Beste reistijd Cambodja

Beste reistijd Cambodja

Cambodja kent een tropisch klimaat, waardoor het er het hele jaar door warm is. Bij het bekijken van de beste reistijd Cambodja is de temperatuur dan ook nauwelijks van invloed, wel kan er in bepaalde seizoenen meer regen vallen dan in andere. Binnen het land zijn er geen grote verschillen in het klimaat, dit in tegenstelling tot buurlanden als Vietnam en Thailand.

Het droge seizoen

Het droge seizoen in Cambodja duurt van november tot en met mei. In deze maanden valt de minste regen, wat een bezoek aan het land wel zo prettig maakt. Binnen dit seizoen zijn ook nog twee periodes te onderscheiden. November tot februari zijn de koudste maanden in Cambodja. Met een temperatuur van 25°C – 30°C is het nauwelijks echt koud te noemen maar het is wel een groot verschil met de maanden maart tot en met mei. Hierin gaat de temperatuur namelijk vaak richting de 35 °C en zeker als je in een stad als Phnom Penh bent is dit geen pretje. Ook als je de tempels van Angkor wilt bezoeken kun je dit beter niet in deze maanden doen. Er is hier nauwelijks wind dus de gevoelstemperatuur ligt nog hoger. Mocht je meer van het strand houden en bijvoorbeeld de kustplaats Sihanoukville willen opzoeken is dit natuurlijk wel de beste tijd.

Het regenseizoen

Van juni tot en met oktober valt de meeste regen in Cambodja. Zeker in de laatste twee maanden regent het behoorlijk veel en kun je hier en daar nog wel eens een overstroming zien. Zoals in alle tropische landen valt de regen voornamelijk aan het einde van de middag. Als je wat eerder opstaat en geen probleem hebt om in de middag ergens binnen een drankje te doen zul je er niet veel last van hebben. Zeker Siem Reap en de Angkor tempels zijn in deze periode leuk te bezoeken, wel vroeg opstaan dus.

Klimaat Cambodja

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 31 ºC 7 mm
Februari 32 ºC 9 mm
Maart 33 ºC 32 mm
April 33 ºC 73 mm
Mei 33 ºC 149 mm
Juni 32 ºC 149 mm
Juli 31 ºC 151 mm
Augustus 31 ºC 157 mm
September 31 ºC 231 mm
Oktober 30 ºC 259 mm
November 30 ºC 129 mm
December 29 ºC 38 mm

Beste reistijd Cambodja

Doordat er in de koudste maanden het minste regen valt en het er niet ondragelijk warm is zijn dit de leukste maanden om het land te bezoeken. De beste reistijd Cambodja is voor ons dan ook november tot en met maart, maar ook in de overige maanden kun je hier prima terecht.

Reizen in het regenseizoen in Cambodja

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

    • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
    • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
    • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Reisgids Cambodja

Lees verder over Cambodja