Chongqing

Chongqing

De meest ‘up and coming’ stad van China en een van de grootste metropolen ter wereld. Deze snelgroeiende booming stad in het Westen van China is hèt startpunt voor de adembenemende trips langs de Yangtze Rivier, pal langs de wereldberoemde Drieklovendam en vlakbij de Rotssculpturen van Dazu. Kijkend naar oppervlakte is Chongqing de allergrootste stad van China dat tevens tijdelijk de hoofdstad van de Republiek is geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog en dus een belangrijke rol in de geschiedenis heeft gespeeld. De stad is omringd met groene bergen en verschillende rivieren stromen er doorheen.

Bezienswaardigheden

Mis de kans niet om een blik te werpen in het oude Chongqing. Bezoek de oude stad Cíqìkou, in het hedendaagse Chongqing, aan de Jialing Rivier. Hier passeer je de oude poort die je voor even terug in de tijd brengt naar de tijden van de Ming dynastie. Eenmaal binnen in de stad kan je vervolgens eindeloos dwalen in oude kleine straatjes en historische tempels.

Chongqing staat in heel China bekend om haar heetwaterbronnen. Er zijn tientallen opties waar je uit kan kiezen. Van relaxen in een luxe spa’s tot helemaal ingaan in de menigte van kleine gemeenschap badhuizen.

Voor de mooiste uitzichten over de stad wandel je 345 meter de hoogte in, naar het hoogste punt van het Chongqing schiereiland, de top van de Pipa Berg. Bewoners van de stad komen hier overdag en in de weekenden samen om hun ochtendgymnastiek te doen en hun vogels te laten zingen.

Genesteld tussen de hoge wolkenkrabbers van de stad vinden we de historische 100 jaar oude Luohan tempel die tot de dag van vandaag nog druk bezocht wordt om de vele gebeden te laten beantwoorden. De indrukwekkende architectuur van de tempel heeft een verborgen bonus, namelijk de 500 terracotta arhats.

Een bezoek aan HongYaDong geeft je een beeld van het oude Chongqing. Dit dorpje, genesteld aan de voet van de berg is een toeristen spot waar je meer kan leren over oude ambachtswerken van de bevolking en waar je de echte lokale lekkernijen kan proberen.


Chongqing


De keuken van Chongqing

Denk je aan de authentieke Chinese keuken, dan denk je al gauw aan Hot Pot, de Chinese variant van het Nederlandse gourmetten. Een traditie die onderdeel uitmaakt van de kern van de Chinese keuken en de Chinese cultuur. En de echte echte authentieke Hot Pot? Die vindt haar oorsprong in Chongqing. Een avondje hot potten is dus een ware must tijdens het backpacken in deze stad.

Maar ook de specifieke lekkernijen van deze streek moet je geprobeerd hebben. Onze favorieten zijn tang cu liji (gebakken varkenshaas in zoetzure saus), mapo doufu (pittig gemarineerde tofu) en lao hu cai (uien en peterselie in een pittig mosterdsausje).

Yangtze Rivier Cruise

De Yangtze rivier speelt een belangrijke rol in de Chinese nostalgie. Zo wordt het een van de moeder rivieren genoemd die het leven en de rijke cultuur van China voedt. De schoonheid van de rivier wordt in ontelbaar veel gedichten, folklore, boeken en legendes benoemd waardoor de Chinezen de rivieren koesteren en zelfs als heilig beschouwen.

De Yangtze Rivier Cruise is een uitgebreide cruise van drie tot vier dagen die je naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Chongqing brengt en vervolgens de stad uitvaart, langs de indrukwekkende Drieklovendam (de grootste dam ter wereld), om je vervolgens kennis te laten maken met de dorpjes langs de rivier. Tijdens deze ervaring zal je de magie van de heilige rivier zelf ervaren en meer begrip krijgen van het belang van de rivier voor Chinese traditie en cultuur.


Chongqing


Rotssculpturen van Dazu

Gelegen op een ‘kleine afstand’ van drie uur ten westen van Chongqing vind je de rotssculpturen van Dazu te midden van de bergen en grotten. Dit is een spectaculair UNESCO werelderfgoed monument met boeddhistische sculpturen uit de 9e tot 13e eeuw. Tevens kan je hier een fascinerende tempelcomplex bezoeken waar jij je ogen uit zal kijken naar de levendige historie van het gebied.

Vervoer in Chongqing

Het metronetwerk van Chongqing bestaat uit meerdere lijnen en is handig om te gebruiken. Je kunt er het grootste gedeelte van de stad snel en goedkoop mee bereiken. Ook het vliegveld is hiermee te bereiken. Er is tevens een uitgebreid busnetwerk, maar omdat de informatie niet of nauwelijks in het Engels is, is dit voor de meeste toeristen lastig om te begrijpen. Een andere optie is de taxi. Ook hier is er enkel communicatie in het Mandarijn mogelijk. Zorg dus dat je de bestemming in Chinese karakters hebt staan om te kunnen laten zien aan de taxichauffeur.


Chongqing


Overnachten in Chongqing

Er zijn een aantal leuke hostels te vinden in Chongqing. Daarnaast zijn er veel betaalbare hotels gelegen in de stad. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Chongqing heeft een groot vliegveld en is vanuit heel China makkelijk bereikbaar per vliegtuig. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets China.

Ook met de trein kun je gemakkelijk naar Chongqing reizen. Zeker vanuit het dichtbij gelegen Chengdu. Je bent er dan al in ongeveer anderhalf uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.