Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en telt ongeveer twee miljoen inwoners. De stad werd voordat de rode Khmer aan de macht kwam lang gezien als één van de mooiste steden in Azië. Dit rode Khmer regime, onder leiding van Pol Pot, is verantwoordelijk voor een inktzwart hoofdstuk in de geschiedenis van Cambodja.

Killing Fields

Tijdens het regime van de rode Khmer werden alle hoogopgeleide inwoners en diens familieleden opgepakt en vastgezet in de Tuol Sleng gevangenis. In deze gevangenis werden ze mishandeld en uiteindelijk vermoord. Hun lijken kwamen vervolgens terecht op de bekende Killing Fields. Op deze Killing Fields (Choeung Ek) is een monument opgericht van 8000 schedels van mensen die door het regime om het leven zijn gebracht. Het is geen leuke bezienswaardigheid, maar wel een die je eigenlijk gezien moet hebben om de geschiedenis van het land echt te kunnen begrijpen. In de voormalige Tuol Sleng gevangenis zit tegenwoordig een museum waarin je foto’s en verhalen kunt zien en lezen. Je ziet daar hoe en waar de gevangenen werden vastgehouden en gemarteld.


Phnom Penh


Bezienswaardigheden in Phnom Penh

Ondanks dit alles is Phnom Penh een leuke stad om in te verblijven. Er zijn gelukkig genoeg leuke dingen te zien en te doen. Breng vooral een bezoek aan het Koninklijk paleis van Cambodja met daarnaast de Wat Preah Keo, ‘de zilveren pagode’. Deze naam heeft het gekregen vanwege de 5000 zilveren vloertegels in de tempel liggen. In de tempel ligt de Gouden Boeddha. Dit standbeeld is gemaakt van puur goud en is bedekt met meer dan 1500 diamanten. Bedek bij een bezoek je armen en benen, het blijft ten slotte een religieus beeld. Het Koninklijk paleis zelf is niet alleen van de buitenkant ontzettend mooi, maar binnen valt er ook genoeg te zien. Verder is het Nationaal Museum een erg leuk museum met een grote collectie van Cambodjaanse kunst. Aan de buitenkant van de stad staat de Wat Phnom. Deze tempel staat op een heuvel waardoor je een mooi uitzicht hebt over de stad. Alleen vanwege dit uitzicht eigenlijk al de moeite waard, maar het is sowieso een leuk plekje om bij te komen. Ook de lokale bevolking doet dat hier.

Overnachten in Phnom Penh

Een echte backpacker scene is er niet in Phnom Penh. Toch zijn er in de stad genoeg guesthouses te vinden. Vooral bij Boeng Kak zijn een paar leuke te vinden en bovendien heb je hier een mooi uitzicht over het water. Ook op de Monivong boulevard en de zijstraatjes hiervan zijn een paar leuke guesthouses te vinden. Qua prijzen kom je, zeker na wat zoeken en vergelijken, op weinig plekken goedkoper uit dan hier. Op Booking.com vind je het meeste aanbod en kan je gelijk een kamer reserveren.

Overnachten Phnom Penh

Onze hostel aanraders


Phnom Penh


Eten en uitgaan

Je hebt een grote keuze aan eetgelegenheden in Phnom Penh. De lowbudget backpacker kan bij het guesthouse zelf of bij andere Cambodjaanse restaurants voor hele kleine bedragen eten. Ook de westerse, vooral Franse restaurants zijn aanwezig en hoewel je er wat meer voor betaalt is het nog steeds zeer goedkoop vergeleken met thuis. Veel van de leukere restaurants liggen rond de rivier. Je betaalt iets meer voor de mooie locatie, maar ook hier kun je voor drie à vier euro prima eten. De avondmarkt is een andere leuke optie. Een rustige zitplek is er het niet, maar goed eten is er zeker te vinden. Het uitgaansleven van Phnom Penh beperkt zich voornamelijk tot bars en een aantal niet al te leuke clubs.

Phnom Penh in je route door Cambodja

Hoe kom ik er?

Phnom Penh heeft een internationaal vliegveld, met zowel regelmatige binnenlandse als internationale vluchten. Vanaf grote steden in Azië zoals Bangkok, Kuala Lumpur, Shanghai en Singapore wordt er vaak naar de hoofdstad van Cambodja gevlogen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Cambodja.

Als je niet het vliegtuig neemt, zijn er genoeg bussen naar Phnom Penh. Sowieso gaan er vanuit alle steden in Cambodja regelmatig bussen naar de hoofdstad, maar dit geldt ook voor meerdere steden in de buurlanden Thailand, Laos en Vietnam. Vanuit Siem Reap is het een busrit van ruim zes uur, vanuit Battambang is het een uurtje korter en de bus vanuit Sihanoukville is nog een uur korter.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest1Tweet about this on TwitterShare on Google+0