Backpacken Turkije

Backpacken Turkije

Ondanks dat er de laatste jaren niet zoveel backpackers Turkije hebben bezocht, is het een veelzijdig land dat zich perfect uitleent voor het backpackersbestaan. Het voordeel is dat er nog tal van ongerepte bestemmingen te ontdekken zijn, die nog niet volledig zijn aangepast aan ladingen backpackers. Door zowel de ligging als de geschiedenis van Turkije, heeft het land veel verschillende kanten en is de cultuur een mengelmoes van de landen eromheen. Het land is momenteel erg goedkoop, omdat het er economisch gezien niet zo goed aan toe gaat. Wat natuurlijk een voordeel is voor de backpacker die een beetje op z’n geld moet letten.

Leuke locaties Turkije

Over Turkije

Turkije kent een rijke geschiedenis, er zijn veel veroveraars geweest die over het land heersten. Zo kom je nog fysieke restanten tegen van de Romeinen, Byzantijnen, Perzen en Ottomanen, alsmede de invloeden die zij op de Turkse cultuur hebben gehad. In 1923 werd definitief een einde gemaakt aan het Ottomaanse rijk, en ontstond de republiek van Turkije onder leiding van volksheld Atatürk. De laatste jaren heerst er politieke onrust in het land, de bevolking is ongeveer 50/50 verdeeld: de ene helft religieus en conservatief, versus moderne en progressieve tegenhangers. Met president Erdoğan aan het hoofd, heeft het land wat weg van een dictatuur (Wikipedia en pornografie zijn bijvoorbeeld verboden). Als backpacker is het overigens veilig om er rond te reizen, maar hou je wel buiten politieke discussies. De bevolking is behulpzaam, nieuwsgierig en dol op bezoekers uit Europa. Het is gemakkelijk om van A naar B te komen, of je nu met de bus, trein of het vliegtuig gaat. Hoewel niet alle Turken goed Engels spreken, zijn ze altijd bereid om je op weg te helpen. Turkije biedt een combinatie van geschiedenis, natuur, strand, feesten en heerlijk eten, waardoor je je er niet snel zal vervelen.


Turkije


Backpacken Turkije


Bestemmingen

Wanneer je besluit door Turkije te reizen, kun je het best starten in Istanbul. Het is de grootste stad van Turkije en deze slaapt nooit: je kunt er bijzondere cultuur-historische bouwwerken bewonderen en ’s avonds uitgaan in de levendige wijken Karaköy, Taksim, Beşiktaş of Kadiköy. Vanaf Istanbul kun je allerlei kanten op, maar sla vooral Cappadocië niet over. Wanneer je daar bent overnacht je in de dorpen Avanos of Göreme, terwijl je overdag de magische en sprookjesachtige valleien en grotwoningen bezoekt. Sta vroeg op voor een luchtballonvaart (of bekijk de honderden opstijgende ballonnen terwijl de zon op komt) maar sla ook zeker de zonsondergang vanaf de rose valley niet over. Pamukkale is een ander wonderlijk natuurverschijnsel waar vrijwel alle backpackers zich tijdens een bezoek aan Turkije aan vergapen. Met unieke witte kalkterrassen en warmwaterbronnen duurde het niet lang tot UNESCO Pamukkale op de werelderfgoedlijst zette. Voor de nodige Griekse overblijfselen ben je in Turkije ook aan het juiste adres: Efeze, Olympos en Sagalassos zijn bijvoorbeeld plaatsen waar je eeuwenoude ruïnes kunt aanschouwen. Voor mooie en groene natuur ga je naar het noordoosten van Turkije, het ‘zwarte zeegebied’ genoemd. Sla hier het indrukwekkende Sumelaklooster, dat gebouwd is op de rand van een berg, niet over. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in Turkije.

Bezienswaardigheden

In heel Turkije zijn prachtige bezienswaardigheden te vinden. Met name in de Istanbul is er veel moois te zien. Je kunt hier hoogtepunten als Hagia Sophia, de Sultan Ahmet Moskee en het Topkapi paleis te bewonderen. Er zijn in Turkije ook meerdere overblijfselen van de Romeinse tijd te bewonderen, zoals de Bibliotheek van Celsus in de stad Efeze. Natuurlijke hoogtepunten zoals Cappadocië en Pamukkale zijn ook niet te missen.

Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Turkse lire, die er economisch gezien niet goed voor staat: dit maakt het een goedkoop land voor de Nederlandse backpacker. Geld pinnen is geen probleem in Turkije, er zijn voldoende pinautomaten te vinden – zelfs van de ING zelf. Turkije is de laatste jaren dus goedkoper geworden voor Nederlandse reizigers en dit zie je terug in je dagelijks budget. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar als je goedkoop door het land wilt reizen is dit zeker mogelijk. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van je budget per dag. Op onze pagina over geldzaken in Turkije lichten we het onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 8 € 13 € 30
Vervoer € 3 € 5 € 8
Eten en drinken € 7 € 10 € 15
Activiteiten € 5 € 8 € 12
Totaal € 23 € 36 € 65

Praktische zaken

Turkije is voor veel mensen een populaire vakantiebestemming: of men nu een stedentrip naar Istanbul maakt of liever twee weken op een all inclusive resort aan de zuidkust wil liggen bakken. Er zijn hierdoor veel goedkope en directe vluchten te vinden naar verschillende plaatsen in Turkije. Het vervoer is in Turkije goed geregeld, waardoor je je zonder al te veel moeite kunt verplaatsen. Vooral in het zuidwesten is het onder de lokale bevolking ook gebruikelijk om te liften, in deze regio kun je je daar dus ook zeker aan wagen. In de zomer stroomt het hier wel vol met Turkse én buitenlandse toeristen, de prijzen lopen dan behoorlijk op.

Voor je Turkije binnenkomt wordt verwacht dat je een e-visum hebt aangeschaft. Dit is gemakkelijk te doen via de officiële website. Met dit visum voor Turkije kun je het land 180 dagen bezoeken, waarvan 90 dagen aaneengesloten. Als je langer dan 90 dagen wil blijven, kun je altijd even de grens over, bijvoorbeeld naar Griekenland of Bulgarije. Er is tegenwoordig ook een express trein die naar Iran rijdt. Hou er wel rekening mee dat Turkije ook aan Syrië grenst, er zijn gedeeltes in het zuidoosten die niet veilig zijn om te bezoeken.

Vaccinaties zijn niet verplicht, maar aangeraden worden DTP en Hepatitis A. In Turkije kun je in principe overal uit de kraan drinken, maar er wordt zoveel chemische zooi in verwerkt om het water te ‘reinigen’ dat het niet lekker smaakt. De Turken drinken zelf dan ook vrijwel altijd mineraalwater.


TurkijeCombineren met andere landen

Aan de Europese kant grens Turkije aan Griekenland en Bulgarije, waar vanuit je beide over land naar Turkije kunt reizen. In het oosten van het land heeft Turkije buurlanden als Syrië en Irak, momenteel niet de meest populaire bestemmingen onder toeristen. Wel zijn er toeristen die kiezen om over land door te reizen naar buurland Iran. Deze route is een onderdeel van de oorspronkelijke Zijderoute.

Uitgelicht: de daadwerkelijke Turkse cultuur

Veel mensen denken bij Turkije aan de Arabische cultuur, een land waar bevolking op kamelen rijdt, met hun handen eet en vijf keer per dag bidt. Anderen denken bij Turkije juist aan badplaatsen vol all inclusive resorts, waar onbeschofte toeristen zich volproppen met ‘gratis’ drank en fastfood en amper van het terrein afkomen. Er bestaan veel stereotype ideeën over Turkije, die grotendeels ontkracht worden wanneer je het land bezoekt. Zo zal je merken dat grote steden in het westen van het land minstens zo progressief en modern zijn als Amsterdam. Veel Turken zien het daarom ook als belediging wanneer je ze met Arabieren vergelijkt, omdat in Arabische landen religie en cultuur veel meer verstrengeld zijn dan in Turkije. Ondanks dat je de moskee meermaals per dag hoort oproepen tot gebed, zijn er maar weinig Turken die hun leven echt aan de islam wijden. Er wordt bijvoorbeeld veel gedronken en gefeest. In tegenstelling tot wat we soms zien in Nederland, leven Turken met verschillende opvattingen in harmonie met elkaar. Het is een land waar een meisje met blote buik en benen zonder problemen beste vriendinnen kan zijn met een meisje met hoofddoek en bedekt lichaam. De Turkse cultuur is warm en gastvrij: wanneer je een Turk met respect behandelt ben je binnen no time onderdeel van de familie, word je geknuffeld, geprezen, ga je nooit met honger weg en heb je een vriend voor het leven.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.