Cua Lo

Cua Lo

Gelegen aan de Zuid-Chinese Zee in Noord-Vietnam vlakbij de grote stad Vinh vind je het kustplaatsje genaamd Cua Lo. Zo’n 290 kilometer ten zuiden van Hanoi maakt het een populaire badplaats voor de Vietnamezen zelf, maar beginnen buitenlandse toeristen de plek nu ook te ontdekken. Zo wordt wel eens gezegd dat Cua Lo één van de mooiste stranden van Vietnam heeft met perfect wit zand, een azuurblauwe zee, milde zomers, zachte winters en een prachtige omgeving. Zelf vinden wij de badplaats niet heel spannend en heeft het voornamelijk als tussenstop gefungeerd.

Bezienswaardigheden

Het strand van Cua Lo loopt in een soort half rondje, wat een mooi zicht oplevert vanaf de bovenste etage in je hotel. Het strand is 10 kilometer lang en loopt vanaf Cua Hoi naar Cua Lo. Gezien het strand zo uitgestrekt is, kun je gemakkelijk op zoek gaan naar een geschikt plekje om te zonnebaden. Zo is het strand aan de boulevard al aardig ontdekt door allerlei verkopers en zul je dus niet rustig kunnen liggen zonder een aantal keer per uur “nee, dankjewel” te moeten zeggen tegen pinda’s, zonnebrillen of armbanden. Dus als je geen pinda’s lust of allergisch bent, raden we je aan om een rustiger stuk op te zoeken weg van de boulevard. Let wel dat hier dan ook minder restaurants zijn om wat te eten of te drinken.

Aan de boulevard vind je veel visrestaurants waar je goedkoop super verse vis of schelpdieren kunt eten. Vaak kun je zelf uitkiezen welke vis of krab je graag wil oppeuzelen, die ze vervolgens op de grill of barbecue voor je gooien. Zeker een must om zo’n restaurantje op te zoeken, als je van vis houdt en wat glazen bia hoi (Vietnamees vers bier) erbij wil nuttigen.

Zo’n drie kilometer voor de kust liggen de eilanden Hon Ngu, twee nog redelijk onontdekte en ongeschonden eilanden. Je kunt hier een bootje naartoe nemen of zelf een kano huren en er naartoe peddelen. Omdat de plekken nog niet zo toeristisch zijn, hoef je er ook geen grote restaurants of resorts te verwachten. Voor de avontuurlijke backpackers onder ons is het een leuke uitstap en kun je een gehele dag de natuur, stranden en zee ontdekken. Bezoek ook zeker de Ngu pagode gebouwd in de 13e eeuw.


Cua Lo


Cua Lo


Vinh

Vlakbij Cua Lo vind je de grotere en redelijk moderne stad Vinh. Nu is Vinh niet zo heel interessant om te verblijven, maar zijn er wel enkele bezienswaardigheden. Zo heeft Ho Chi Minh zelf een tijdje in Vinh gewoond en kun je zijn huis bezoeken. Helaas zijn er niet veel persoonlijke items achtergebleven en is het dus in principe een houten hutje waar Oom Ho ooit heeft gewoond. Toch blijft het interessant. Linksboven Vinh vind je een groot nationaal park genaamd Pu Mat waar je prachtige trekkingen kan doen en tours over de rivier.

Vervoer in Cua Lo

Er rijden volop motortaxi’s rond in Cua Lo. Dit is een handige optie om je snel en goedkoop te verplaatsen in deze regio. Als je liever zelf rijdt zijn er ook genoeg mogelijkheden in de regio om een scooter te huren.


Cua Lo


Overnachten in Cua Lo

Er is een hostel waar je terechtkunt, maar het aanbod voor backpackers is niet geweldig. Wel zijn er voldoende accommodaties met privékamers waar je kunt overnachten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Vinh. Hier kun je een lokale bus of taxi nemen naar Cua Lo.

Cua Lo heeft zelf geen treinstation en het dichtstbijzijnde is die van Vinh. Vanuit Hanoi kun je de trein nemen naar Vinh en deze rit duurt zo’n zes uur. Vanuit het zuidelijke Phong Nha (stationsnaam Dong Hoi) duurt de treinreis vier uur en vanuit Hué zeven uur.

Vanaf Hanoi kun je een bus nemen naar Vinh en duurt deze rit zo’n zes uur. Vanaf Vinh neem je de lokale bus naar Cua Lo of een taxi. Vanaf het zuidelijke Hué duurt de rit zeven uur en vanaf Da Nang duurt het negen uur.

Ons oordeel
5/10

Cua Lo is hard op weg om een nog bekendere en grotere badplaats te worden met het bouwen van vele resorts en hotels. Wij vinden de plek nu al best toeristisch en ook het strand niet de moeite waard. We zijn bang dat dit een nieuw valhalla voor de Russen wordt, zoals Nha Trang. Daarom raden wij je aan de badplaats alleen als tussenstop gebruiken tijdens je reis in Vietnam.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.