Nanjing

Nanjing

Nanjing – vroeger Nanking geheten – was van oudsher de hoofdstad van China. De stad heeft een reeks belangrijke historische gebeurtenissen meegemaakt die in het westen nauwelijks bekend zijn, maar van grote invloed zijn geweest op de geschiedenis van China. Nanjing heeft een zeer modern centrum en kent interessante bezienswaardigheden. En het mooie is dat je de stad op de route van Beijing naar Shanghai tegen komt. Een tussenstop waard?

Bezienswaardigheden in Nanjing

Het meer van Xuanwu ligt midden in de stad en wordt omgeven door wolkenkrabbers, maar ook door de oude stadsmuur. Daarnaast vind je er tempels in de buurt. Een deel van de pracht van de stad is verdwenen als gevolg van diverse opstanden en oorlogen in het verleden. Een daarvan was de Taiping-opstand (1851-1864). Wellicht één van bloedigste conflicten uit de geschiedenis waarover in het westen weinig bekend is. Het Taiping-museum geeft een globaal beeld van deze opstand. Veel mooier zijn de prachtige tuinen waar dit museum in ligt: de Zhanyuan Garden. Vol met rotspartijen, vijvertjes en traditioneel, Chinese gebouwtjes. De tuin doet je wellicht denken aan de Yuyuan-tuinen in Shanghai.


nanjing


Nanjing


China werd eeuwen geregeerd door diverse dynastieën. De laatste was de Qing-dynastie. Daar kwam in 1911 een einde aan. China ging vanaf toen verder als een republiek. De Chinese leider Sun Yat-sen riep kort daarna Nanjing als nieuwe hoofdstad uit van de Republiek van China. Toen in 1949 de communisten het voor het zeggen kregen en de Chinese Volksrepubliek oprichtte, werd de hoofdstad verplaatst naar Beijing. Het presidentieel paleis van Nanjing verloor hierdoor zijn functie en dient nu als museum. Je kunt dwalen door de vele gebouwen waar Sun Yat-sen en vroegere keizers het land regeerden en ook weer door prachtige tuinen. Je bent met gemak een halve dag kwijt. Een interessante plek waar het oude en het moderne China samen komen.

Naast de stad ligt de Paarse Berg. Daar zijn diverse tombes te bezoeken. In dit natuurgebied ben je zeker een dag kwijt kwijt aan het bezoeken van de begraafplaatsen van de keizers van de Ming en Han-dynastiën. Het mausoleum van voormalig leider Sun Yat-sen is ook hier te vinden.

Geschiedenis Nanjing

Nanjing kent een zeer trieste geschiedenis. De toenmalige Chinese hoofdstad werd door het Japanse leger in 1937 onder de voet gelopen. Verbitterde Japanse soldaten trokken plunderend, moordend, verkrachtend en brandstichtend door de stad met talloze doden en vernielingen op grote schaal tot gevolg. Dit bloedbad van Nanking staat bekend als ‘the Nanjing Massacre’ en telde zo’n 300.000 doden en zorgt tot op de dag van vandaag voor spanningen tussen China en Japan. In ons land is dit stukje geschiedenis vrij onbekend. In het Nanjing Massacre Memorial Museum maak je op indrukwekkende wijze kennis met deze vreselijke gebeurtenis. Qua indruk deed het ons een beetje denken aan de killing fields van Cambodja in Phnom Penh. Zeker niet overslaan als je in Nanjing bent.


Nanjing


Vervoer in Nanjing

Nanjing een van de beste steden van China om fietsend te verkennen. Er zijn volop fietspaden en op enkele heuvels na is goed te doen om door de stad te fietsen. Een andere goede manier om je binnen de stad te verplaatsen is per metro. De stad beschikt over een modern, snel uitbreidend metronetwerk. Ritten zijn snel en goedkoop en de meeste interessante gedeeltes van Nanjing zijn met de metro bereikbaar. Je kunt ook een bus of een taxi nemen.

Overnachten

Omdat Nanjing minder toeristisch is, zijn de accommodaties goedkoper dan in Beijing en Shanghai. Er zijn meerdere hostels in de stad te vinden waar je voor €7 of €8 prima terechtkunt. In onze Reisgids China staan de leukste hostels van Nanjing vermeld.

Reisgids China

Hoe kom ik er?

Vanuit meerdere Chinese steden en Aziatische steden kun je naar Nanjing vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar China.

Nanjing ligt aan de hogesnelheidslijn Beijing-Shanghai en vormt daarmee een prima tussenstop voor de twee bekende metropolen.

De bus raden we in China over het algemeen niet aan, vanwege de grote afstanden die China kent. De rit van en naar Shanghai is echter wel te doen. Deze duurt vier uur.

Ons oordeel:
7/10

Niet dat ontzagwekkende karakter van Beijing en Shanghai, maar iets meer low profile, minder hectisch en geschikt om even op adem te komen. Een goede tussenstop voor een paar dagen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.