Backpacken Cambodja

Backpacken Cambodja

Tegenwoordig maken steeds meer backpackers de keuze om Cambodja aan hun lijstje van te bezoeken landen toe te voegen. Niet alleen omdat het een geweldig land is, maar ook omdat het simpelweg grenst aan populaire backpack landen als Thailand en Vietnam. Het land ligt voor veel reizigers dus al gauw op de route. En spijt van je bezoek krijg je zeker niet: de mensen zijn ontzettend aardig en mede dankzij de goed in beeld gebrachte, afschuwelijke geschiedenis, zal dit land enorme indruk maken. Het land kent veel bezienswaardigheden, waarbij de tempels van Angkor toch wel de bekendste zijn. Binnen twee weken kun je vrijwel alle hoogtepunten van Cambodja wel hebben gezien.

Leuke locaties Cambodja

Over Cambodja

Wie aan Cambodja denkt, denkt aan de tempels van Angkor: de grootste toeristentrekker van het land. Echter biedt het land zoveel meer. Een weerzinwekkende geschiedenis, een geweldige bevolking en leuke eilanden. Hoewel het een arm land is, zal je je zeker veilig voelen – en terecht. Dit komt mede doordat de bevolking ontzettend vriendelijk is: ze zijn behulpzaam, ontzettend gastvrij en ook geïnteresseerd. Probeer daarom in Cambodja ook zeker een homestay te doen, waarbij je overnacht bij een familie en meedraait in het gezin. Een unieke ervaring gegarandeerd. Kinderen worden door de Cambodjanen liefdevol behandeld en op hun beurt zijn de kinderen nieuwsgierig en geïnteresseerd richting jou. Bovendien spreken de inwoners goed Engels. Hoewel het land er niet bekend om staat, vind je in sommige gedeelten prachtige natuur. Een voorbeeld hiervan is de omgeving van Kampot, waar je met de scooter naar de Bokor Hill omhoog kunt rijden, dwars door de wolken heen. Ook het eten in Cambodja komt niet direct naar voren als iemand het land beschrijft. Dit is namelijk omdat de Cambodjaanse keuken niet heel bijzonder is. Het is zeker wel lekker, maar het is bijna saai te noemen in vergelijking met culinaire buurlanden Thailand en Vietnam.


Cambodja


Vakantie Cambodja


Bestemmingen

De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh. Hoewel de meningen over de hoofdstad zijn verdeeld, vinden wij de stad best leuk. Niet te missen in Cambodja is het tempelcomplex van Angkor. Het complex is net buiten de stad Siem Reap gelegen. Het gigantische Angkor Wat is voor velen een hoogtepunt. De Ta Prohm tempel vonden wij ook geweldig en misschien wel indrukwekkender dan Angkor Wat. Kies voor Koh Rong als je naar een eiland wilt waar je goed kunt feesten. Wil je schonere stranden, dan ga je naar het kleinere Koh Rong Samloem. Je bezoekt de beide eilanden vanuit de badplaats Sihanoukville. In deze populaire badplaats heerst geen leuke sfeer, behalve rondom het relaxte Otres Beach. Niet al te ver hier vandaan ligt het plaatsje Kampot. Dit is tevens een leuk startpunt voor de eerder genoemde scooterrit naar Bokor Hill, waar een prachtig uitzicht op je wacht. Op zo’n 25 kilometer hier vandaan vind je het kleine plaatsje Kep, waar je kunt smullen van heerlijk verse vis en krab op de bekende Crab Market. Wil je een ritje maken in de bekende Bamboo Train? Reis dan af naar de stad Battambang.

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden van Cambodja zijn te vinden in en rondom de stad Siem Reap. Het hoogtepunt is uiteraard het Angkor complex. Naast Angkor Wat staan hier nog vele andere bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn. Ook in de stad zelf zijn er nog mooie tempels om te bekijken. Ook het tempelcomplex Preah Vihear, gelegen ten noordoosten van Siem Reap, is een bezoek waard. In de hoofdstad Phnom Penh kun je onder meer het fraaie Royal Palace bekijken. Tevens vind je hier de bezienswaardigheden die je de meeste informatie over de heftige geschiedenis van het land geven, namelijk de Killing Fields en het Tuol Sleng gevangenis.

Geld, kosten en budget

Je betaalt in Cambodja met de riel. Deze valuta is gekoppeld aan de dollar. 1$ staat altijd gelijk aan 4.000 riel. In Cambodja betaal je grote bedragen vaak met dollars. Als het wisselgeld kleiner dan 1$ is krijg je dit in riel terug. In de steden en de meeste toeristische bestemmingen is pinnen geen problemen. Op eilanden zoals Koh Rong is dit wel een probleem. Reizen door Cambodja is de laatste jaren iets duurder geworden, maar het is nog steeds een ontzettend goedkoop land. Met name de eilanden zijn wat duurder. In de onderstaande tabel geven we een indicatie hoeveel je geld per dag kwijt bent. Op onze pagina over geldzaken in Cambodja lichten we het onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 12 € 20
Vervoer € 5 € 8 € 12
Eten en drinken € 7 € 10 € 17
Activiteiten € 7 € 10 € 15
Totaal € 26 € 40 € 64

Reisgids Cambodja

Praktische zaken

Vervoer binnen Cambodja is over het algemeen goed geregeld en de wegen zijn in goede staat. Daarnaast zijn de afstanden zeker te doen, aangezien de hoogtepunten en steden relatief dichtbij elkaar liggen. Wil je door het land reizen zonder regen, dan bezoek je het land van november tot en met mei. In maart, april en mei loopt de temperatuur echter wel op tot een graad of 35, waardoor een stad als Phnom Penh bezoeken minder plezierig is. Of je het land nu via een luchthaven of via land binnenkomt; een visum is zo geregeld. Je betaalt 35$ , waarna je dertig dagen in het land mag blijven.

Combineren met andere landen

Je kunt Cambodja bezoeken in een losse reis van ongeveer twee weken. Veel backpackers kiezen er echter voor om een bezoek te combineren met een reis door andere landen in Zuidoost-Azië. Met name Thailand en Laos zijn populaire opties, maar ook buurland Vietnam wordt vaak gecombineerd met Cambodja. Onze route door Zuidoost-Azië gaat door deze vier landen en is daarmee een goede leidraad voor een reis van minstens twee maanden.


Cambodja


reis naar Cambodja


Uitgelicht: de geschiedenis van Cambodja

Cambodja kent een turbulente, droevige geschiedenis. In de jaren 70 van de vorige eeuw kwam de Rode Khmer aan de macht. Waar de Cambodjanen aanvankelijk blij waren met de Rode Khmer, veranderde dit snel toen ze de wreedheid van het regime te zien kregen. Een regime wat tot op heden onbegrijpelijk is. In de jaren dat de Rode Khmer aan de macht was, werd ongeveer een vierde van de Cambodjaanse bevolking vermoord, wat neerkomt op 2 miljoen mensen. Daarbij werd de stad ook compleet verwoest. In de Killing Fields, gelegen in de hoofdstad Phnom Penh, leer je meer over deze treurige geschiedenis. Hier kwam namelijk een groot deel van de lijken terecht. Ook in het Tuol Sleng gevangenis komt de harde waarheid goed naar boven. Alleen al het lopen door de gevangenis, geeft je een gruwelijk gevoel. De foto’s van de martelingen ondersteunen dit. Een ding is zeker: deze bezienswaardigheid gaat veel indruk maken.

Ons oordeel
8/10

Het indrukwekkende Angkor en de leuke eilanden maken Cambodja een leuk land om toe te voegen aan je reis door Zuidoost-Azië. Omdat er niet veel interessante bestemmingen zijn is het daarentegen niet echt een land waar je specifiek naar toe reist als enigst land tijdens je reis.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen Cambodja