit El Nido ben je hier in ongeveer veertig minuten per tricycle. Een scooter huren en er zelf naartoe rijden is ook een optie. Op dit lange strand zie je een stuk minder toeristen. Hier overnachten is is ook mogelijk. Misschien nog wel leuker is een kajak huren en zelf naar een eilandje peddelen om daar op het strand te liggen.

Duiken

De laatste jaren is El Nido ook steeds populairder geworden onder duikers. Er zijn meerdere organisaties waarbij je ter plekke makkelijk een duiktocht kunt regelen. El Nido is zeker een mooie duiklocatie, maar relax wat varen tussen de eilandjes en op het strand liggen heeft hier toch onze voorkeur.


El Nido


De omgeving

Als je genoeg hebt van de stranden en eilanden zijn er ook nog andere activiteiten te doen in de omgeving. Zo kun je de Nagkalit-Kalit waterval bezoeken. Dit kun je het beste doen door een scooter te huren. Na een halfuur rijden kom je dan aan bij het startpunt van de wandeling naar de waterval. Het is namelijk nog ongeveer twintig minuten lopen door het bos – je kunt hiervoor een paar euro een gids voor inhuren – totdat je bij de waterval bent. Als je hier wat gezwommen hebt kun je met de scooter door de mooie omgeving rijden, langs de heuvels en rijstvelden.

El Nido zelf

Het dorp El Nido is dus niet al te leuk. Het is erg toeristisch geworden in de afgelopen jaren. De tientallen reisbureaus en souvenir winkels maken het een niet al te aantrekkelijk dorp. Vervelend is het echter ook niet. Voorheen was er slechts één pinautomaat te vinden, die niet altijd werkte. Nu zijn er een paar pinautomaten bijgekomen, waardoor geld opnemen geen probleem meer is. Wel kan de stroom nog regelmatig uitvallen en heb je vaak alleen vroeg in de ochtend fatsoenlijk internet.


El Nido


Vervoer in El Nido

Het dorp zelf is klein genoeg om lopend te verkennen. Van de meeste locaties loop je binnen tien minuten naar het strand waar de boten vertrekken voor de tours. Het leuke Las Cabanas strand ligt echter wel wat te ver weg om te lopen. Er zijn voldoende tricycles die je hier graag naartoe brengen. Ook is het leuk om een scooter te huren en zelf op pad te gaan. Je kunt dan onder meer naar het hele mooie Nacpan Beach rijden.

Eten en drinken

Het toegenomen toerisme heeft geleid tot een flink aantal nieuwe restaurants. Deze zijn niet altijd van even goede kwaliteit. We raden aan om van tevoren goed de reviews door te lezen, zodat je zeker weet dat je kwalitatief goed eten krijgt. Als je na het eten een drankje wilt doen heb je hier voldoende opties voor. Aan het strand zijn een aantal leuke bars met livemuziek en bars die dienen als clubs.

Dit zijn onze favoriete restaurants in El Nido:

Naam Eten Aanbod Prijs
Trattoria Altrove Een van de lekkerste pizza’s die we in Azië hebben gegeten
Happiness Beach Bar Een gezellige bar aan het strand met lekker eten
The Nesting Table Goed eten met een fantastisch uitzicht €€
Tambok’s Goedkoop, heerlijk lokaal eten

Overnachten in El Nido

Er zijn veel accommodaties te vinden in El Nido, inclusief een paar prima hotels en guest houses. Helaas is een overnachting over het algemeen behoorlijk duur in El Nido, de echt goedkope opties zijn beperkt. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van El Nido vermeld.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

El Nido heeft een klein vliegveld, waarop de lokale airline AirSWIFT actief is. Zij hebben rechtstreekse verbindingen met Busuanga, Caticlan, Cebu, Clark, Manilla, Puerto Princesa en Bohol. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar de Filipijnen.

Vanuit Coron vertrekt elke dag een boot naar El Nido. Deze doet er vier tot zeven uur over, afhankelijk van welke boot je neemt.

De meeste reizigers komen vanaf de hoofdstad van Palawan; Puerto Princesa. Hier ligt een vliegveld met regelmatige verbindingen met Manilla. De minibus vanuit Puerto Princesa doet er ruim vijf uur over. Als je vanuit Port Barton komt ben je een uur korter onderweg.

Ons oordeel
8/10

Eilandhoppen rondom El Nido is geweldig. Daarnaast zijn er nog veel leuke stranden in de buurt, is de omgeving mooi en in El Nido zelf kun je in de avond leuk een drankje doen. Je kunt hier makkelijk een week doorbrengen zonder je te vervelen. Wel wordt El Nido snel erg toeristisch, wat iets van de charme wegneemt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.