Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong is één van de grootste steden ter wereld. De stad hoort sinds 1997 bij China als autonome regio. Door de beperkte omvang van de regio is men vooral omhoog gaan bouwen. Hierdoor zijn er in de loop van de jaren een groot aantal wolkenkrabbers gebouwd. De skyline is dan ook prachtig. De boulevard aan de overkant van de skyline is een goede manier om dit moois te bewonderen. Of pak de Star Ferry om van dit uitzicht te genieten. Op deze veerboten kun je vanaf het water perfect de skyline bekijken. Een toeristische attractie, maar – zeker in de avond – de moeite waard.

Bezienswaardigheden in Hong Kong

Zowel in de stad Hong Kong zelf, als in de omgeving zijn genoeg bezienswaardigheden te vinden. De populairste bezienswaardigheid is The Peak. Hier moet je absoluut geweest zijn bij je verblijf hier. The Peak is – zoals de naam al enigszins verraad – een hoog uitkijkpunt over de stad. Met name rond zonsondergang is het hier prachtig. Je hebt dan een uitkijk over de stad bij daglicht, maar ook als de gebouwen fraai verlicht worden.

Een andere populaire bezienswaardigheid ligt buiten de stad, in de frissere berglucht. De Tian Tan Buddha, beter bekend als The Big Buddha, is (inderdaad) een groot beeld van Boeddha. Dat is niet overdreven, want het beeld is liefst 34 meter hoog. Bovendien staat het beeld op een behoorlijk heuvel, wat het nog een indrukwekkender geheel maakt. Na een flinke trap omhoog wordt je ook nog een beloond met een mooi uitzicht over de groene omgeving. Ook het nabijgelegen Po Lin klooster is leuk om te bekijken. Je bent wel even onderweg vanuit het centrum van de stad, maar het complex is zeker een aanrader als dagtrip.

In de avond is het leuk om een wandeling te maken over de Temple Street Market. Het aanbod is vandaag de dag echt gericht op toeristen, maar het blijft leuk om hier even doorheen te wandelen. Als je souvenirs wilt inslaan is dit de plek waar je moet zijn.


Hong Kong


Relatie met China

Hong Kong hoort officieel weliswaar bij China, maar lijkt in niks op het Chinese vasteland. Voor Hong Kong heb je in tegenstelling tot China geen visum nodig. Sterker nog, je visum voor China vervalt als je de grens oversteekt. Hong Kong heeft bovendien ook een eigen valuta, de Hong Kong dollar. Bovendien spreken ze hier Kantonees en niet Mandarijn. Ook in het gebrek aan afval op de straat en betere manieren lijkt de regio in niks op China.

Tim Ho Wan

Op Backpackeninazie.nl raden we niet of nauwelijks specifieke restaurants aan. Voor Tim Ho Wan maken we een uitzondering. Dit is een keten van dim sum restaurants, waar je voor enkele euro’s heerlijk kunt eten. Drie van deze restaurants zijn zelfs bekroond met een Michelinster. Dit is dus de kans om te genieten van Michelinster eten op een backpackers budget. Lees het artikel dat we hierover schreven voor meer tips.


Hong Kong


Paardenraces

De paardenraces in Happy Valley mag je zeker niet missen. Dit spektakel vindt helaas maar één keer per week plaats, namelijk op de woensdagavond tussen 19.00 uur en 23.00 uur. Diverse groepen verzamelen zich hier om te wedden op hun favoriete paard en jockey. Ieder half uur vindt er een race plaats. Er hangt een goede sfeer en tussen de races door kun je onder het genot van een flinke beker bier luisteren naar de live band. Het leukste is om zelf ook een gokje te wagen. De locals delen graag hun theorieën over welk paard gaat winnen. Vraag ze gerust om hulp. Entree is HK$10 en kan ook worden betaald met de Octopus card.

Natuur

Hong Kong is meer dan alleen stad. Het grootste gedeelte van de regio bestaat namelijk uit groengebied, wat net zoals de stad zelf spectaculair is. Met de metro ben je zo in de natuur. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen, aanrader zijn routes waarbij je uitkomt op een prachtig uitkijkpunt over de stad. Lees hier meer over de natuur van Hong Kong.


Hong Kong


Quarry Bay

Er wonen miljoenen mensen in de stad, ondanks het relatief kleine oppervlakte. Om al deze mensen een huis te kunnen bieden is er de laatste decennia vooral veel in de hoogte bijgebouwd. Overal waar je kijkt zie je wolkenkrabbers en enorme flats. In de woonwijk Quarry Bay zie je dit het beste terug. Het is een geliefde spot onder stadsfotografen. Richt je camera omhoog en schiet indrukwekkende plaatjes van de bevolkingsdichtheid van Hong Kong.

Vervoer in Hong Kong

De snelste, makkelijkste en goedkoopste manier om je binnen de stad te verplaatsen is met de metro, hier ook wel de MTR genoemd. Hiermee is het grootste gedeelte van de stad te bereiken. Andere populaire vervoermiddelen zijn de trams, de Star Ferry en de taxi. Als je hier meerdere dagen doorbrengt loont het om een Octopus Card te kopen, de lokale variant van de ov-chipkaart. Bekijk ook onze pagina over vervoer in Hong Kong voor meer informatie.


Hong Kong


Overnachten in Hong Kong

Het gebrek aan ruimte zie je nergens beter terug als in de hostels. In alle hostels wordt elke centimeter benut. Een bed is bovendien ook erg prijzig, voor een bed in een slaapzaal betaal je al gauw €20 per nacht. Dat gezegd hebbende zijn er wel veel leuke hostels te vinden in Hong Kong. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Hong Kong vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Hong Kong is goed bereikbaar vanuit Nederland, andere landen in Europa en heel Azië. Er zijn vaak goedkope tickets te vinden van Amsterdam naar Hong Kong of de andere kant op. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets naar Hong Kong.

Als je vanuit China naar Hong Kong wilt reizen kan je het beste eerst de trein pakken naar Shenzhen. Deze grote stad is goed bereikbaar vanuit de gehele regio. In Shenzhen pak je vervolgens de metro richting de grens met Hong Kong, welke je lopend oversteekt. Vervolgens ga je door de immigratie en ben je in Hong Kong.

Ons oordeel
8/10

Hong Kong is een drukke stad, maar er heerst toch een erg leuke sfeer. Je kunt bovendien ontzettend veel doen en zien in en rondom de stad, je kunt er goed eten, het uitgaansleven is goed en het heeft een veelzijdige omgeving.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.