Phong Nha

Phong Nha

Het Phong Nha-Ke Bang Nationale Park is een Limestone regio, bestaande uit 300 (ontdekte) grotten, die geheel terecht een plekje heeft veroverd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het park ligt op 500 kilometer afstand ten zuiden van Hanoi en is een must-visit stop tussen de hoofdstad – of Ninh Binh – en Hué en heeft een veelzijdig aanbod van unieke avonturen en ervaringen. Het is dan ook geen wonder dat Phong Nha jaarlijks toeneemt in populariteit onder backpackers.

Phong Nha-Ke Bang

Van de 300 grotten zijn er een aantal toegankelijk gemaakt en omgedoopt tot toeristische attractie. In 2005 werd hier de Paradise Cave ontdekt dat toentertijd werd benoemd tot de mooiste en grootste grot van het nationale park. Anno 2016 is dit de populairste grot van het park. Een wandeling op een houten pad brengt je door de met gekleurde lichten verlichte grot waardoor jij je bijna in een waanzinnige droom of hallucinatie waant. Dit vormt voor veel bezoekers een indrukwekkend hoogtepunt tijdens hun reis door Vietnam.

In 2009 is in dit park de grootste grot ter wereld, de So’n Doong Grot, ‘per ongeluk’ ontdekt door een lokale boer. De grot is zo groot dat een volledige city blok uit Manhattan, New York, in de grot zou passen. Inclusief wolkenkrabbers! Vanwege de grootte heeft de grot zelfs een eigen ecosysteem en klimaat. De grot is sinds 2014 toegankelijk voor toeristen. Tijdens het schrijven van dit artikel is het betreden van deze grot mogelijk voor 10 toeristen per week tussen februari en augustus. Het is dus nog een zeer exclusieve attractie met een duur prijskaartje en een lange wachtlijst. De verwachting is dat dit snel zal veranderen.


Phong Nha


Phong Nha 1


Tours

Je kunt het Nationale Park op eigen houtje ontdekken maar door de immense grootte raden wij een tour aan. Tijdens de tour word je begeleid door professionele en ervaren speleologen die je interessante informatie bieden over de geschiedenis van de grotten en de rol van het nationale park tijdens de Vietnamoorlog. De meest bekende en beste tours worden aangeboden door Phong Nha Farmstay en zijn ook in Easy Tiger Hostel te boeken. Tijdens deze tour bezoek je meerdere tempels en grotten, waaronder de populaire Paradise Cave. Een stukje avontuur brengt je met een kayaktrip naar de opening van de Dark Cave waar je met een lampje op je helm door de grot wandelt met modder tot aan je middel. Het is een waar modderparadijs waar je van modderheuvels glijdt en modderbalgevechten houdt met de groep. Vervolgens zwem je een stukje in het pikkedonker in een ondergrondse rivier om weer helemaal schoon terug te keren naar een warm kampvuur. Kortom, een onvergetelijke en unieke ervaring.

Vervoer in Phong Nha

Het is dus leuk om een tour te volgen om het nationale park echt goed te leren kennen. Het is echter ook ontzettend leuk om zelf rond te rijden. Het is een prachtig gebied, met goede en rustige wegen. Huur een scooter om zelf op pad te gaan. Rondom de bekende accommodaties zijn er voldoende mogelijkheden om scooters te huren. Om een rondje door het hele park te rijden heb je een scooter nodig, maar als je kortere afstanden wilt afleggen is een fiets ook leuk. Deze zijn tevens ter plekke te huren.


Phong Nha


Phong Nha


Overnachten in Phong Nha

Een aantal jaar geleden waren er nog nauwelijks verblijfsopties in Phong Nha. De laatste jaren zijn er een behoorlijk aantal nieuwe hostels en homestays opgericht om te voldoen aan de groeiende toename van backpackers. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Phong Nha vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Met de trein kan je vanaf onder andere Hanoi en Hué naar Dong Hoi. Dit is het dichtstbijzijnde treinstation. Hier stap je over op een lokale bus naar Phong Nha stad, ook wel bekend als Son Trach. Let wel op, dit busje vertrekt é‎é‎n keer per dag om 14.00 uur naar het nationale park. Als je iets meer wilt uitgeven kan je vanaf het station een transfer nemen naar je hostel. Een aanrader, want de lokale bus is hier vaak geen pretje.

Vanuit Hanoi, Hué en Hoi An kan je ook de bus pakken naar Phong Nha. Wil je kiezen voor de meest comfortabele optie? Vanaf Hué kan je een busreis boeken die de volledige rit tot aan het nationale park bevat in een comfortabele tourbus. Je kunt zowel de bus- als treinkaartjes alvast online aanschaffen via 12Go.Asia.

Ons oordeel
8/10

Zowel de grotten als de omgeving van Phong Nha zijn prachtig, dit maakt het een heel leuke tussenstop in dit gedeelte van Vietnam.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.