Phnom Penh

Phnom Penh

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, herbergt ongeveer twee miljoen inwoners. De stad, ooit beschouwd als een van de mooiste in Azië, heeft een turbulente geschiedenis doorstaan tijdens het regime van de Rode Khmer. Ondanks deze donkere periode, waarin ongeveer twee miljoen mensen het leven lieten en de stad grotendeels verwoest werd, is Phnom Penh tegenwoordig een steeds mooiere en levendigere stad. Als backpacker vind je hier een fascinerende mix van historie, cultuur en hedendaagse gemakken. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen, zien en meemaken in de hoofdstad van het mooie Cambodja.

Over Phnom Penh

In de jaren zestig en zeventig beleefde Cambodja turbulente tijden, culminerend in de opkomst van de Rode Khmer onder Pol Pot. Na onder andere Amerikaanse bombardementen en incidenten tussen de Zuid-Vietnamese troepen en de bevolking, snakte de Cambodjaanse bevolking naar zekerheid en rust. De Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, zou dit brengen. Hij richtte zich vooral op het laagopgeleide plattelands volk. Deze volgens Pot ‘hardwerkende mensen’ waren de motor van de samenleving. Cambodja moest een landbouwstaat worden, dus werd de bevolking gedwongen naar het platteland te gaan. De steden werden verwoest. Ongehoorzaamheid werd bestraft in de vorm van mishandeling of executie. Dit ging zo ver, dat iedereen die als een intellectueel werd beschouwd, bijvoorbeeld door het hebben van een hoge opleiding of zelfs een bril, werd gezien als de vijand van de Rode Khmer.

Er zijn in totaal ongeveer 2 miljoen Cambodjanen vermoord. Destijds was dat een derde van het totaal aantal inwoners van Cambodja. De Tuol Sleng gevangenis en de Killing Fields zijn twee must do’s waarin je leert over deze trieste geschiedenis.

Ondanks de zwarte geschiedenis is Phnom Penh een leuke stad om in te verblijven. Sommige backpackers beweren dat Phnom Penh een drukke en vieze stad is, maar de stad is ook relaxed, met lekkere eetgelegenheden, een aantal mooie bezienswaardigheden en leuke winkels. De sfeer is prettig en de mensen zijn vriendelijk


Phnom Penh

Een kamer in de Tuol Sleng gevagenis


Bezienswaardigheden in Phnom Penh

Van de extreme rijkdom en armoede tot de mix van moderne wolkenkrabbers en traditionele Khmer-architectuur, deze stad heeft een bijzondere sfeer. De vriendelijke en gastvrije bevolking werkt hard om een nieuwe toekomst op te bouwen, een toekomst die de littekens van een bewogen verleden omarmt. Hier zijn 10 bezienswaardigheden die je echt moet zien als je in Phnom Penh bent:

Tuol Sleng gevangenis:Tijdens het regime van de Rode Khmer werden alle hoogopgeleide inwoners en hun familieleden opgepakt en vastgezet in de Tuol Sleng gevangenis. In deze gevangenis werden ze mishandeld en uiteindelijk vermoord. De Tuol Sleng gevangenis, ook wel bekend als de S21 gevangenis, kun je bezoeken. Dit is een bezienswaardigheid die ongetwijfeld veel indruk maakt. Je krijgt aan de hand van foto’s en voorwerpen alle vreselijke dingen te zien die zijn gebeurd in de tijd van de Rode Khmer. Kies bij aankomst ook zeker voor de (Nederlandse) audiotour, waarbij een stem je alle belangrijke informatie tot in detail vertelt. Je zal zo’n 1,5 tot 2 uur in de S21 gevangenis spenderen.

Killing Fields: De lijken van de mensen die in de S21 gevangenis zijn vermoord, kwamen terecht op de bekende Killing Fields. Op deze Killing Fields (Choeung Ek) is een monument opgericht van 5.000 schedels van mensen die door het regime om het leven zijn gebracht. Het is geen leuke bezienswaardigheid, maar wel een die je eigenlijk gezien moet hebben om de geschiedenis van het land echt te kunnen begrijpen. We raden je zeker aan om te kiezen voor een audiotour. Deze is in het Nederlands en ontzettend goed. De audiotour leidt je door de Killing Fields en vertelt je ondertussen alle informatie. Informatieborden ontbreken, dus een audiotour is zeker aan te raden om het verhaal goed te begrijpen. Bekijk ook onze blog over een bezoek aan de Killing Fields voor meer tips over deze activiteit.

Royal Palace en de Zilveren Pagoda: Het koninklijk paleis, het thuis van de Cambodjaanse koning, is een prachtig voorbeeld van Khmer-architectuur. Vergeet niet de Zilveren Pagode te bezoeken, bekend om zijn 5000 zilveren vloertegels. Respecteer de lokale cultuur door je schouders en knieën te bedekken.

Nationaal Museum: Een prachtig gebouw op zichzelf, met een rijke collectie uit de Angkor-periode. Een perfecte voorbereidingop een bezoek aan Angkor Wat.

Wat Phnom: Een tempel op een heuvel met een fantastisch uitzicht over de stad. De sfeer hier is ontspannen, maar let op de brutale apen!

Markten: Ontdek de levendige markten van Phnom Penh. De Night Market is ’s avonds een bruisende plek, terwijl de Central Market, de Russische Markt en de Old Market elk hun eigen unieke charme hebben.

Daughters of Cambodia / Friends / Dine in the Dark: Geniet van heerlijk eten en steun tegelijkertijd goede doelen. Deze eetgelegenheden bieden niet alleen fantastisch eten, maar zorgen ook voor opleidingsmogelijkheden en ondersteuning aan kwetsbare groepen.

Met de Tuktuk op Pad: Verken de stad met een tuktuk. Deze ritjes zijn niet alleen leuk, maar ook een handige manier om snel van A naar B te komen. Spreek van tevoren een prijs af.

Fietstocht: Een fietstocht is een hele leuke manier om meer van de stad en de omgeving te zien. Er zijn verschillende aanbieders die je een unieke kijk op de stad bieden.

Street Food Tour: Nieuwsgierig naar het lokale eten, maar een beetje huiverig? Ga dan op een streetfood tour met een lokale gids en proef de echte smaken van Phnom Penh.


Phnom Penh

De imponerende Killing Fields


Phnom Penh

Een van de mooie gebouwen van het Koninklijk paleis


Vervoer in Phnom Penh

De meeste reizigers verplaatsen zich voornamelijk met de tuktuk of taxi door de stad. Net name de tuktuks zijn populair, mede dankzij het enorme aanbod. Onderhandel goed over de prijs. De meeste chauffeurs spreken wat Engels, dus aanduiden waar je heen wilt en praten over de prijs is prima te doen. Ook voor de taxi’s dien je te onderhandelen over de prijs, de meter wordt nauwelijks gebruikt. Daarnaast zijn er enkele buslijnen in Phnom Penh. Dit is met name een goede optie als je van het vliegveld naar de stad wilt reizen.

Eten en drinken

Je hebt een grote keuze aan eetgelegenheden in Phnom Penh. De lowbudget backpacker kan bij het guest house zelf of bij andere Cambodjaanse restaurants voor hele kleine bedragen eten. Ook de westerse, vooral Franse restaurants zijn aanwezig en hoewel je er wat meer voor betaalt is het nog steeds zeer goedkoop vergeleken met thuis. Veel van de leukere restaurants liggen rond de rivier. Je betaalt iets meer voor de mooie locatie, maar ook hier kun je voor drie à vier euro prima eten. De avondmarkt is een andere leuke optie. Ze serveren goed eten en je eet hier op een kleedje op de grond, tussen de locals en toeristen. Het uitgaansleven van Phnom Penh beperkt zich voornamelijk tot bars en een aantal niet al te leuke clubs.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Phnom Penh:

Naam Eten Aanbod Prijs
Namaste India Restaurant BKK Heel goed Indiaas eten in een leuk restaurant
Eleven One Kitchen Betaalbare en lekkere lokale gerechten
Vibe Een hip, vegan restaurant
Mok Mony Tevens een goedkoop en goed lokaal restaurant
Eclipse Sky Bar Voor een chique avond uit bezoek je deze Sky Bar. €€

Overnachten in Phnom Penh

Er zijn in de stad genoeg hostels en guest houses te vinden. Vooral bij Boeung Kak zijn een paar leuke accommodaties te vinden en bovendien heb je hier een mooi uitzicht over het water. Ook op de Monivong boulevard en de zijstraatjes hiervan zijn een paar leuke hostels en guest houses te vinden. Qua prijzen kom je, zeker na wat zoeken en vergelijken, op weinig plekken goedkoper uit dan hier. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Phnom Penh vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

Phnom Penh heeft een internationaal vliegveld, met zowel regelmatige binnenlandse als internationale vluchten. Vanaf grote steden in Azië zoals Bangkok, Kuala Lumpur, Shanghai en Singapore wordt er vaak naar de hoofdstad van Cambodja gevlogen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Cambodja.

Sowieso gaan er vanuit alle steden in Cambodja regelmatig bussen naar de hoofdstad, maar dit geldt ook voor meerdere steden in de buurlanden Thailand, Laos en Vietnam. Vanuit Siem Reap is het een busrit van ruim zes uur, vanuit Battambang is het een uurtje korter en de bus vanuit Sihanoukville is nog een uur korter. Kaartjes kun je online kopen via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

De Killing Fields en de Tuol Sleng gevangenis zijn indrukwekkend en absoluut een bezoek waard. Beide bezienswaardigheden kun je eigenlijk niet missen bij je bezoek aan Cambodja. Ook zijn er een aantal andere bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Toch is het geen stad waar je lang hoeft te verblijven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.