Backpacken China

Backpacken China

China is een van de grootste landen in de wereld. Alle interessante bestemmingen bezoeken tijdens een enkele reis is daarom niet te doen. Zeker omdat er ontzettend veel hoogtepunten zijn. Er zijn vele prachtige nationale parken, wereldberoemde bezienswaardigheden en boeiende steden. Backpacken in China kan wel een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereidingen – en veel geduld – is het echter prima te doen. Zeker voor de wat meer ervaren backpackers kan het reizen door het land een geweldige ervaring zijn.

Leuke locaties China

Over China

China kenmerkt zich door enorme metropolen, innovatieve technologie, een wonderschone natuur en geweldige culturele bezienswaardigheden. Hoewel China populariteit onder backpackers wint, is het land toeristen niet bepaald gewend. Dit merk je vooral in de taalbarrière, want er wordt nauwelijks Engels gesproken. Daarnaast zijn Chinezen, in tegenstelling tot andere Aziaten, soms minder bereid je te helpen. Hierdoor worden ze vaak als minder vriendelijk gezien. Wellicht heeft dit te maken met gezichtsverlies wanneer zij jou niet naar volle tevredenheid helpen. Gezichtsverlies en aanzien zijn twee belangrijke factoren in de eeuwenoude cultuur, dus zet nooit een Chinees voor gek. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog meer gebruiken waar je aan moet wennen bij je bezoek aan China, zoals het smakken bij het eten of het rochelen en tuffen – niet alleen op straat, maar waar dan ook. Backpacken door China is uitdagend. De algemene chaos, de massa’s Chinezen en het lawaai zorgen soms voor een cultuurshock, maar probeer hier ook vooral de schoonheid van in te zien. Mede daardoor is het een bijzonder land om te bezoeken.


Backpacken China


China


Bestemmingen

Er zijn tientallen interessante bestemmingen in China. Het is dus vooral een kwestie van keuzes maken. De hoofdstad Beijing kun je eigenlijk niet overslaan. Alleen al omdat je vanaf hier de imponerende Chinese Muur het beste kunt bezoeken. Andere interessante steden zijn Xi’an (voornamelijk vanwege het Terracotta Leger) en Chengdu, waar je het bijzonder leuke Panda Breeding Center kunt bezoeken. Guangzhou wordt voornamelijk gebruikt als toegangspoort tot Hong Kong, maar je vindt hier volgens velen ook het lekkerste eten van het hele land. Als je van grote steden en moderne architectuur houdt, raden we je aan Shanghai te bezoeken. Wil je juist het traditionele China echt terugzien, kies dan voor bestemmingen als Pingyao en Fenghuang. In de unieke regio Tibet kun je prachtige trekkings maken en vele bezienswaardigheden bekijken, maar in Tibet kun je niet zonder begeleiding reizen. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in China.

Bijzondere regio’s

Hong Kong hebben we voor het gemak toegevoegd aan China, maar verdient een eigen status. De visumregels zijn hier anders, de bevolking is er totaal anders en je betaalt er zelfs met een aparte valuta. Het voelt daarom totaal niet aan als China, maar is het juist wel een hele leuke bestemming.

Ditzelfde geldt voor Taiwan. Ook deze bestemming hoort volgens de regering in Beijing bij China, maar het heeft wel haar eigen visum, valuta en normen en waarden. Taiwan bezoek je voor de mooie natuur, het heerlijke eten en om een aantal leuke steden en mooie bezienswaardigheden te bekijken.

Bezienswaardigheden

Er zijn weinig landen in Azië met meer bezienswaardigheden. China is een enorm land en beschikt over een rijke, lange historie. Er zijn zowel veel culturele als natuurlijke bezienswaardigheden te bekijken. De Chinese Muur is het bekendste hoogtepunt van China en uiteraard een must see. Je bezoekt deze muur het beste vanuit Beijing, waar je nog meerdere dagen kunt inplannen om andere bezienswaardigheden te bekijken. Ook het Terracotta Leger in Xi’an en de vele bezienswaardigheden in de grote steden als Hong Kong en Shanghai zijn zeker een bezoek waard. De prachtige natuur vind je onder meer in de provincie Yunnan, wat je onder meer kunt ontdekken vanuit Kunming of Lijiang. De mooiste natuur vind je misschien wel in Zhangjiajie. De film Avatar is geïnspireerd op de rotsen uit dit nationale park. In Yangshuo vind je naast een schitterend landschap ook een relaxte sfeer, waardoor het een van onze favoriete bestemmingen in het land is.

Eten

De Chinese keuken behoort tot de populairste keukens ter wereld. Alhoewel de gerechten zoveel verschillen per provincie dat er nauwelijks sprake is van één Chinese keuken. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, pittigheid en ingrediënten. De Kantonese keuken is wereldwijd de bekendste. De gerechten uit deze regio – waar onder meer de stad Hong Kong tot behoort – zijn over het algemeen wat zoeter, zoals char siu. Probeer in de hoofdstad zeker de Peking eend, geserveerd met dunne pannenkoeken en een lekkere saus. Door het hele land kun je lekkere baozi (gestoomde, gevulde broodjes) en jiaozi (dumplings) krijgen.


China


Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Chinese Yuan. Je kunt deze valuta relatief makkelijk opnemen. Met name in de grote steden zijn er voldoende pinautomaten. Reizen door China is iets duurder dan de meeste landen in Zuidoost-Azië, maar het is zeker niet duur te noemen. Als je goed op de kosten let en dure hogesnelheidstreinen vermijdt en niet te luxe wilt overnachten kun je al helemaal goedkoop backpacken in China. In de onderstaande tabel zie je een indicatie van je budget per dag voor je reis. Bekijk onze pagina over geldzaken in China voor meer informatie hierover.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 14 € 25
Vervoer € 11 € 20 € 35
Eten en drinken € 7 € 10 € 14
Activiteiten € 7 € 11 € 16
Totaal € 32 € 55 € 90

Praktische zaken

Voorafgaand aan je reis vraag je jouw visum. Ook worden er drie vaccinaties sterk aanbevolen, namelijk DTP, Hepatitis A en Buiktyfus (als je langer dan twee weken in het land verblijft). Omdat er nauwelijks Engels wordt gesproken, is het leren van een paar Chinese worden ook wel zo handig. Installeer vooraf een paar handige apps op je telefoon die het reizen wat gemakkelijker maken. Zoek ook altijd het Chinese adres op van je accommodatie, want de lokale bevolking kan niet altijd ons alfabet lezen. Kaartlezen vinden ze vaak ook moeilijk, en je moet best wat afstanden afleggen in zo’n groot land. Het vervoer binnen het land is over het algemeen goed geregeld. Het heeft inmiddels een uitgebreid netwerk van snelle treinverbindingen, voornamelijk voor de lange afstanden. De beste reistijd zijn de maanden april, mei, september en oktober. Er heerst in deze maanden een lekkere temperatuur en valt er weinig regen.

Reisgids China

Combineren met andere landen

Als je naast China nog een of meerdere andere landen in Azië wilt bezoeken heb je een aantal mogelijkheden. Uiteraard kun je van een van de vele vliegvelden van China door vliegen naar een andere land, maar je kunt ook over land van of naar China reizen. Veel reizigers bezoeken het land via de Transmongolië Express. Je vertrekt dan in Moskou en reist door Rusland via Mongolië naar Beijing. Een andere optie is het volgen van de zijderoute door Centraal-Azië, welke ook in China eindigt.


Reizen naar China


China


Uitgelicht: een rondreis maken

Aangezien China niet het meest gemakkelijke land in Azië is om te backpacken, is het maken van een rondreis ook geen gekke manier om het land te verkennen. Met een rondreis zie je alsnog de absolute hoogtepunten, terwijl je het gemak hebt dat alles voor je wordt geregeld. Het reisbureau neemt je veel zorgen uit handen, waardoor jij je kunt focussen op het land, de cultuur en de natuur. Door het grote aanbod van reizen, kies jij zelf de route die het beste past bij jouw wensen en hoe lang de reis gaat duren.

Ons oordeel
8/10

De Chinezen zijn niet altijd even vriendelijk en je komt regelmatig voor aparte situaties te staan. Toch is een reis door China een geweldige ervaring. Het land heeft zowel qua natuur als cultuur ontzettend veel te bieden.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen China