Sihanoukville

Sihanoukville

Sihanoukville is een havenstad in het zuidwesten van Cambodja. De badplaats staat vooral bekend om zijn stranden, maar dient ook de toegangspoort tot de Koh Rong eilanden. Hoewel Sihanoukville voorheen een echte backpackers plaats was, is dat nu aan het veranderen. In plaats van backpackers, zijn het nu vooral de Chinese investeerders en toeristen die hun weg naar de stad vinden. We raden een bezoek aan Sihanoukville alleen aan als je het gebruikt als toegangspoort tot de eilanden en andere bestemmingen in de omgeving. In Sihanoukville zelf wordt zoveel gebouwd dat het niet meer leuk is om te verblijven.

De ontwikkeling van Sihanoukville

Sihanoukville is de enige havenstad van Cambodja en daardoor hangt er een hele andere sfeer dan in de rest van het land. In de vorige eeuw werd de stad vaak gebruikt als doorvoerhaven van wapens in onder andere de Vietnamese oorlog, maar tegenwoordig moet de stad het vooral van het toerisme hebben. Vooral backpackers leken hun stempel op de stad te drukken. Vanuit allerlei werelddelen kwamen backpackers in Sihanoukville bijeen om te feesten en aan een van de mooie stranden te chillen. Tegenwoordig is daar niets meer van over. Sihanoukville is nu grotendeels in handen van rijke Chinese investeerders. De gevolgen? Stijgende prijzen, bouwputten en heel veel Chinese casino’s, restaurants en hotels. Daarmee stijgen ook de huurprijzen voor locals, wat sluitingen van lokale tenten tot gevolg heeft. De lokale bevolking heeft het er steeds minder voor het zeggen. Een tragische ontwikkeling, die de stad niet ten goede komt.


Sihanoukville


Sihanoukville


Zien en doen

De stad heeft dus een ontwikkeling doorgemaakt waardoor je als backpacker hier misschien minder te zoeken hebt. De Koh Rong eilanden blijven echter wel populair onder backpackers, waardoor de kans groot is dat je Sihanoukville toch passeert. Als je niet in één keer doorreist naar een van de eilanden, is het leuk om bijvoorbeeld een van de watersporten te beoefenen. Zo kun je kajakken, windsurfen en zelfs kitesurfen in Sihanoukville. Liefhebbers van tempels kunnen met de motor(taxi) naar de Wat Leu Tempel. Ook is een bezoek aan het Ream National Park een optie. Dit beschermde mangrovebos is gelegen op zo’n 20 kilometer van Sihanoukville. De mooie beloftes dat je gemakkelijk wilde dieren zou spotten komen vaak niet uit, dus spectaculair is het park niet te noemen. Het is verder wel leuk om een fiets of brommer te huren en de omgeving te verkennen. Ook kun je dan gemakkelijker naar een van de stranden of marktjes. De night market van Sihanoukville en de weekendmarkt van Otres worden het meest bezocht.

Stranden van Sihanoukville

Het populairste strand van Sihanoukville is Ochheuteal Beach. In de buurt liggen de meeste accommodaties en andere toeristische voorzieningen, zoals barretjes en restaurantjes. Natuurlijk ontbreken ook hier de verkopers niet. Otres Beach is wat dat betreft rustiger en mooier. Toch zijn ook hier hotels en resorts gebouwd. Sokha Beach is het mooiste strand en het meest rustige, maar is bijna geheel in beslag genomen door een groot, luxe resort. Als je ook op dit strand wilt liggen moet je een paar euro betalen, maar dan lig je wel erg goed. Andere backpackers vind je voornamelijk aan Victory Beach, waar het vooral in de avond erg gezellig is.

Voor de kust liggen ook een paar kleine eilandjes die je met bootje kunt bezoeken. De stranden zijn op veel van deze eilandjes nog witter, schoner en mooier. Bovendien kun je in het schone water rondom de eilandjes goed duiken en snorkelen.


Sihanoukville


Vervoer in Sihanoukville

De verschillende stranden van Sihanoukville – met name Otres Beach – liggen net wat te ver uit elkaar om comfortabel te belopen. Je kunt gebruik van motortaxi’s en tuktuks om je sneller te verplaatsen. Met name de tuktuk chauffeurs kunnen behoorlijk vervelend zijn hier en veel te veel vragen voor een kort ritje. Goed onderhandelen is een must. Ook kun je een scooter huren om zelf op pad te gaan, maar er zijn hier veel oplichters actief.

Eten en uitgaan

De plaatselijke specialiteiten zijn schaal- en schelpdieren. In veel tenten op en rondom het strand kun je heerlijke krab of andere visgerechten eten. In het centrum vind je een aantal restaurants met Cambodjaanse gerechten of restaurants met voornamelijk westerse gerechten. Ook de cafés die zich richten op westerse toeristen zijn overal te vinden. De lokale jeugd bezoekt vooral de karaokebars. Veel restaurants zijn de afgelopen jaren gesloten nadat investeerders stukken grond kochten. Check goed of het restaurant dat je hebt gevonden nog wel open is.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Sihanoukville:

Naam Eten Aanbod Prijs
Sandan Absoluut ons favoriete restaurant in Sihanoukville €€
Starfish Bakery & Cafe Een goede keuze voor ontbijt en lunch €€
Modern Nomads Een verrassend goed Russisch restaurant €€

Sihanoukville


Overnachten in Sihanoukville

Sihanoukville heeft een groot aanbod accommodaties. De luxe resorts kom je steeds vaker tegen, maar ook guest houses zijn er genoeg te vinden. Bij Victory Hill (ook wel Weather Station Hill genoemd) vind je naast veel stripclubs, ook een paar leuke guest houses, waarvan de meeste uitzicht op de zee bieden. In het centrum van de stad zijn ook een aantal zeer goedkope accommodaties te vinden, maar echt sfeervol kun je ze niet noemen. Leukere guest houses liggen in de buurt van het strand. Op Otres Beach of Ochheuteal Beach heb je de meeste kans op een betaalbare kamer. Hieromheen vind je ook alle voorzieningen, zoals supermarkten. In onze Reisgids Cambodja staan de leukste hostels van Sihanoukville vermeld.

Reisgids Cambodja

Hoe kom ik er?

De badplaats is met een busrit van ongeveer vier uur bereikbaar vanaf Phnom Penh. Wij raden aan om Giant Ibis te gebruiken. Er is een ook een semi-regelmatige verbinding met Kampot, maar vraag ter plekke altijd even of en wanneer die precies rijdt. Buskaartjes kun je online op 12Go.Asia kopen.

Ons oordeel
5/10

Otres Beach is zeker leuk en redt het algemene oordeel van Sihanoukville. Op de andere standen en in andere gedeeltes is de sfeer duidelijk minder. Dankzij de enorme toenamen van Chinezen is Sihanoukville steeds minder interessant voor backpackers.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.