Ha Tien

Ha Tien

Ha Tien ligt in het uiterste zuidwesten van Vietnam. Het is geen stad die hoog op je to do lijstje zal staan. Omdat Ha Tien dichtbij de grens met Cambodja ligt en vanuit hier de boot naar Phu Quoc vertrekt is het toch een bestemming die door veel toeristen wordt aangedaan.

Stranden

Door de directe ligging aan de Golf van Thailand heeft Ha Tien een lange kustlijn met veel stranden. Een van de meest onaangetaste stranden is Bai No. Hier heb je kokospalmen in je rug en voor je dobberen vissersbootjes rustig in het water. Mui Nai Beach is ook populair, maar dan om een heel andere reden. Het zand is hier donkerbruin en ook het water is niet perfect turquoise, maar een middagje zonnen op Mui Nai is wel goed voor je huid. Hier wordt namelijk modder afgezet, waardoor je meteen een gratis schoonheidsbehandeling krijgt. Naast het strand vind je enkele tentjes waar verse vis wordt klaargemaakt. Omdat de stranden aan de westkust liggen, kun je hier ook genieten van adembenemende zonsondergangen.


Ha Tien


Xa Xia

Wanneer je een fiets of motor huurt, bereik je vanuit het centrum gemakkelijk de tempel Xa Xia. Dit is een heiligdom voor de Khmer bevolking, een minderheid in dit Vietnamese gebied dicht bij de grens met Cambodja. Xa Xia is een prachtig vormgegeven tempelcomplex, met talloze beelden, kleurrijke muurschilderingen in de hoofdtempel en sierlijke decoraties.

Vreemde rotsformaties

Met de motor rijdt je in minder dan twee uur naar de bekendste bezienswaardigheid van Ha Tien en omgeving. Vanuit de zee rijzen bizarre rotsformaties op, die wel wat weg hebben van stenen wolkenkrabbers. Dankzij deze rotsen – Hon Chong genoemd – wordt deze locatie soms ook aangeduid als “Ha Long Bay van het het zuiden”, hoewel Ha Long Bay wat ons betreft zeker indrukwekkender is.


Ha Tien


Markten

Centraal in Ha Tien vind je langs de rivier Giang Thanh verschillende markten. In de morgen komt de vismarkt als eerst op gang, wanneer de vissers hun verse vangst binnen brengen. De vismarkt start om 5.00 uur en het is de moeite waard om vroeg te gaan, zodat je de vangst binnen ziet komen. Dicht bij de vismarkt ligt de vlees- en groentemarkt. Je vindt hier ook een leuk gedeelte waar gekookt wordt, zodat je ook fijne Vietnamese specialiteiten kunt proeven.

Ook de avondmarkt is met zijn eetstalletjes en souvenirs een bezoekje waard. De prijzen zijn wel gericht op toeristen, maar na een onderhandeling kun je weer wat van de prijs afsnoepen.

De grotten van Ha Tien

Dicht bij het centrum van Ha Tien ligt Da Dung, een grote kalkstenen berg die direct aan zee ligt en zo’n honderd meter hoog is. In Da Dung liggen maar liefst veertien grotten, waarvan een deel toegankelijk is voor het publiek. Het voordeel is dat je slechts een keer entreegeld betaalt, waarna je via handige wandelpaden eenvoudig kunt ‘grothoppen’. Ook in Thach Dong kun je prachtige grotten verkennen en bovendien ligt hier de indrukwekkende boeddhistische pagode Tien Son. Door een opening in de grot wordt die heiligdom op natuurlijke wijze van bovenaf verlicht. Door de mysterieuze sfeer en schoonheid is dit een van de meest bijzondere plekken in Ha Tien en omgeving.

Doorreizen naar Phu Quoc

Veel reizigers bezoeken Ha Tien om hier de boot te nemen naar het Vietnamese eiland Phu Quoc. Er vertrekken meerdere boten per dag in Ha Tien. Kaartjes koop je in de haven nabij de brug of bij een van de reisbureaus in het centrum van de stad.


Ha Tien


Vervoer in Ha Tien

Er rijden meer dan genoeg taxi’s en motortaxi’s rond in Ha Tien. Deze rijden je maar al te graag rond. Het is ook mogelijk om ter plekke een scooter te huren.

Overnachten in Ha Tien

Er zijn geen hostels gevestigd in Ha Tien. Wel zijn er genoeg prima guest houses, waar je voor een goede prijs een kamer krijgt.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Ha Tien heeft geen eigen vliegveld. De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Rach Gai, 90 kilometer verderop. Vanaf Rach Gai bereik je Ha Tien in 2,5 uur per bus. Bekijk ook onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets in Vietnam.

Vanuit Ho Chi Minh City gaan dagelijks veel bussen naar Ha Tien. Deze rit duurt acht uur. Verder is Ha Tien door de ligging aan de grens eenvoudig bereikbaar vanuit Cambodja. Een rit vanaf Kampot duurt bijvoorbeeld maar anderhalf uur. Vanaf de badplaats Sihanoukville bereik je Ha Tien in drieënhalf uur en een rit vanaf Phnom Penh duurt vier uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.