Mai Chau

Mai Chau

In het adembenemend mooie berggebied van de Hao Binh provincie vinden we de Mai Chau vallei. Gelegen op een afstand van 135 kilometer ten zuidoosten van Hanoi. De vallei wordt bewoond door ruim vijftig inheemse bevolkingsgroepen die allen een eigen minderheidsgroep vormen in de regio. Het Mai Chau dorpje zelf heeft niet heel veel te bieden, maar het is het ideale startpunt voor fietstochten en trekkingen door de omliggende pittoreske dorpjes en uitgestrekte rijstvelden. De vriendelijke bewoners van de vallei en de verscheidenheid aan dorpjes maakt de Mai Chau vallei een hele gave bestemming voor backpackers.

Must-do’s in Mai Chau

– Verken de vallei! Huur een fiets om door het gebied heen te roetsjen of kies voor een wandeling door het gebied. De vallei bestaat uit pittoresk bouwland en weelderig groene landschappen.
– Bezoek het omliggende Pu Luong Natuurreserve en Cuc Phuong Nationaal Park die beide rijk zijn aan culturele en natuurlijke schatten.
– Rust uit en relax in een van de vele paalwoningen, enkel omringd door natuur.
– Een absolute aanrader is een verblijf in een van de homestays. Dit is een authentieke ervaring waarbij je overnacht bij een van de inheemse stammen in het dorp. Je deelt een woning en maakt onderdeel uit van de het dagelijkse leven van de bevolking.


Mai Chau


Mai Chau


De inheemse bevolking en cultuur

Er wordt geschat dat de Mai Chau vallei bijna 50.000 inwoners heeft uit meer dan zeven verschillende inheemse bevolkingsgroepen. De White Thai, H’Mong, Zao, Muong, Tay, Hoa, en Viet. De White Thai vormen de grootste groep in Mai Chao. De wortels van deze inheemse bevolkingsgroep is terug te traceren naar de Thaise voorouderen die zich hebben gevestigd in het noordwestelijke gebied van Vietnam.

De meeste bewoners van dit gebied dragen hun traditionele kledij niet meer, maar zijn nog wel meesters in het weven van traditionele textiel en stoffen. Het gebied is nog niet geheel gecommercialiseerd voor de toeristen dus kun je hier met een milde onderhandeling een leuk product voor een laag prijsje scoren.

Met de motor naar Mai Chau

Als je met de motor door naar Mai Chau reist staat je een leuke verrassing te wachten. De rit van Hanoi naar Mai Chau is, kilometer na kilometer, adembenemend mooi en brengt je via brede wegen door pittoreske dorpjes hoge bergen, weelderig groene rijstvelden en kalksteen karstbergen. Het gaat hier om een afstand van ongeveer 140 kilometer maar zal ongeveer vier tot vijf uur van je tijd in beslag nemen.


Mai Chau


Vervoer in Mai Chau

Het is ontzettend leuk om hier een fiets te huren om de omgeving van Mai Chau te verkennen. De rijstvelden, leuke dorpjes, de fraaie natuur en vriendelijke bevolking maken dit een leuk gebied om fietsend te verkennen. De meeste accommodaties bieden fietsverhuur aan. Er zijn vastgestelde routes die je kunt volgen, of je kunt je eigen route samenstellen. De regio leent zich ook goed voor een leuke wandeltocht. Je kunt ook een scooter huren, dan kun je wat grotere afstanden afleggen.


Mai Chau


Overnachten in Mai Chau

Er zijn enkele leuke hostels en homestays waar je voor een goede prijs kunt overnachten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Dagelijks vertrekken er vanaf verschillende busstations in Hanoi bussen richting de vallei. De bus vanaf het My Dinh busstation zet je binnen vier uur in het Mai Chau dorp af. Daarnaast kun je de bus nemen vanaf Son La en Dien Bien Phu die je afzetten bij het Tong Dau knooppunt van waar je de overige vijf kilometer per motortaxi kunt afleggen. De bussen vanaf deze stations rijden meer frequent dan vanaf het My Dinh busstation en zijn iets goedkoper.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.