Guangzhou

Guangzhou

Guangzhou zelf is niet echt een interessante bestemming, zeker in vergelijking met de vele andere fascinerende locaties in China. Het is een grote, moderne stad, zonder veel interessante bezienswaardigheden. In Guangzhou – ook wel Kanton genoemd – vind je echter misschien wel het lekkerste eten van China. De Kantonese keuken is de beroemdste Chinese keuken, zeker in Nederland. Vooral de Dim Sum is hier heerlijk. Verder is Guangzhou ook een ideale toegangspoort tot Hong Kong. Als je vanuit een andere bestemming in China naar Hong Kong wilt reizen is het vaak voordeliger om naar Guangzhou te gaan en vervolgens de trein te pakken naar Hong Kong. Let er wel op dat je visum voor China dan vervalt, je kunt met een standaard visum dus niet meer terug naar China.

Doen in Guangzhou

Er zijn wel wat leuke bezienswaardigheden in Guangzhou. Het mausoleum van Nanyue is indrukwekkend opgezet. Het leukste gedeelte van de stad vinden wij het Shamian eiland. Hier vind je een aantal mooie oude gebouwen en leuke cafés. Echte hoogtepunten zijn het allemaal echter niet. Leuker is om wat te relaxen bij een park en heerlijk te eten. Of ga naar het moderne Huacheng plein. Het water en de enorme wolkenkrabbers op de achtergrond maken dit een mooi plein, waar je goed mensen kunt kijken.


Guangzhou


Canton Tower

De blikvanger van Guangzhou is de Canton Tower. Met een hoogte van ruim 600 meter is het een van de hoogste gebouwen ter wereld. Vanuit de gehele stad kun je de toren wel bewonderen. Met name in de avond valt het gebouw op, als de toren op fraaie wijze in regenboog kleuren wordt verlicht. Je kunt de Canton Tower niet alleen van een afstand bekijken, maar je kunt ook van binnen een kijkje nemen. Het bijzondere aan het uitkijkpunt is dat je hier in een soort tram op een rails bovenop de toren een rondje kunt maken. Een unieke manier om te genieten van het mooie uitzicht. Plan een bezoek wel in op een dag dat er geen smog of bewolking is, anders zie je niet zoveel.

Moderne architectuur

Guangzhou is een moderne stad, met veel wolkenkrabbers en nieuwe, fraaie gebouwen. Maak een wandeling door Zhujiang New Town om veel van deze moderne gebouwen van dichtbij te bekijken. De architectonische hoogtepunten zijn het Guangzhou Opera House en de Guangzhou Library. Binnen heb je als toerist hier niet direct wat te zoeken, maar van de buitenkant zijn het mooie gebouwen om te bekijken.


Guangzhou


Kaiping


De omgeving

In de omgeving van Guangzhou zijn wel een aantal leuke attracties te vinden. Zo is het stadje Kaiping goed als dagtrip te bezoeken. In Kaiping vind je vele honderden oude wachttorens. Een bijzonder gezicht, zo bijzonder dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Iets verder naar het zuiden ligt het verrassend leuke strand Yangjiang. Als je in China toch wat strand wilt meepakken is dit een goede keuze.

Doorreizen naar Hong Kong

Als je naar Hong Kong wilt kan het dus verstandig zijn om eerst naar Guangzhou te gaan en vervolgens door te reizen naar Hong Kong. Een binnenlandse vlucht naar Guangzhou en vervolgens een treinticket naar Hong Kong is vaak goedkoper dan een rechtstreekse vlucht naar Hong Kong. Pak de trein op het East Railway Station. Deze vertrekt elk uur en brengt je in twee uur naar Hong Kong. Een enkeltje kost je 200 yuan.


Guangzhou


Vervoer in Guangzhou

De meest efficiënte manier om je binnen de stad te verplaatsen is per metro. Er is een groot en groeiend metronetwerk, dat nu bestaat uit 8 lijnen. Het grootste gedeelte van Guangzhou is hiermee bereikbaar. Ritten zijn goedkoop, de metro’s rijden vaak en de informatie is duidelijk en in het Engels. Het tevens grote busnetwerk is voor toeristen wat lastiger te begrijpen, alhoewel de informatievoorziening binnen de bussen steeds beter wordt. Veel reizigers kiezen hier ook voor de taxi. Deze zijn prima betaalbaar en wel zo makkelijk. De meeste chauffeurs spreken niet of nauwelijks Engels, dus zorg dat je een adres in Chinese karakters hebt.

Overnachten in Guangzhou

Er zijn helaas niet zo veel leuke guest houses of hostels te vinden in Guangzhou. Er zijn wel een paar prima hostels, maar je doet er verstandig aan van te voren te reserveren om zeker te weten dat je een bed hebt. Middenklasse hotels zijn er genoeg, deze zijn nog wel redelijk betaalbaar. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Guangzhou vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Guangzhou heeft een groot vliegveld, met zowel internationale als binnenlandse vluchten. Er is zelfs een directe verbinding met Amsterdam. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Vanuit de gehele grote regio gaan er wel treinen naar Guangzhou. Vanuit Beijing ben je er met de snelste trein in acht uur, vanuit Shanghai zeven uur en de trein uit Shenzhen doet er anderhalf uur over.

Ook met de bus is Guangzhou goed te bereiken. Vanuit Guilin is het tien uur met de bus, de bus uit Xiamen doet er negen uur over en de bus uit Shenzhen twee uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.