Geld Cambodja

Geld Cambodja

De munteenheid van Cambodja is de riel. De riel is gekoppeld aan de US dollar, 1$ staat altijd gelijk aan 4.000 riel. Vooral op toeristische plaatsen is het normaal dat er met dollars betaald wordt en prijzen in hotels en restaurants zijn dan ook vaak in dollars aangegeven. Wel krijg je vaak riel als wisselgeld terug. Bij de tempels van Angkor bijvoorbeeld staan prijzen alleen in dollars genoteerd. In kleinere steden en op lokale markten kun je meestal alleen met de Riel betalen. In het westen van Cambodja, dicht bij Thailand, kun je vaak ook met de Thaise baht betalen.

Pinnen in Cambodja

Pinnen in Cambodja wordt naarmate het land steeds populairder wordt bij toeristen ook steeds gemakkelijker. In grote steden zoals Phnom Penh en Siem Reap kun je gemakkelijk een pinautomaat vinden. Ook in de locaties dichtbij Thailand vind je veel pinautomaten. Houd er wel rekening mee dat het goed kan voorkomen dat de pinautomaat leeg is of om een andere reden buiten werking is. In kleinere steden en op verschillende eilanden, zoals Koh Rong, zijn niet altijd pinautomaten beschikbaar. Je betaalt in Cambodja een flink bedrag voor het opnemen van geld. We raden aan om zoveel mogelijk geld tegelijk om te nemen zodat je hier niet onnodig veel geld aan kwijt bent. Hieronder vind je een overzicht van de populairste banken in Laos, hoeveel je daar kunt opnemen (*dit kan per pinautomaat verschillen) en wat je aan transactiekosten betaalt.

Bank Opnamelimiet Transactiekosten
Canadia Bank $ 500 $ 5
Maybank $ 500 $ 5
ACLEDA $ 500 $ 4
ABA $ 500 $ 4
Vattanak $ 500 $ 4
Cathay United $ 500 $ 6
Mekong Bank $ 500 $ 5

Geld Cambodja


Budget backpacken Cambodja

Cambodja is de laatste jaren duurder geworden, maar het is nog steeds een van de goedkopere landen in Zuidoost-Azië. Met name als je lokaal eet, niet te veel alcohol drinkt en goed kijkt naar de kosten van je accommodatie kun je goedkoop door Cambodja reizen.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Cambodja. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 12 € 20
Vervoer € 5 € 8 € 12
Eten en drinken € 7 € 10 € 17
Activiteiten € 7 € 10 € 15
Totaal € 26 € 40 € 64

Veelvoorkomende kosten in Cambodja

In onderstaande tabel hebben we een aantal van de veelvoorkomende kosten van je reis door Cambodja opgeschreven. Zo krijg je een indicatie wat je gemiddeld kwijt bent voor een maaltijd, je vervoer, een overnachting en voor de populaire activiteiten. Uiteraard verschillen de prijzen wat per  bestemming. Bovendien kunnen er behoorlijke verschillen in het hoog- en laagseizoen zijn. Daarom hebben we zowel de laagste als de hoogste prijzen die we zijn tegengekomen vermeld.

Eten en drinken US Dollar
Koffie in hip koffietentje $ 1,50-2.50
Flesje water supermarkt $ 0,50
Streetfood $ 1,50-3
Lokale maaltijd $ 2,50-5
Westerse maaltijd $ 5-12
Biertje in supermarkt $ 1
Vervoer
Scooter per dag $ 4-6
Lange busrit $ 10-13
Minibusrit van 5 uur $ 11-14
Boottocht Sihanoukville – Koh Rong $ 10-16
Overnachten
Slaapzaal in simpel hostel $ 3-7
Slaapzaal in luxer hostel $ 5-10
Simpele tweepersoonskamer $ 3-10
Luxere tweepersoonskamer $ 7-17
Kamer in resort met zwembad $ 25-60
Activiteiten
Angkor 1 dag $ 37
Angkor 3 dagen $ 62
Tuol Sleng museum $ 5
Killing Fields (inclusief audiotour) $ 6

We raden aan om de toegangspas van 3 dagen aan te schaffen voor Angkor, welke $ 62 kost


Creditcard Cambodja aanvragen

Voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd een creditcard mee te nemen tijdens je backpack reis. Ook om geld te pinnen heb je op sommige locaties een creditcard nodig. Als je een vliegticket wilt kopen is een creditcard vaak een must. Voor noodgevallen is een creditcard natuurlijk ook erg handig.

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Reisgids Cambodja

Lees verder over Cambodja