Beleef de Vietnamoorlog: Kruip door de Cu Chi tunnels

Beleef de Vietnamoorlog: Kruip door de Cu Chi tunnels

Herinner je je al die oude films over de Vietnamoorlog die je hebt gezien waarin een Amerikaanse soldaat in de jungle achter een Vietnamese soldaat aanrent om hem vervolgens uit het zicht te verliezen? Hoe kunnen de Vietnamese soldaten zo slim zijn? Een bezoek aan de Vietcong tunnels zal je hier alles over vertellen. Eén van de dingen die eigenlijk op iedereens bucketlist zou moeten staan, is door de Vietcong tunnels kruipen! Je moet natuurlijk in Vietnam zijn voor de Vietcong tunnels. De plaats waar de meeste toeristen deze tunnels bezoeken ligt in de buurt van Ho Chi Minh City en dat zijn de Cu Chi tunnels.

De Cu Chi Tunnels

Dit complex is onderdeel van een groter tunnelnetwerk dat vrijwel onder heel Vietnam doorloopt. In deze tunnels bewoog en leefde de Vietcong tijdens de oorlog recht onder de neus van het Amerikaanse leger. De Amerikanen wisten dat de Vietnamezen ergens zaten, maar konden ze niet vinden. Agent Orange, napalm en constante bombarderingen werden gebruikt om het tunnelsysteem te kunnen ondermijnen. Hierdoor was de jungle compleet weggevaagd, maar inmiddels is de jungle weer weelderig groen te aanschouwen. De meeste tunnels zijn ingestort, maar een deel is bewaard gebleven en op zo’n veertig kilometer afstand van Ho Chi Minh kun je een kijkje nemen in het gigantische tunnelcomplex dat tijdens de Vietnamoorlog diende als schuilplaats van de Vietcong.

De Cu Chi tunnels bestaan uit een fascinerend ondergronds tunnelsysteem van maar liefst 250 kilometer lang. Alleen de bovenste verdieping is nog bereikbaar, maar er waren tijdens de oorlog meerdere verdiepingen hieronder verschuild. Het is meer dan gewoon een tunnel, het is een complete ondergrondse stad. Op de onderste verdiepingen waren woon- en slaapplekken, opslagplaatsen, scholen, keukens, ziekenhuizen en commandoposten te vinden.


Cu Chi Tunnels


Cu Chi 2


Bij binnenkomst wordt in het bezoekerscentrum aan de hand van een overzichtskaart uitleg gegeven van het tunnelcomplex en het verloop van de strijd. Er zijn ontzettend veel foto’s, wapens, graafwerktuigen, mijnen en authentieke filmopnamen te zien. Vervolgens volgt een rondgang over het terrein en blijkt hoe goed de ingangen van de tunnels gecamoufleerd zijn. Je wordt gevraagd om binnen een straal van enkele meters een ingang naar de tunnels op te sporen, maar dit lukt meestal pas nadat de gids wat bladeren en zand heeft verwijderd, waardoor er een klein luikje zichtbaar wordt. Je mag het luik inkruipen om te merken hoe smal de ingangen wel niet zijn en het blijkt lastiger dan gedacht om het luik te sluiten zonder dat deze zichtbaar is van buitenaf. Op het terrein zijn onder andere een commandopost, keuken, opslagplaats en operatiekamer nagebouwd en is er een Amerikaanse tank te zien.

Aan het einde van de tour kun je zelf door de tunnels kruipen. De gangen in dit gedeelte zijn, met het oog op de grotere westerse toerist, iets verbreed. De tunnel is hier 150 meter lang, 1,20 meter hoog en 60 centimeter breed en naarmate je verder komt, wordt de tunnel lager en smaller. Je kunt op handen en voeten door de bloedhete en benauwde gangen kruipen. Er zijn onderweg verschillende uitgangen gemaakt om te kunnen ontsnappen. Je zult je zeker verbazen over hoe men hier voor langere tijd heeft kunnen leven! Wie last heeft van claustrofobie kan het kruipen door de tunnel beter vermijden, maar een bezoek aan de Cu Chi tunnels is het alsnog zeker waard! Het is een bizar en ingenieus systeem!

Boobytraps

Naast de tunnels zijn ook verschillende boobytraps te zien die door de Vietnamezen gebruikt werden en de gids laat je precies zien hoe deze werken. Niet per se om de Amerikanen te doden, maar ook om hen te verwonden. Want: een gewonde soldaat is lastiger dan een dode soldaat. Je krijgt een goed beeld van hoe slim de Vietnamezen overweg gingen met bamboe om hun vijanden op hun zwakke plekken te raken.

Wapens

Mocht je nog niet genoeg hebben van de oorlogservaring, dan is er op het terrein ook de mogelijkheid om, tegen betaling, met verschillende wapens te schieten! Er is de keus uit een AK-47, M16, .30 Kaliber Machinegeweer, M60, M1 Carbine, M1 Garand en Russische SKS. Hou er wel rekening mee dat je minstens tien kogels moet kopen.


Cu Chi


Hoe kom je er?

Er zijn verschillende tunnelcomplexen geopend voor publiek. De meest bezochte is ongeveer één uur rijden vanaf Ho Chi Minh City. De makkelijkste manier om er te komen is met een toeristenbus die je bij je hostel ophaalt. Er worden ontzettend veel tours aangeboden bij haast ieder reisbureau en hostel in Ho Chi Minh en dit kost ongeveer $13. Je kunt kiezen uit een tour van een halve of hele dag.

Alternatief

De Cu Chi tunnels zijn de bekendste overgebleven tunnels van de Vietnamoorlog. De tunnels worden daarvoor vaak bezocht en het kan druk zijn met vele toeristen. De tunnels van Vinh Moc zijn een goed alternatief, gelegen in de buurt van Hué. De ervaring voelt hier ook authentieker aan dan de Cu Chi tunnels.

Reisgids Vietnam