Backpacken China

Backpacken China

China is een van de grootste landen in de wereld. Alle interessante bestemmingen bezoeken tijdens een enkele reis is daarom niet te doen. Zeker omdat er ontzettend veel hoogtepunten zijn. Er zijn vele prachtige nationale parken, wereldberoemde bezienswaardigheden en boeiende steden. Backpacken in China kan wel een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereidingen – en veel geduld – is het echter prima te doen. Zeker voor de wat meer ervaren backpackers kan het reizen door China een geweldige ervaring zijn.

Leuke locaties China

Over China

China kenmerkt zich door enorme metropolen, innovatieve technologie, een wonderschone natuur en geweldige culturele bezienswaardigheden. Hoewel China populariteit onder backpackers wint, is het land toeristen niet bepaald gewend. Dit merk je vooral in de taalbarrière, want er wordt nauwelijks Engels gesproken. Daarnaast zijn Chinezen, in tegenstelling tot andere Aziaten, soms minder bereid je te helpen. Hierdoor worden ze vaak als minder vriendelijk gezien. Wellicht heeft dit te maken met gezichtsverlies wanneer zij jou niet naar volle tevredenheid helpen. Gezichtsverlies en aanzien zijn twee belangrijke factoren in de eeuwenoude cultuur, dus zet nooit een Chinees voor gek. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog meer gebruiken waar je aan moet wennen bij je bezoek aan China, zoals het smakken bij het eten of het rochelen en tuffen – niet alleen op straat, maar waar dan ook. Backpacken door China is uitdagend. De algemene chaos, de massa’s Chinezen en het lawaai zorgen soms voor een cultuurshock, maar probeer hier ook vooral de schoonheid van in te zien. China is mede daardoor een ontzettend bijzonder land om te bezoeken.

Bestemmingen

Er zijn tientallen interessante bestemmingen in China. Het is dus vooral een kwestie van keuzes maken. De hoofdstad Beijing kun je eigenlijk niet overslaan. Alleen al omdat je vanaf hier de imponerende Chinese Muur het beste kunt bezoeken. Andere interessante steden zijn Xi’an (voornamelijk vanwege het Terracotta Leger) en Chengdu, waar je het bijzonder leuke Panda Breeding Center kunt bezoeken. Guangzhou wordt voornamelijk gebruikt als toegangspoort tot Hong Kong, maar je vindt hier volgens velen ook het lekkerste eten van heel China. Als je van grote steden en moderne architectuur houdt, raden we je aan Shanghai te bezoeken. Wil je juist het traditionele China echt terugzien, kies dan voor bestemmingen als Pingyao en Fenghuang. De mooiste natuur vind je misschien wel in Zhangjiajie. De film Avatar is geïnspireerd op de rotsen uit dit nationale park. In Yangshuo vind je naast een schitterend landschap ook een relaxte sfeer, waardoor het een van onze favoriete bestemmingen in China is. In de unieke regio Tibet kun je prachtige trekkings maken en vele bezienswaardigheden bekijken, maar in Tibet kun je niet zonder begeleiding reizen. Wil je de prachtige provincie Yunnan ontdekken door middel van trekkings door de bergen? Kies dan voor Kunming als uitvalsbasis. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in China.

Bijzondere regio’s

Hong Kong hebben we voor het gemak toegevoegd aan China, maar verdient een eigen status. De visumregels zijn hier anders, de bevolking is er totaal anders en je betaalt er zelfs met een aparte valuta. Het voelt daarom totaal niet aan als China, maar is het juist wel een hele leuke bestemming.

Ditzelfde geldt voor Taiwan. Ook deze bestemming hoort volgens China bij China, maar het heeft wel haar eigen visum, valuta en normen en waarden. Taiwan bezoek je voor de mooie natuur, het heerlijke eten en om een aantal leuke steden en mooie bezienswaardigheden te bekijken.

Reisgids China

Praktische zaken

Je reis door China vergt wellicht wat meer voorbereiding en geregel dan anders. Het land wordt dan wel populairder onder toeristen, maar China is hier minder op ingesteld dan andere Aziatische landen. Daardoor is bijvoorbeeld het aanbod accommodaties iets kleiner, waardoor het vinden van een kamer lastiger kan zijn. Maar alsnog valt dit mee, en voor iets meer dan vijf euro per nacht kun je vaak al terecht. Houd verder qua dagbudget in China rekening met zo’n €30.

Voorafgaand aan je reis vraag je jouw visum. Ook worden er drie vaccinaties sterk aanbevolen wanneer je door China gaat reizen, namelijk DTP, Hepatitis A en Buiktyfus (als je langer dan twee weken in China verblijft). Omdat er in China nauwelijks Engels wordt gesproken, is het leren van een paar Chinese worden ook wel zo handig. Installeer vooraf een paar handige apps op je telefoon die het reizen wat gemakkelijker maken. Zoek ook altijd het Chinese adres op van je accommodatie, want de lokale bevolking kan niet altijd ons alfabet lezen. Kaartlezen vinden ze vaak ook moeilijk, en je moet best wat afstanden afleggen in zo’n groot land. Het vervoer binnen China is over het algemeen goed geregeld. Het heeft inmiddels een uitgebreid netwerk van snelle treinverbindingen, voornamelijk voor de lange afstanden. De beste reistijd voor China zijn de maanden april, mei, september en oktober. Er heerst in deze maanden een lekkere temperatuur en valt er weinig regen.

Uitgelicht: een rondreis maken

Aangezien China niet het meest gemakkelijke land in Azië is om te backpacken, is het maken van een rondreis ook geen gekke manier om het land te verkennen. Met een rondreis door China zie je alsnog de absolute hoogtepunten, terwijl je het gemak hebt dat alles voor je wordt geregeld. Het reisbureau neemt je veel zorgen uit handen, waardoor jij je kunt focussen op het land, de cultuur en de natuur. Door het grote aanbod van reizen door China, kies jij zelf de route die het beste past bij jouw wensen en hoe lang de reis gaat duren.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
8/10

De Chinezen zijn niet altijd even vriendelijk en je komt regelmatig voor aparte situaties te staan. Toch is een reis door China een geweldige ervaring. Het land heeft zowel qua natuur als cultuur ontzettend veel te bieden.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen China