Eten in Cambodja

Eten in Cambodja

De Cambodjaanse keuken (ook wel Khmer keuken) is het meest vergelijkbaar met de Thaise keuken, maar dan met minder kruiden. Hierdoor ontstaan er minder verschillende smaken en dus is de Khmer keuken eenvoudig te noemen. De gerechten zijn simpel, ondanks de invloeden van culinaire buren Vietnam, Thailand en China. De Cambodjanen maken dan misschien geen culinaire hoogstandjes, maar toch zijn de meeste backpackers dik tevreden over de Cambodjaanse keuken.

Lekkerste Cambodjaanse gerechten

Wanneer je de Cambodjaanse kookwijze vergelijkt met die van de buurlanden, valt op dat de Cambodjanen minder kruiden en specerijen gebruiken. Daarnaast worden in andere landen hete pepers al tijdens het koken toegevoegd, maar in Cambodja serveren ze de pepers pas op tafel. Zo kun je zelf bepalen hoe pittig jouw eten wordt. Resultaat is dus in beginsel minder pittig eten, wat voor veel backpackers alleen maar een pluspunt is. Verder zijn ook de zure smaken kenmerkend voor de Khmer keuken. Eten wordt veelal zuur gemaakt door prahok, een vispasta. Bij het koken is de versheid van ingrediënten erg van belang. Vandaar dat de lokale bevolking bijna elke dag wel een bezoek brengt aan de markt, om verse producten te halen.

De basis van een Cambodjaans gerecht is – zoals in veel andere Aziatische landen – rijst. Hierbij wordt vlees, vis en/of groente gegeten. Een traditioneel Cambodjaans ontbijt is noedelsoep. Dit is vaak ook het goedkoopste ontbijt wanneer je buiten de deur eet. Ook is het eten van left overs in Cambodja heel gebruikelijk: De curry van gisterenavond wordt met hetzelfde gemak de volgende ochtend gegeten met een stokbroodje. Stokbrood is een van de overblijfselen van de koloniale periode en is dan ook rijkelijk verkrijgbaar door het hele land.

Dit zijn de bekendste Cambodjaanse gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Amok Curry met vis, gestoomd in bananenblad.
Bai Sach Chrouk Rijst met varkensvlees, een populair lokaal ontbijt.
Kuy Teav Noedelsoep met garnalen en varkensvlees.
Loc Lac Gemarineerd rundvlees geserveerd met sla, tomaten, rijst en komkommer.
Lort Cha Gewokte noedels, met wat groenten en een ei.
Nom Bang Chok Deze noedelsoep wordt vaak als ontbijt gegeten in Cambodja.

Vis in Cambodja

In Cambodja vind je veel visgerechten op de menukaart. Zoetwatervissen, zoals meervallen en kleine witvis, halen ze uit het Tonlé Sapmeer. Het kleine plaatsje Kep tilt de visgerechten naar een hoger niveau, vooral met de lokale specialiteit krab. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de heuse krab markt, waar elke dag krabben uit zee worden gehaald en een minuut later verkocht. De prijs verschilt van dag tot dag, en anders dan je gewend bent van Azië, is er niet veel onderhandelingsruimte. Krab gekocht, maar geen keuken in je hostel? Voor een kleine vergoeding kun je de krab ter plekke laten bereiden. Op de markt vind je ook inktvis, garnalen en octopus aan satéprikkers, die ze zo voor je op de barbecue leggen. Je betaalt dan ongeveer €1,50 per stokje.Cambodjaanse specialiteiten

Er wordt aangenomen dat na de massamoorden van de Rode Khmer veel nationale recepten verloren zijn gegaan, omdat deze niet doorgegeven kon worden van moeder op dochter. Toch zijn er een aantal Cambodjaanse specialiteiten goed bewaard gebleven. Het bekendste nationale gerecht van Cambodja is lok lac. Hiervoor wordt rundvlees gemarineerd, gebakken en vervolgens geserveerd op wat sla, met rijst en een peper-limoendip. Dit gerecht is goedkoop en wordt door veel backpackers geliefd. Een andere Cambodjaanse specialiteit is amok: vis gemarineerd in een mengsel van kokosmelk, limoen, citroengras en rode pepers. Dit wordt gestoomd (en meestal geserveerd) in bananenbladeren. Zin in een kleiner Cambodjaans tussendoortje? Op straat zal je veel gefrituurde insecten tegenkomen, zoals knapperige krekels en tarantula’s. Een gebruikelijke snack voor de locals en een spannend uitprobeersel voor toeristen.

Uit eten in Cambodja

Gerechten lees je in Cambodja vaak af van Engelse menukaarten. Heb je een vraag over een gerecht, dan kun je deze gerust stellen, want de lokale bevolking spreekt over het algemeen goed Engels. Voor het eten in Cambodja ben je iets meer geld kwijt dan je gewend bent in de rest van Azië. Voor een goede maaltijd moet je als backpacker op zo’n €4-5 rekenen. Wil je goedkoper eten, dan kun je natuurlijk terecht bij een van de straattentjes.

In steden als Siem Reap en Phnom Penh vind je naast Khmer gerechten, ook veel westerse, Thaise, Chinese en Indiase maaltijden. In deze steden is het aanbod van restaurants ook het grootst. Aanraders om lekker én goedkoop uiteten te gaan in Phnon Penh zijn PastaMania (voor heerlijke pasta’s) en de Dosa Corner, waar je in een cafetaria setting binnen 5 minuten heerlijk Indiaas eten voor je neus krijgt. Ben je in Siem Reap, loop dan eens door de Sok San Road; een straat vol goedkope eettentjes. In Kampot krijg je verrassend goed eten (bijna culinaire hoogstandjes) in het restaurant van het Monkey Republic hostel. Wanneer je in het plaatsje Kep hebt, scharrel je je eten bij elkaar op de crab market. Hier kun je voor weinig geld je eten (vooral vis en schaal- en schelpdieren) direct laten bereiden.


Eten Cambodja


Drinken

Het populairste drankje in Cambodja is hun eigen gebrouwen bier: Angkor bier. Dit schenken ze in de meeste bars en restaurants. Het is goedkoop en smaakt ook nog eens lekker. Ook wordt er regelmatig rijstwijn geschonken, al is dat geliefder onder locals dan onder de toeristen. Andere populaire drankjes zijn ijskoffie en vruchtensappen.

Kookcursus

Een leerzame en leuke activiteit is het volgen van een kookcursus in Cambodja. Je leert op een leuke manier verschillende lokale gerechten te koken. Bovendien krijg je gelijk wat mee van de lokale cultuur en is het een goede manier om andere reizigers te ontmoeten. Op de website Cookly.me kun je de kookcursussen vergelijken, beoordelingen lezen en gemakkelijk een plek reserveren.

Reisgids Cambodja

Lees verder over Cambodja