Hanoi

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam en de tweede grootste stad van het land. De stad beschikt niet over bijzondere bezienswaardigheden zoals je die in veel andere hoofdsteden in Azië wel hebt. Toch vinden wij Hanoi ontzettend leuk. De stad bruist met leven en zit vol met eettentjes met heerlijk Vietnamees eten. Ook de prachtige omgeving is een groot pluspunt. Hanoi is een perfecte uitvalsbasis voor al het moois wat Noord-Vietnam te bieden heeft.

Over Hanoi

De stad was tijdens de Franse overheersing van Azië de hoofdstad van Frans Indochina. Later toen Vietnam onafhankelijk was van de Fransen, werd Hanoi de hoofdstad van Noord-Vietnam. Het Franse verleden is nog goed te zien in de stad. In de brede boulevards en oude villa’s zijn deze invloeden het meest aanwezig. Met ruim acht miljoen inwoners is het een grote stad. Toch is het centrum relatief klein en kun je veel afstanden lopend afleggen.


Het mausoleum van Ho Chi Minh


Hanoi

De Tran Quoc Pagoda


Bezienswaardigheden in Hanoi

De bezienswaardigheden van Hanoi behoren niet tot de mooiste van Vietnam. Toch zijn er wel de nodige dingen die je kunt bekijken. Breng zeker een bezoek aan de Hoa Lo gevangenis, ook wel Hanoi Hilton genoemd. Deze gevangenis werd door de Fransen gebruikt om Vietnamese politieke gevangen vast te houden en tijdens de Vietnam oorlog werden de gevangen genomen Amerikaanse piloten hier naartoe gebracht. De informatie in het museum is wellicht wat eenzijdig, maar het is alsnog een bezoek waard.

Bekijk ook zeker het mausoleum van Ho Chi Minh. Hier kun je het opgebaarde lichaam van de belangrijkste man uit de geschiedenis van Vietnam bekijken. Ook als je zijn lichaam niet hoeft te zien is het een mooi gebouw om even te bekijken. Om de hoek van dit gebouw ligt de One Pillar Pagoda, wat je ook even kunt bekijken als je toch in de buurt bent.

Een ander fraai gebouw is de Saint Joseph Cathedral, gelegen in het centrum van de stad. Deze kerk werd in het einde van de negentiende eeuw gebouwd en is daarmee de oudste kerk van Hanoi. Met name de voorkant van het gebouw is ontzettend mooi. Je kunt ook van binnen een kijkje nemen, maar deze is niet heel bijzonder als je al de nodige kerken in Europa hebt gezien.

Aan de rand van het centrum staat de Tran Quoc Pagoda. Deze pagode ligt aan een fraai meer, wat deze fraai gevormde pagode nog mooier maakt. Als je genoeg tijd hebt in de hoofdstad is het leuk om hier een kijkje te nemen. Als je krap zit in de tijd kun je de pagode wel overslaan, met name omdat er hier in de buurt niet veel te zien is.


Hanoi

Typisch Hanoi


Old Quarter

Leuker dan de individuele bezienswaardigheden bezoeken vonden wij het om gewoon zonder te veel plannen door de Old Quarter te lopen. Om de paar meter ruik je de heerlijke geuren van een nieuwe eettent, terwijl je continu moet opletten om niet aangereden te worden. Dit klinkt misschien niet als een leuke ervaring, maar als je hier aan gewend bent is het een erg leuke wandeling.

Stilte voor de storm

Hoewel Hanoi een erg drukke en chaotische stad is, zijn er ook genoeg plekjes om tot rust te komen. Wandel naar Hoan Kiem Lake, Thong Nhat Park of West Lake. De stad barst van de leuke parken waar je gemakkelijk een hele dag kunt doorbrengen. Deze parken zijn ook erg populair onder de lokale sporters. Als je om 06:00 uur ’s ochtends door de parken loopt, zie je allerlei groepstrainingen en badmintonwedstrijden aan de gang, erg leuk om te zien!


Hanoi

Het straatbeeld van de hoofdstad


Streetfood tour

Een van leukere dingen aan Hanoi is het heerlijke eten dat je overal kunt krijgen. Er zijn veel goede restaurants vinden, maar leuker is het om de eettentjes op te zoeken waar de locals ook komen. Voor een paar euro heb je hier bijzonder lekker Vietnamees eten. Er worden hier meerdere streetfood tours georganiseerd. Een local brengt je naar de allerlekkerste locaties en vertelt je over de gerechten, over het lokale leven en over de stad Hanoi zelf. Een erg leuke ervaring. De tours zijn bovendien niet duur, zeker een aanrader dus. Zie ook ons artikel over het doen van een streetfood tour in Hanoi. Zelf op zoek gaan naar het lekkerste eten is natuurlijk ook mogelijk.

Like a Local

Geen betere manier om een stad te verkennen dan aan de hand van de tips van locals. Wij interviewden Hanoi local Elly over haar favoriete streetfood, koffietenten en andere spots.


Hanoi

Haal wat eten bij lokale markten om geld te besparen


Fietstocht door Hanoi

Een geweldige manier om Hanoi te verkennen is door het maken van een fietstocht. Op de fiets ervaar je een andere kant van de Vietnamese hoofdstad. Je komt op plekken waar je normaal niet komt en ziet de stad van een ander perspectief. Je kunt deze tours boeken bij het goed beoordeelde Get Up and Go Vietnam. Hier kun je ook terecht voor andere leuke dagtochten door de Vietnamese hoofdstad.

In de omgeving

De locatie van Hanoi en de goede infrastructuur in en rondom de hoofdstad maakt het de ideale uitvalsbasis om de leuke bestemmingen in de regio te bezoeken. Zo kun je de prachtige rijstvelden van Sapa het beste vanuit Hanoi bezoeken, net zoals de unieke Ha Long Bay. Beide kun je bezoeken in een tour, wat je overal in de stad kunt boeken, of je kunt zelf de bus pakken naar deze bestemmingen.

Ook kun je vanuit Hanoi doorreizen naar andere bestemmingen in het noorden van Vietnam. Een snel populairder wordende bestemming onder backpackers is Ha Giang. Met name de Ha Giang Loop die je op de motor hier kunt afleggen is een geweldige ervaring, welke absoluut tot de hoogtepunten van Noord-Vietnam behoort. Ook andere bestemmingen in de regio zijn goed bereikbaar vanuit Hanoi. Denk hierbij aan Cao Bang, met een paar schitterende watervallen, Moc Chau, bekend om haar prachtige natuur, en Mai Chau, waar je bij inheemse bevolkingsgroepen kunt verblijven.


Hanoi

Er rijden volop fietstaxi’s rond in de stad


Vervoer in Hanoi

Het centrum van Hanoi is relatief compact. Veel hoogtepunten van de stad liggen in de Old Quarter of net daarbuiten. De meeste afstanden kun je daarom lopend afleggen. Voor langere afstanden kun je gebruik maken van reguliere auto taxi’s, motortaxi’s, fietstaxi’s of de lokale bus. De motortaxi biedt in onze ervaring de meeste waarde voor je geld. Zelf rondrijden met de scooter rijden we af in Hanoi, daar is het verkeer te druk voor. Er wordt daarnaast druk gebouwd aan een metronetwerk. De eerste metrolijn is inmiddels af en wordt nu getest. Naar verwachting is de metro in 2021 operationeel.

Eten en drinken

Hanoi beschikt over een enorme hoeveelheid aan hele goede restaurants. Je hebt tientallen fantastische opties; van goedkope, lokale tentjes tot hippere, duurdere restaurants. De avond begin je bij ‘The Beer Street’. Een massaal aantal mensen op kleine plastic krukjes die gezellig een biertje aan het drinken zijn met een hapje eten erbij. Een gezellige avond is gegarandeerd! Als je het later wilt maken kun je ook in een van de clubs die in de stad te vinden zijn terecht.


Hanoi

Op een plastic krukje geniet je van een drankje of hapje


Overnachten in Hanoi

In het oude gedeelte van de stad, de old quarter, vind je de meeste guest houses en hostels. Kamers in Hanoi zijn wel iets duurder dan in de rest van Vietnam, maar voor een hoofdstad valt het nog mee. Midden in het centrum betaal je gemiddeld iets meer dan tien euro voor een kamer, daarbuiten wordt het uiteraard goedkoper. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Hanoi vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Er zijn steeds betere verbindingen met Hanoi vanuit Europa. Als je naar Vietnam wilt vliegen is Hanoi vaak de beste keuze, de ticket naar Ho Chi Minh City zijn meestal duurder. Een binnenlandse vlucht maken naar Hanoi is ook een mogelijkheid. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Vietnam.

Hanoi is goed bereikbaar per trein. Het is een comfortabelere optie dan de bus, maar ook een duurdere.

Vanuit de hele regio is Hanoi bereikbaar per bus. Vanaf Ha Long Bay is het met de bus en boot combinatie een kleine zes uur. De bussen vanuit Sapa doet er ook ongeveer zo lang over, de busrit vanuit Ninh Binh duurt twee uur korter en rechtstreeks vanuit Hué is het een rit van twaalf tot veertien uur.

Ons oordeel
7/10

Hanoi is chaotisch en lawaaierig, maar wel bijzonder sfeervol. De echte hoogtepunten ontbreken in de Vietnamese hoofdstad, maar de sfeer en de geweldige bestemmingen in de omgeving van Hanoi maken dit meer dan goed.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.