Huangshan

Huangshan

Huangshan, dat letterlijk gele berg betekent, is één van de vijf ‘Great Mountains’ van China en is met name onder de Chinese toeristen erg populair. Geheel begrijpelijk is dit wel zodra je de surrealistische uitzichten ziet. Niet voor niks worden de grillige bergtoppen als een belangrijke inspiratiebron gezien voor vele Chinese schilders en dichters en staat het op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Doen in Huangshan

Huangshan bezoek je om de mysterieuze bergtoppen te verkennen, die volgens de lokale mensen 200 dagen per jaar bedekt zijn met wolken. Hoewel het uitzicht daar meestal alleen maar indrukwekkender van wordt, is het slim om vooraf even te checken of het niet volledig mistig is. Afhankelijk van je tijd en budget heb je hier één of twee dagen voor nodig. Veel meer is er in Huangshan niet te beleven. Mocht je wat tijd over hebben is het leuk om door de old street te lopen in het Tunxi district, of vanuit het Tangkou district een shuttle bus te pakken naar de hotsprings. Hoewel het wat prijzig is, vind je hier unieke baden met onder andere koffie, gember en wijn geur.


Huangshan


Beklim Huangshan Mountain

De beklimming van de berg start je in Tangkou. Mocht je in Tunxi verblijven of dezelfde ochtend aankomen met de trein, pak je hier in een uurtje de bus naartoe. Een shuttle bus brengt je van Tangkou naar één van de twee ingangen, van waar je verschillende opties hebt om de berg te beklimmen.

Een eerste optie is de kabelbaan. Vanaf zowel Yungu station (Eastern steps) als Mercy light temple station (Western steps) kun je tegen betaling de kabelbaan omhoog nemen. Een andere, meer sportieve optie is om op eigen kracht naar boven te lopen. De Eastern steps is een pittige klim van zevenenhalf kilometer waar je ongeveer twee en half uur over doet. Onderweg zal je met respect naar de porters kijken die voorraden voedsel en materialen naar de top van de berg dragen. Een andere optie is het beklimmen van de Western steps. Deze vijftien kilometer lange klim biedt een mooier uitzicht, maar raden we je echt alleen aan als je flink wilt afzien en genoeg tijd hebt.

Eenmaal op de top van het Huangshan gebergte zijn verschillende trails te vinden langs de tientallen toppen. Hoewel het erg druk zal zijn op de vele trappen die je loopt, zijn de uitzichten één voor één adembenemend mooi.

Letterlijke hoogtepunten op de berg zijn Lotus Peak, Bright Summit Peak en Capital of Heaven Peak. Daarnaast is het leuk om rondom Jade Screen de beroemde dennenbomen te spotten die je vaak op Chinese schilderijen terug vindt, en een bezoek te brengen aan Flying Rock. Ben je er van bewust dat de Engelse namen op elke kaart en de bordjes in het park van elkaar verschillen, waardoor de Chinese karakters misschien handiger zijn om te gebruiken. Pak tot slot de kabelbaan of trap terug naar één van de twee ingangen, waar je vervolgens de shuttle bus weer terug neemt naar het busstation in Tangkou.

Reken zeker een volle dag om Huangshan te bezoeken. We raden je daarbij gezien de inspanning en tijd aan om minstens één keer de kabelbaan te nemen. Mocht je de beroemde zonsopgang willen meemaken op de top van de berg, kun je het wat rustiger aan doen en twee dagen vullen. Een overnachting in een hotel op de top van de berg is echter wel behoorlijk prijzig, en je zult deze unieke ervaring met vele andere Chinese toeristen delen.


Huangshan


Huangshan


Overnachten

Met name in het Tunxi district zijn veel leuke en goedkope hostels te vinden. Hier zit je in het bruisende hart van Huangshan, maar nog een uurtje rijden vanaf de ingang van het gebergte. In het kleine Tangkou zit je aan de voet van de berg en zijn ook een paar leuke hostels te vinden. Op de top van de berg zijn slechts vrij dure hotels te vinden. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Huangshan vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Huangshan heeft een vliegveld met zowel internationale als binnenlandse vluchten. Bekijk onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets China.

Vanuit alle grote steden rijden er wel treinen naar Huangshan. Vanuit Shanghai doet de sneltrein er vierenhalf uur over en de nachttrein elf uur, vanuit Beijing doet de trein er zesenhalf uur over en vanuit Wuhan ben je 4 uur onderweg.

Ook met de bus is Huangshan goed te bereiken. Vanuit Shanghai is het vijf uur, en vanuit zowel Hangzhou als Nanjing is het zo’n vier uur met de bus.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.