Beste reistijd Vietnam

Beste reistijd Vietnam

De beste reistijd voor Vietnam is afhankelijk van de regio’s die je wilt bezoeken. Vietnam kent namelijk drie verschillende klimaatzones; het noorden, Centraal-Vietnam en het zuiden. Er kan in bepaalde gebieden wel wat regen vallen. We behandelen de beste maanden om Vietnam te bezoeken per klimaatzone.

Noord-Vietnam

Het noorden van Vietnam ligt verder van de evenaar en heeft een bergachtig landschap. De gemiddelde temperatuur ligt hierdoor wat lager dan in de rest van het land, vooral in de wintermaanden. Als je tijdens deze maanden de bergen in gaat, voor Sapa bijvoorbeeld, heb je zeker niet genoeg aan je korte broek en je t-shirt. In januari 2016 heeft het zelfs gesneeuwd in Sapa. Toch kan het in Noord-Vietnam ook ontzettend warm zijn. Van juni tot en met augustus is het hier het warmst van heel Vietnam. Oktober tot en met december zijn de beste maanden om deze regio te bezoeken. In januari is het net wat te koud, maar in februari en maart is het ook prima te doen.

Klimaat Noord-Vietnam

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 17 ºC 18 mm
Februari 19 ºC 28 mm
Maart 20 ºC 38 mm
April 24 ºC 81 mm
Mei 29 ºC 197 mm
Juni 30 ºC 197 mm
Juli 30 ºC 29 mm
Augustus 29 ºC 343 mm
September 28 ºC 252 mm
Oktober 26 ºC 98 mm
November 22 ºC 42 mm
December 19 ºC 21 mm

Centraal-Vietnam

De temperatuur daalt in Centraal Vietnam minder dan in het noorden, koud wordt het hier bijna nooit. In juli en augustus kan het hier erg warm zijn met temperaturen van bijna 40 °C. De meeste regen valt hier in de herfst, maar ook in de overige maanden kan er een flinke bui vallen. De beste reistijd is hier in de Nederlandse lente maanden.

Klimaat Centraal-Vietnam

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 22 ºC 101 mm
Februari 22 ºC 31 mm
Maart 24 ºC 12 mm
April 27 ºC 18 mm
Mei 29 ºC 47 mm
Juni 30 ºC 42 mm
Juli 30 ºC 99 mm
Augustus 28 ºC 117 mm
September 26 ºC 447 mm
Oktober 24 ºC 530 mm
November 22 ºC 221 mm
December 21 ºC 208 mm

Zuid-Vietnam

In het zuiden van Vietnam zijn de temperatuurverschillen kleiner. Het wordt hier nooit zo koud zoals in het Hanoi kan worden, maar in de zomer is het weer net iets minder warm. Het regenseizoen is hier wel heftiger en duurt wat langer; van mei tot en met oktober. Tijdens deze maanden heb je bijna elke middag wel een flinke regenbui, waardoor de straten in Ho Chi Minh City zelfs kunnen overlopen. Van december tot en met maart is het hier het prettigst.

Klimaat Zuid-Vietnam

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 27 ºC 15 mm
Februari 28 ºC 4 mm
Maart 29 ºC 13 mm
April 30 ºC 42 mm
Mei 29 ºC 221 mm
Juni 29 ºC 331 mm
Juli 28 ºC 314 mm
Augustus 28 ºC 268 mm
September 27 ºC 334 mm
Oktober 27 ºC 268 mm
November 27 ºC 114 mm
December 27 ºC 56 mm

Beste reistijd Vietnam

Er zijn dus grote verschillen in het klimaat in Vietnam. De twee beste maanden om Vietnam te bezoeken zijn wat ons betreft februari en maart. December en januari zijn ook prima, maar met name in januari kan het in het noorden wel wat kouder worden.

Hoogseizoen / laagseizoen

Van december tot en met maart zijn er de meeste toeristen in Vietnam te vinden. Zij komen af op het gunstige weer en dankzij de feestdagen zijn er veel mensen die dan fraai hebben. Ook in juli en augustus is er een kleine piek aan toeristen. De maanden mei, juni, september en oktober vallen onder het laagseizoen in Vietnam.

Reisgids Vietnam

Reizen in het regenseizoen in Vietnam

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Zuidoost-Azië zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige tropische regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

    • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
    • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
    • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Lees verder over Vietnam