Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City is met 4,5 miljoen inwoners de grootste stad van Vietnam. Voorheen heette de stad Saigon. In 1976 worden Noord- en Zuid-Vietnam herenigd en veranderde de naam van de stad van Saigon naar Ho Chi Minh City. Veel Vietnamezen – en toeristen – noemen de stad overigens nog steeds Saigon. De 25 jaar voor deze hereniging was Saigon tijdens de Vietnamoorlog de standplaats van de Amerikaanse militairen. De stad kreeg dus westerse invloeden. In deze tijd zijn er veel bars opgezet om te voorzien in de behoeften van de militairen. Nog altijd zijn er een groot aantal uitgaansgelegenheden in de stad te vinden.

Een levendige stad

Ho Chi Minh City voelt sowieso veel meer westers aan dan andere bestemmingen in Vietnam, zeker in vergelijking met de hoofdstad Hanoi. De rijke Vietnamezen werken en wonen voornamelijk in Ho Chi Minh City. Het is ook de enige stad in Vietnam waar je veel wolkenkrabbers, luxe auto’s en een zakendistrict ziet. Hierdoor – en het uitgaansleven – voelt de sfeer er totaal anders aan. Grote, internationale ketens hebben zich gevestigd in de stad, waardoor je westers eten en fast food op iedere hoek van de straat kunt halen. Ook staat Ho Chi Minh City bekend om de vele skybars. De meesten zijn erg duur en kennen een dresscode, maar als je goed zoekt, kun je als ‘arme’ backpacker ook bij leuke skybars terecht. Een populair voorbeeld hiervan is de Chill Skybar, waar ook geen dresscode geldt. Daarnaast is er een straat wat lijkt op Bangkok’s Khao San Road: de toeristische Bui Vien street. Hier vind je ontzettend veel bars (en verkopers), waar je samen met heel veel andere backpackers een nachtje flink kunt doorhalen. De volgende dag kun je bijkomen in een van de stadsparken in HCMC. Het Tao Dan Park is vooral ‘s avonds leuk, want dan komen daar veel locals bij elkaar om te sporten. Ze doen dit op muziek, of in de gratis openluchtfitness. Ho Chi Minh City kent een grotere criminaliteit, maar wanneer je je gezonde verstand gebruikt en alert bent, zal er echt niets gebeuren. De stad leeft namelijk altijd.


Ho Chi Minh City


Bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City

De stad heeft een grote oorlogsgeschiedenis, die zeker interessant is om je eens in te verdiepen. De twee grootste highlights van de stad gaan ook over de Vietnamoorlog: de Cu Chi Tunnels (zie kopje ‘Cu Chi Tunnels’) en het War Remnants Museum. In het oorlogsmuseum staan (heftige) foto’s tentoongesteld, waar de bijbehorende informatie ernaast op een bord staat. Het is best wat leeswerk, dus je spendeert hier al gauw twee uur. Maar interessant en indrukwekkend is het zeker, ook al is de informatie soms niet helemaal objectief. Nog meer over de Vietnam oorlog leer je bij het onafhankelijkheidspaleis. Als je genoeg hebt van de oorlog kun je een bezoek brengen aan de Bitexco toren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Breng ook een bezoekje aan het Ho Chi Minh plein in de stad. Hier zie je een standbeeld van de man naar wie de stad is vernoemd.

Cu Chi Tunnels

De Cu Chi tunnels waren tijdens de Vietnamoorlog een knooppunt van de Vietcong (het Noord-Vietnamese leger). Ze gebruikten de tunnels als schuilplaats en als startpunt van hun aanvallen op de Amerikanen. Omdat de Amerikanen wegens de vele boobytraps en nep gangen nooit vat kregen op de tunnels, hebben de Vietcong deze tot aan het einde van de oorlog met succes kunnen gebruiken. Een paar ingangen van deze Cu Chi tunnels zijn verbreedt zodat de westerse toeristen er ook doorheen passen. Dit gedeelte van de tunnels is inmiddels omgebouwd tot een museum. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de Vietcong tijdens de oorlog in deze tunnels leefde. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie. De Cu Chi tunnels zijn goed als dagtrip te bezoeken vanuit Ho Chi Minh City. In ons artikel over de Cu Chi tunnels vind je meer tips over deze must do in Vietnam.


Cu Chi Tunnels


Like a Local

Geen betere manier om een stad te verkennen dan aan de hand van de tips van locals. Wij interviewden Ho Chi Minh City local Neyda over haar favoriete spots in het voormalige Saigon.

Overnachten in Ho Chi Minh City

Er zijn genoeg leuke hostels en guesthouses te vinden in Ho Chi Minh City. District 1 staat bekend als de backpackerswijk. Probeer hier dus in de buurt te blijven. Naast leuke hostels vind je hier namelijk ook leuke bars en restaurants. Ook District 3 is een leuke wijk om in te overnachten. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Ho Chi Minh City vermeld.


Ho Chi Minh City


Mekong Delta

Ho Chi Minh is een goed starpunt voor je reis naar de beroemde Mekong Delta. Hier kun je leuke boottochtjes maken door de natuur, floating markets bezoeken en andere activiteiten ondernemen. Je kunt makkelijk een tour regelen in Ho Chi Minh City, of je pakt de bus en doet het op eigen houtje.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Het vliegveld van Ho Chi Minh City was zo'n 50 jaar geleden een van de grootste ter wereld en vandaag de dag wordt er nog steeds veel op gevlogen. Uiteraard zijn er goede verbindingen met alle steden in Vietnam, maar ook vanuit de rest van Azië en Europa vlieg je makkelijk naar Vietnam. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Vietnam.

Ho Chi Minh City is per trein bereikbaar vanuit heel Vietnam. Als je rechtstreeks uit Hanoi komt doe je er wel liefst 36 uur over, vanuit Da Nang is het ongeveer helft; 17 uur.

Vanuit de hele regio kun je de bus pakken naar Ho Chi Minh City. De bus uit Dalat doet er zeven uur over, vanuit Mui Ne is het ruim vier uur, de rit vanuit Nha Trang duurt negen uur en vanuit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh doe je er een uur of zeven over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal