Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City is met 4,5 miljoen inwoners de grootste stad van Vietnam. Voorheen heette de stad Saigon. In 1976 werden Noord- en Zuid-Vietnam herenigd en veranderde de naam van de stad van Saigon naar Ho Chi Minh City. Veel Vietnamezen – en toeristen – noemen de stad overigens nog steeds Saigon. De 25 jaar voor deze hereniging was Saigon tijdens de Vietnamoorlog de standplaats van de Amerikaanse militairen. De stad kreeg dus westerse invloeden. Ho Chi Minh City is een drukke, hectische en leuke stad waar je veel kunt doen én leren. Zeker een aanrader als je in Vietnam bent. In dit artikel vertellen we je waar je moet zijn.

Over Ho Chi Minh City

De stad voelt sowieso veel meer westers aan dan andere bestemmingen in Vietnam, zeker in vergelijking met de hoofdstad Hanoi. De rijke Vietnamezen werken en wonen voornamelijk in Ho Chi Minh City. Het is ook de enige stad in Vietnam waar je veel wolkenkrabbers, luxe auto’s en een zakendistrict ziet. Hierdoor – en het uitgaansleven – voelt de sfeer er totaal anders aan. Grote, internationale ketens hebben zich gevestigd in de stad, waardoor je westers eten en fast food op iedere hoek van de straat kunt halen.

Ook staat Ho Chi Minh City bekend om de vele skybars. De meesten zijn erg duur en kennen een dresscode, maar als je goed zoekt, kun je als ‘arme’ backpacker ook bij leuke skybars terecht. Een populair voorbeeld hiervan is de Chill Skybar, waar ook geen dresscode geldt. Daarnaast is er een straat die lijkt op Bangkok’s Khao San Road: de toeristische Bui Vien Street. Hier vind je ontzettend veel bars (en verkopers), waar je samen met heel veel andere backpackers een nachtje flink kan doorhalen. De volgende dag kun je bijkomen in een van de stadsparken in HCMC. Het Tao Dan Park is vooral ’s avonds leuk, want dan komen daar veel locals bij elkaar om te sporten. Ze doen dit op muziek, of in de gratis openluchtfitness. Ho Chi Minh City kent een grotere criminaliteit, maar wanneer je je gezonde verstand gebruikt en alert bent, zal er echt niets gebeuren. De stad leeft namelijk altijd.


Ho Chi Minh City


Bezienswaardigheden in Ho Chi Minh City

De stad heeft een grote oorlogsgeschiedenis, die zeker interessant is om je eens in te verdiepen. Zo zijn er verschillende musea en andere monumenten te bezoeken hiervoor. Daarnaast zijn er nog genoeg andere interessante en leuke activiteiten om te doen. Dit zijn onze tips bij een bezoek aan Ho Chi Minh City:

War Remnants Museum: In het War Remnants Museum leer je meer over de Vietnamoorlog. In dit oorlogsmuseum staan (heftige) foto’s tentoongesteld, waar de bijbehorende informatie ernaast op een bord staat. Het is best wat leeswerk, dus je spendeert hier al gauw twee uur. Maar interessant en indrukwekkend is het zeker, ook al is de informatie soms niet helemaal objectief. Voor de ingang van het museum staan een aantal Amerikaanse vliegtuigen, tanks, helikopters en andere oorlogsvoertuigen.

Reunification Palace: Breng ook een bezoek aan het Reunification Palace (het Herenigingspaleis). In dit paleis verbleef de Zuid-Vietnamese president tijdens de Vietnamoorlog. Toen de Noord-Vietnamezen hier in 1975 met tanks door de poort reden was de oorlog voorbij en Vietnam herenigd. Je kunt het paleis van buiten bekijken of het museum gelegen in het paleis bezoeken.

Bitexco toren: Als je genoeg hebt van de oorlog kun je een bezoek brengen aan de Bitexco toren. Het is een bijzonder fraaie wolkenkrabber, die je vaak terug ziet op foto’s van Ho Chi Minh City. Op de 49e verdieping is een skydeck gevestigd, vanaf waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

De Basiliek van Notre-Dame van Saigon: Dit is een fraaie kathedraal die door de Fransen gebouwd werd tussen 1877 en 1880. Tijdens een wandeling door de stad is het leuk om dit gebouw even te bekijken. Veel tijd ben je hier verder niet aan kwijt. Breng gelijk een bezoek aan het nabijgelegen Hoofdpostkantoor. Dit is een mooi art-deco gebouw dat goed bewaard is gebleven. Bekijk het gebouw niet alleen van buiten, maar bewonder ook het fraaie interieur. Tegenwoordig zijn er binnen verder voornamelijk souvenirwinkels te vinden. Loop vanaf hier door naar het Ho Chi Minh plein. Hier zie je een standbeeld van de man naar wie de stad is vernoemd.

Giac Lam Pagoda: Spectaculaire tempels en andere religieuze bouwwerken ontbreken in de stad. Als je toch een tempel wilt bezoeken is de Giac Lam Pagoda het overwegen waard, de oudste tempel van Ho Chi Minh City. Het tempel is niet heel goed onderhouden en ligt wat buiten het centrum, maar de aanwezige monniken en de fraaie bouwstijl maken het toch een mooi complex.

Cu Chi Tunnels: De Cu Chi tunnels waren tijdens de Vietnamoorlog een knooppunt van de Vietcong (het Noord-Vietnamese leger). Ze gebruikten de tunnels als schuilplaats en als startpunt van hun aanvallen op de Amerikanen. Omdat de Amerikanen wegens de vele boobytraps en nep gangen nooit vat kregen op de tunnels, hebben de Vietcong deze tot aan het einde van de oorlog met succes kunnen gebruiken. Een paar ingangen van deze Cu Chi tunnels zijn verbreed zodat de westerse toeristen er ook doorheen passen. Dit gedeelte van de tunnels is inmiddels omgebouwd tot een museum. Het is erg indrukwekkend om te zien hoe de Vietcong tijdens de oorlog in deze tunnels leefde. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie. De Cu Chi tunnels zijn goed als dagtrip te bezoeken vanuit Ho Chi Minh City. In ons artikel over de Cu Chi tunnels vind je meer tips over deze must do in Vietnam.

Mekong Delta: Ho Chi Minh is een goed startpunt voor je reis naar de beroemde Mekong Delta. Hier kun je leuke boottochtjes maken door de natuur, floating markets bezoeken en andere activiteiten ondernemen. Je kunt makkelijk een tour regelen in Ho Chi Minh City, of je pakt de bus en doet het op eigen houtje.


Cu Chi Tunnels

Een van de nauwe ingangen van de tunnels die door de Vietcong gebruikt werd


Ho Chi Minh City


Vervoer in Ho Chi Minh City

Er is een metrolijn in aanbouw, maar het zal nog even duren voordat deze in gebruik is. Het openbaar vervoer bestaat verder uit buslijnen. Deze zijn modern en comfortabel, maar voor toeristen wel wat lastig te begrijpen. De meeste bezoekers van de stad maken daarom met name gebruik van de taxi’s. Deze rijden volop rond. De chauffeurs spreken niet altijd Engels en hebben soms wat aanmoediging nodig om de meter aan te zetten. Taxiritten zijn hier gelukkig prima betaalbaar en wel zo gemakkelijk. Ook kun je een fiets huren, een leuke optie om op eigen houtje de stad te verkennen.

Eten en drinken in Ho Chi Minh City

Ook in deze Vietnamese stad kun je weer onwijs lekker eten. De Vietnamese keuken staat bekend om haar smaakvolle gerechten, en die vind je dan ook zeker op honderden plekken terug in HCM. We zetten er een paar voor je op een rij, inclusief andere Westerse of Midden-Oosterse keukens.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Ho Chi Minh City:

Naam Eten Aanbod Prijs
Home Saigon Restaurant Hier vind je de Vietnamese keuken op zijn best. Zeker even langsgaan!
Soo Kafe Het zit wat verscholen in District 1, maar het is echt een hidden gem. Je waant je hier in een grote boekenkast met heerlijke koffie €€
Veggie Saigon Restaurant Lekker Vietnamees eten voor een goede prijs
Baba’s Kitchen Restaurant Als je fan bent van Indiaas eten, dan moet je hier zijn. €€

Overnachten in Ho Chi Minh City

Er zijn genoeg leuke hostels en guest houses te vinden in Ho Chi Minh City. District 1 staat bekend als de backpackerswijk. Probeer hier dus in de buurt te blijven. Naast leuke hostels vind je hier namelijk ook leuke bars en restaurants. Ook District 3 is een leuke wijk om in te overnachten. In onze Reisgids Vietnam staan de leukste hostels van Ho Chi Minh City vermeld.

Reisgids Vietnam

Hoe kom ik er?

Het vliegveld van Ho Chi Minh City was zo'n 50 jaar geleden een van de grootste ter wereld en vandaag de dag wordt er nog steeds veel op gevlogen. Uiteraard zijn er goede verbindingen met alle steden in Vietnam, maar ook vanuit de rest van Azië en Europa vlieg je makkelijk naar Vietnam. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Vietnam.

Ho Chi Minh City is per trein bereikbaar vanuit heel Vietnam. Als je rechtstreeks uit Hanoi komt doe je er wel liefst 36 uur over, vanuit Da Nang is het ongeveer helft; 17 uur.

Vanuit de hele regio kun je de bus pakken naar Ho Chi Minh City. De bus uit Dalat doet er zeven uur over, vanuit Mui Ne is het ruim vier uur, de rit vanuit Nha Trang duurt negen uur en vanuit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh doe je er een uur of zeven over.

Ons oordeel
7/10

De backpackers wijk van Ho Chi Minh City is gezellig, met goede uitgaansmogelijkheden. Het oorlogsmuseum en de Cu Chi Tunnels zijn ook must do’s. Verder is het voormalige Saigon niet al te leuk.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.