Battambang

Battambang

Battambang is na Phnom Penh de grootste stad van Cambodja. Toch is het stadje een stuk rustiger dan andere steden in Cambodja en in de rest van Azië. Battambang ligt aan de Sangker rivier en naast deze rivier ligt ook het mooiste gedeelte van de stad. Hier vind je namelijk veel Franse kolonialen gebouwen, die er allemaal even mooi uitzien.

Doen in Battambang

De Franse invloeden zijn dus goed terug te vinden in de stad. Dat maakt een simpel rondje door de pittoreske stad lopen ook al leuk, want de gebouwen zijn ontzettend mooi. De meeste koloniale gebouwen vind je in de hoofdstraat van Battambang en langs de rivier. Maar Battambang heeft meer te bieden dan mooie architectuur. Zo is de Killing Cave erg indrukwekkend om te bezoeken. Tijdens het verschrikkelijk Rode Khmer-regime werd deze grot gebruikt om (dood)gemartelde mensen in te werpen. Resten van botten zijn nog duidelijk te zien. Blij word je er niet van, maar het is wel een must see. Dan is er ook nog de Bat Cave: heel iets anders, maar ook een indrukwekkende bezienswaardigheid. Rond zonsondergang komen hier ontelbaar veel vleermuizen vanuit de grot naar buiten vliegen. Als je toch aan het touren bent, kun je ook een bezoekje brengen aan het verlaten treinstation de ‘Royal Railway’. Over treinen gesproken: een rit maken met de bamboo train is ook een aanrader.


Battambang


Bamboo train

De populairste activiteit in Battambang is een ritje maken met de bamboo train. Deze ontzettend primitieve ‘trein’ is niet meer dan een bamboe-kar, geplaatst op een rails. Het stelsel zetten ze voor je neus in elkaar en kussentjes moeten ervoor zorgen dat het enigszins comfortabel wordt. Het is een leuke manier om de omgeving te ontdekken. Je ziet veel groen en passeert de lokale bevolking in actie.

Tempels en pagodes

Aan de rivier vind je een opvallende Chinese tempel, die leuk is om even te bekijken. In de stad zijn verder ook de Wat Dhum Rey Sor en de Wat Phephittam wel een bezoekje waard. Net buiten de stad vind je Phnom Sampeau. Dit is een soort grote rots waar een aantal pagodes op staan. Bezoek ook zeker even de grotten van deze rots of klim omhoog en geniet van het uitzicht. Niet ver hiervandaan ligt de Wat Banan. Dit is de best bewaarde tempel van de regio en strijdt met de Wat Ek Phnom om de mooiste tempel van de Battambang regio. Het uitzicht vanaf het kleinschalige Wat Ek complex is trouwens ook heel gaaf. Voordat je hier arriveert, moet je eerst wel wat traptreden beklimmen.


Battambang


Battambang


Vervoer in Battambang

Het stadscentrum is niet zo groot, je kunt de meeste afstanden prima lopend afleggen. Ook kun je bij veel accommodaties een fiets huren. Pas wel goed op in het chaotische verkeer hier. Ook zijn er volop tuktuks aanwezig, die je voor korte of langere ritten kunt gebruiken. Als je de omgeving van Battambang wilt verkennen kun je dit tevens per scooter doen, die je voor $5 tot $8 per dag kunt huren.

Eten en drinken

Er zijn een groot aantal prima, goed betaalbare restaurants in het centrum van Battambang. Ook leuk zijn de Cambodjaanse eetstalletjes rond Psar Nat. Vooral in de namiddag is het hier flink druk. Uitgaan doe je vooral in barretjes rond het station, maar helaas gaan de meeste al vrij vroeg dicht.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Battambang:

Naam Eten Aanbod Prijs
About the World Lekker eten en een gezellige sfeer
Jaan Bai Restaurant Heerlijk lokaal eten in een luxere setting €€
La Pizza Een sfeervol restaurant met lekkere pizza
The Lonely Tree Cafe Lekkere hapjes boven een leuke winkel

Battambang


Overnachten in Battambang

Aan accommodaties geen gebruik in Battambang. Zowel de mooiste koloniale gebouwen als de meeste hostels en guest houses vind je in de buurt van Psar Nat, midden in het centrum van de stad. Vooral het Royal Hotel en het Chhaya Hotel zijn al tijden geliefd onder backpackers. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Battambang vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

De leukste manier om naar Battambang te gaan is met de boot vanuit Siem Reap. Deze boottocht staat bekend als de mooiste in Cambodja. Een kaartje voor de boot kost je iets minder dan €15 en je doet er ergens tussen de vier en vijf uur over, afhankelijk van de stand van het water.

De bus is de goedkoopste en snelste optie vanuit Siem Reap. In ongeveer drie uur ben je dan in Battambang. Vanuit de hoofdstad Phnom Penh doet de bus er ongeveer vijf uur over. Buskaartjes kun je online op 12Go.Asia kopen.

Ons oordeel
7/10

Battambang is een leuke stop voor een paar dagen. In het dorpje zelf kun je niet veel doen, maar in de omgeving valt genoeg te ondernemen. Huur een fiets, rij door de schitterende omgeving en je zult je zeker vermaken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.