Hué

Hué

Hué was van 1802 tot 1945 de keizerlijke hoofdstad van Vietnam. De stad ligt op de voormalige grens van Zuid- en Noord-Vietnam. Hierdoor heeft de stad zowel tijdens de onafhankelijkheidsstrijd als tijdens de Vietnam-oorlog zware schade opgelopen. Een flink aantal mooie oude gebouwen in Hué zijn daarbij beschadigd. Gelukkig is men wel bezig deze in oude staat te restaureren.

Bezienswaardigheden in Hué

Het historische centrum van Hué is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Hier vind je dan ook een aantal bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn. De meest bekende bezienswaardigheid is de Tu Cam Thanh; de Verboden stad. Deze kleine stad in de stad zelf was vroeger het privé terrein van de keizerlijke familie en was niet toegankelijk voor het gewone volk. Tegenwoordig is het terrein wel open voor publiek. Je kunt hier onder meer de paleizen bekijken waarin de keizerlijke familie leefde.

Ten zuiden van Hué liggen de Keizerlijke Graven. Er heerste blijkbaar een trend onder Vietnamese keizers om extravagante laatste rustplaatsen te bouwen, want de ene tombe is nog mooier en groter dan de andere. De Minh Mang en Tu Duc tombes worden het meest bezocht.

Op ongeveer zes kilometer van de stad ligt de Thien Mu pagoda. Dit is de oudste en bekendste tempel van Hué.


Hue


Hue


Parfumrivier

Hué ligt aan de Song Huong rivier, ook wel Parfumrivier genoemd. Bij een bezoek aan de stad kan een boottocht per drakenboot over deze rivier niet missen. Tijdens deze boottocht heb je een prachtig uitzicht op de oevers en vissers en bereik je een aantal bezienswaardigheden buiten de stad. Vaak zit bij een boottocht een bezoek aan de Thien Mu Pagoda en het dorp Thuong Hai inbegrepen. In dit dorp kun je een bezoek brengen aan de Keizerlijke Tombes. De entree tot deze tombes is meestal niet inbegrepen bij de boottocht.

Vinh Moc tunnels

Op twee uur rijden van Hué liggen de Vinh Moc tunnels. Als je tijdens je reis door Vietnam de Vietcong tunnels wilt bezoeken, is dit een hele goede optie. De Chu Chi tunnels bij Ho Chi Minh City zijn bekender, maar deze zijn heel toeristisch. De Vinh Moc tunnels zijn goed bewaard gebleven en de hele belevenis voelt authentiek aan. Je kunt de tunnels bezoeken met een dagtour vanuit Hué, waarmee je ook een aantal andere oorlog gerelateerde locaties bezoekt. Ook kun je een privé auto regelen die je naar Vinh Moc bent, een goede optie als je met een paar mensen bent.


Hue Vietnam


Hai Van Pass

Een populaire manier onder backpackers om je tussen Hoi An en Hué te bewegen is door een scooter te huren. Tijdens de scooter rit van totaal 160 kilometer kom je langs de Hai Van Pass. Dit is een prachtige kustweg van in totaal 21 kilometer lang. In zowel Hoi An als Hué zijn er verschillende organisaties die het mogelijk maken om een scooter te huren voor een one way tripje.

Verlaten waterpark

Een ontzettend gave en nog nauwelijks bekende mogelijkheid bij Hué is het bezoeken van een verlaten waterpark. In 2004 werd er 3 miljoen dollar geïnvesteerd en werd er midden in de jungle begonnen met de bouw van dit park. Afgemaakt is het echter nooit. Nu is het een surrealistische bestemming, waar je op eigen houtje kunt ronddwalen en de attracties kunt verkennen. Bekijk ook ons artikel over dit verlaten waterpark.


Hue Vietnam


Vervoer in Hué

Er ligt een behoorlijke afstand tussen de citadel van Hué en het centrum van de stad, waar de meeste reizigers verblijven. Vanaf deze wijk kun je met de taxi of een fietstaxi naar de Verboden Stad te reizen. Wij raden echter aan om een fiets te huren en er zelf naartoe te rijden. Het is een korte fietstocht en je krijgt gelijk een goede indruk van de stad.

Eten en drinken

In het centrum van Hué ten zuiden van de rivier vind je de meeste restaurants en bars. Hier zijn een aantal hele leuke restaurants gelegen. Voor prima prijzen krijg je hier lekkere Vietnamese of westerse gerechten. Er zijn zeker tien hele goede keuzes. Het nachtleven van Hué is niet zo spectaculair. Er zijn wel enkele bars waar je een drankje kunt drinken, zoals de DMZ bar of Secret Lounge Hué.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Hué

Naam Eten Aanbod Prijs
Madam Thu Restaurant Een heel populair restaurant met lekker Vietnamees eten
Risotto Restaurant Lekkere pizza, risotto en lokale gerechten €€
Nook Eatery Een sfeervol restaurant met westerse en Vietnamese gerechten
Nina’s Cafe Goedkoop en lekker lokaal eten

Overnachten in Hué

Verreweg de meeste hotels en guest houses liggen aan de zuidelijke kant van de rivier. Overal in deze buurt vind je zeer lage prijzen. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Hué vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Hue heeft een klein vliegveld. Vanuit Hanoi en Ho Chi Minh City wordt hier dagelijks op gevlogen. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Vietnam.

Als je vanuit het zuiden komt kan je het best in Da Nang de trein pakken naar Hue. Deze doet er tweeënhalf uur over. De trein uit het noordelijke Hanoi doet er een stuk langer over; twaalf uur. Om te voorkomen dat je een middag kwijt bent kan je het beste de nachttrein nemen.

Je kunt in Hanoi ook de bus pakken naar Hue, ook deze doet er ongeveer twaalf uur over en is tevens beschikbaar als nachtelijke variant. Vanuit het leuke Hoi An is het een busrit van vier uur. Zowel de trein- als buskaartjes kun je online via 12GO Asia aanschaffen.

Ons oordeel
6/10

Hué is vooral een tussenstop tussen het noorden en het zuiden. De citadel en tombes zijn oké, maar geen echt hoogtepunt in Vietnam. Verder is de stad vrij sfeerloos en er is weinig te beleven. De Vinh Moc tunnels liggen een eind buiten de stad, maar zijn wel erg indrukwekkend.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.