Datong

Datong

Enkele honderden kilometers ten westen van Beijing ligt de stad Datong. De omgeving van de stad is opmerkelijk. De landschappen die je over het algemeen in China tegenkomt zijn prachtig, hier is dit echter zeker niet het geval. Dit is dus ook niet de reden dat je Datong bezoekt, maar er zijn wel een paar interessante bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Binnen een dag of twee heb je de stad wel gezien. Als korte trip vanuit Beijing of als tussenstop tussen de hoofdstad en Xi’an is het echter zeer geschikt.

Yungang grotten

De Yungang grotten zijn niet te missen bij je bezoek aan Datong. Het is een van de mooiere bezienswaardigheden van de regio. In deze grotten zijn grote beelden van Boeddha uitgehouwen. Niet slechts een paar beelden, maar liefst 51.000 beelden! Het grootste beeld is zelfs zeventien meter hoog, terwijl er ook beelden staan die slechts enkele centimeters hoog zijn. De grotten liggen niet in Datong zelf, maar zijn wel goed bereikbaar vanuit de stad. Het is een busrit van drie kwartier vanuit de stad.


Datong


Het Hangende Klooster

Ook het Hangende Klooster van Datong is een bijzondere bezienswaardigheid en ook deze ligt buiten de stad zelf. Vanuit de stad is het twee uur met de bus. Het Hangende Klooster is hangt op 75 meter hoogte tegen een steile rotswand, een uniek plaatje. Dat dit hele klooster door een enkele monnik is gebouwd maakt het nog specialer.

Datong zelf

In de stad Datong kun je de oude stadsmuren en een aantal tempels bekijken. De stadsmuren van Datong zijn mooi, maar niet zo mooi als in de nabijgelegen steden Pingyao en Xi’an. Zeker als je deze steden ook gaat bezoeken raden we aan je tijd voornamelijk bij de twee bovenstaande bezienswaardigheden te spenderen.


Datong


Yingxian Wooden Pagoda

Een ander uitstapje dat je vanuit Datong kunt maken is een bezoek naar de Yingxian Wooden Pagoda. Deze pagode stamt uit 1056 en is daarmee de oudste houten pagode van China. Je vindt de Yingxian pagode in Shuozhou, net ten zuiden van Datong. Veel tours naar het hangende klooster maken hier een korte stop.

Vervoer in Datong

Er rijden genoeg taxi’s rond. Ritjes zijn goedkoop en je kunt gemakkelijk alles bereiken. Ook zijn er verschillende buslijnen. Als je deze wilt nemen kun je het beste bij je accommodatie navraag doen naar welke buslijn je moet hebben. De informatievoorziening op de bushaltes en in de bus is voornamelijk in het Mandarijn.


Datong


Overnachten in Datong

Het aantal accommodaties in Datong valt wat tegen. Er zijn echter wel wat prima hostels te vinden. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Je kunt de trein nemen vanuit Beijing, deze doet er zes uur over. Als je vanuit Pingyao komt duurt de treinrit een kleine acht uur.

Als je uit Beijing komt is de bus de snelste optie. Deze rit duurt ongeveer vier uur, overdag vertrekt elk uur een bus.

Ons oordeel
5/10

De grotten zijn leuk om te zien, maar verder is er weinig te beleven in Datong. Bezoek de stad alleen als je ruim in je tijd zit, anders zijn er leukere bestemmingen in China.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.