Hanoi

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en de tweede grootste stad van het land. De stad was vroeger tijdens de Franse overheersing van Azië de hoofdstad van Frans Indochina. Later toen Vietnam onafhankelijk was van de Fransen, werd Hanoi de hoofdstad van Noord-Vietnam. Het Franse verleden is nog goed te zien in de stad. In de brede boulevards en oude villa’s zijn deze invloeden het meest aanwezig. De meningen over Hanoi zijn verdeeld. De vele brommers, het lawaai op de straat en het gebrek aan bijzondere bezienswaardigheden spreken niet in het voordeel van de stad. Toch heeft Hanoi ook een leuke kant. De stad bruist met leven en zit vol met eettentjes met heerlijk Vietnamees eten.

Bezienswaardigheden in Hanoi

Echte hoogtepunten zul je in Hanoi dus niet zien. Er zijn wel een paar van de betere musea van het land te vinden. Onze favoriet is de Hoa Lo gevangenis. Deze gevangenis werd door de Fransen gebruikt om Vietnamese politieke gevangen vast te houden en tijdens de Vietnam oorlog was dit het huis van gevangen genomen Amerikaanse piloten. De informatie is wellicht wat eenzijdig, maar het is alsnog een bezoek waard. Bezoek zeker ook het mausoleum van Ho Chi Minh. Hier kun je het opgebaarde lichaam van de belangrijkste man uit de geschiedenis van Vietnam bekijken. Ook als je zijn lichaam niet hoeft te zien is het een mooi gebouw om even te bekijken. Ga ook langs het mooie Hoi Kiem meer. De perfecte plek om even bij te komen van de verkeerschaos.


Hanoi


Overnachten in Hanoi

In het oude gedeelte van de stad, de old quarter, vind je de meeste guesthouses en hostels. Kamers in Hanoi zijn wel iets duurder dan in de rest van Vietnam, maar voor een hoofdstad valt het nog mee. Midden in het centrum betaal je gemiddeld iets meer dan tien euro voor een kamer, daarbuiten wordt het uiteraard goedkoper. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Hanoi vermeld.

Old Quarter

Leuker dan de individuele bezienswaardigheden bezoeken vonden wij het om gewoon zonder te veel plannen door de Old Quarter te lopen. Om de paar meter ruik je de heerlijke geuren van een nieuwe eettent, terwijl je continu moet opletten om niet aangereden te worden. Dit klinkt misschien niet als een leuke ervaring, maar als je hier aan gewend bent is het een erg leuke wandeling.


Hanoi


Stilte voor de storm

Hoewel Hanoi een erg drukke en chaotische stad is, zijn er ook genoeg plekjes om tot rust te komen. Wandel naar Hoan Kiem Lake, Thong Nhat Park of West Lake. Hanoi barst van de leuke parken waar je gemakkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Deze parken zijn ook erg populair onder de lokale sporters. Als je om 06:00 uur ’s ochtends door de parken loopt, zie je allerlei groepstrainingen en badmintonwedstrijden aan de gang, erg leuk om te zien!

Streetfood tour

Een van leukere dingen aan Hanoi is het heerlijke eten dat je overal kunt krijgen. Er zijn veel goede restaurants vinden, maar leuker is het om de eettentjes op te zoeken waar de locals ook komen. Voor een paar euro heb je hier bijzonder lekker Vietnamees eten. Er worden in Hanoi meerdere streetfood tours georganiseerd. Een local brengt je naar de allerlekkerste locaties en vertelt je over de gerechten, over het lokale leven en over de stad Hanoi zelf. Een erg leuke ervaring. De tours zijn bovendien niet duur, zeker een aanrader dus. Zie ook ons artikel over het doen van een streetfood tour in Hanoi. Zelf op zoek gaan naar het lekkerste eten is natuurlijk ook mogelijk.


Hanoi


Like a Local

Geen betere manier om een stad te verkennen dan aan de hand van de tips van locals. Wij interviewden Hanoi local Elly over haar favoriete streetfood, koffietenten en andere spots.

Beer street

Breng ’s avonds een bezoek aan ‘The Beer Street’. Een massaal aantal mensen op kleine plastic krukjes die gezellig een biertje aan het drinken zijn met een hapje eten erbij. Een gezellige avond is gegarandeerd!

Fietstocht door Hanoi

Een geweldige manier om Hanoi te verkennen is door het maken van een fietstocht. Op de fiets ervaar je een andere kant van de Vietnamese hoofdstad. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en ziet de stad van een ander perspectief. De Real Hanoi Bicycle Experience van Friends Travel Vietnam, het leuke Nederlandse reisbureau in Hanoi van Sidney & zijn Vietnamese vrouw Ms Thao, is onze aanrader. In een tocht van 3,5 uur fiets je door kronkelende steegjes, kom je op unieke plekken en zie je hoe de locals in Hanoi leven.


Hanoi


Uitvalsbasis

De locatie van Hanoi en de goede infrastructuur in en rondom de hoofdstad maakt het de ideale uitvalsbasis om de leuke bestemmingen in de regio te bezoeken. Zo kun je de prachtige rijstvelden van Sapa het beste vanuit Hanoi bezoeken, net zoals de unieke Ha Long Bay. Beide kun je bezoeken in een tour, wat je overal in Hanoi kunt boeken, of je kunt zelf de bus pakken naar deze bestemmingen.

Ook kun je vanuit Hanoi doorreizen naar andere bestemmingen in het noorden van Vietnam. Een snel populairder wordende bestemming onder backpackers is Ha Giang. Met name de Ha Giang Loop die je op de motor hier kunt afleggen is een geweldige ervaring, welke absoluut tot de hoogtepunten van Noord-Vietnam behoort. Ook andere bestemmingen in de regio zijn goed bereikbaar vanuit Hanoi. Denk hierbij aan Cao Bang, met een paar schitterende watervallen, Moc Chau, bekend om haar prachtige natuur, en Mai Chau, waar je bij inheemse bevolkingsgroepen kunt verblijven.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Er zijn steeds betere verbindingen met Hanoi vanuit Europa. Als je naar Vietnam wilt vliegen is Hanoi vaak de beste keuze, de ticket naar Ho Chi Minh City zijn meestal duurder. Een binnenlandse vlucht maken naar Hanoi is ook een mogelijkheid. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Vietnam.

Hanoi is goed bereikbaar per trein. Het is een comfortabelere optie dan de bus, maar ook een duurdere.

Vanuit de hele regio is Hanoi bereikbaar per bus. Vanaf Ha Long Bay is het met de bus en boot combinatie een kleine zes uur. De bussen vanuit Sapa doet er ook ongeveer zo lang over, de busrit vanuit Ninh Binh duurt twee uur korter en rechtstreeks vanuit Hué is het een rit van twaalf tot veertien uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal