Ban Lung

Ban Lung

In Ban Lung kun je rustig op adem komen tijdens je reis door Cambodja. Hier vind je geen clubs en wilde backpackersfeesten, maar met markten en prachtige natuur in de omgeving kun je hier wel een mooie tijd in het authentieke Cambodja beleven.

Levendige markt in Ban Lung

Het stadje Ban Lung zelf is erg kalm, op het marktgedeelte na. Hier krioelen de mensen door elkaar en verkopen mensen uit de omliggende gebergten hun zelf verbouwde groenten. Ook kun je op de markt fruit, verse vis en kleding kopen. Het is daarnaast de ideale plek om een souvenir te bemachtigen als aandenken aan Cambodja.


Ban Lung


Meerdaagse hikes

Ban Lung is het perfecte startpunt voor een echte jungle-ervaring in Cambodja. Diverse touroperators verzorgen meerdaagse trekkingen naar het nationaal park Virachey, waarbij je trekkingen maakt door het woud, je eten kookt boven een vuurtje en ’s avonds op zoek gaat naar bijzondere diersoorten. Je kunt alternatieve trekkingen maken en daarbij overnachten in een homestay bij bergvolken. In de bergachtige omgeving van Ban Lung wonen diverse kleine etnische groepen, zoals de Tampuan. De Tampuan wonen in kleine gemeenschappen in bamboehuizen en hebben een interessante cultuur. Zo draait alles hier om landbouw en wordt ’s avonds veel muziek gemaakt. Deze groep maakt zelf veel typen muziekinstrumenten, zoals gongs en fluiten. Ook hangt het geloof van de Tampuan onder meer af van de voorspellingen van waarzeggers. Door een bezoek aan dit soort stammen wordt je trip naar deze mooie regio cultureel gezien extra interessant.

Vulkanisch meer

Even buiten Ban Lung ligt Yeak Laom, een vulkanisch meer dat vrijwel perfect rond is. Het meer is duizenden jaren geleden ontstaan na een grote uitbarsting. Vanaf de oevers van Yeak Laom heb je een geweldig uitzicht over het water en het omliggende regenwoud, waarin vele exotische vogelsoorten te vinden zijn. Rondom Yeak Laom ligt een wandelroute door het bos en uiteraard kun je bij hitte een verkoelende duik nemen.


Ban Lung


Watervallen

Ban Lung is gelegen in een bergachtig gebied met bovendien veel tropisch regenwoud, waardoor er op veel plekken mooie watervallen te zien zijn. Niet ver bij Ban Lung vandaan ligt de waterval Katieng, die bereikt via een mooie hangbrug en een wandelpad door het bos. In de buurt staan ook wat eetstalletjes, zodat je zelf niets hoeft mee te nemen en hier ook wat langer kunt chillen.

Ten westen van de stad kun je de Cha Ong waterval bezoeken. Deze is met zijn dertig meter hoogte een indrukwekkende verschijning. Aan de voet ligt een grot, waar je een mooi uitzicht hebt op de waterval en de omgeving.

Voor alle watervallen geldt dat buiten het regenseizoen de anders zo krachtige waterstroom ophoudt en er weinig meer van te zien is. Het regenseizoen in de provincie Ratanakiri duurt van juni tot oktober, dus je doet er goed aan de watervallen in november of december te bezoeken.

Vervoer in Ban Lung

In Ban Lung zelf kun je de meeste afstanden lopend of desnoods per fiets afleggen. Als je meer van de omgeving wilt verkennen is het leuk om een scooter te huren. Er zijn enkele verhuurders in de stad waar je voor $5 tot $7 per dag een scooter kunt huren. Als je liever niet zelf rijdt kun je ook een motortaxi nemen naar je bestemming naar keuze.


Ban Lung


Eten en drinken

Het aanbod in Ban Lung is beperkt, maar er zijn gelukkig wel enkele leuke restaurants en bars gelegen in de stad. Je kunt hier lekker eten en later in de avond kan het nog verrassend gezellig zijn bij een van de bars.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Ban Lung:

Naam Eten Aanbod Prijs
Cafe Alee Een sfeervol restaurant met lokale en westerse gerechten €€
The Green Carrot Tevens een leuk restaurant met een gevarieerde keuken
Reggae Bar Een leuke bar met tevens simpele maaltijden

Overnachten in Ban Lung

De echte hostels ontbreken nog in Ban Lung, maar als backpacker kun je hier wel uitstekend terecht. Er zijn veel guest houses te vinden, die over het algemeen van prima kwaliteit zijn. Je kunt hier al voor enkele euro’s per nacht terecht. Ook in andere klassen zijn voldoende accommodaties te vinden.

Hoe kom ik er?

De meest voor de hand liggende optie is vliegen naar de hoofdstad van Cambodja, Phnom Penh. Vanuit veel grote Aziatische steden gaan rechtstreeks vluchten naar Phnom Penh. Ban Lung heeft een airstrip, maar deze is jaren geleden gesloten. Er bestaan plannen om de baan te verharden, wat in de toekomst weer voor vluchten kan zorgen.

Vanuit de meeste belangrijke plaatsen in Cambodja gaan rechtstreekse bussen of minibussen naar Ban Lung. Vanuit Phnom Penh bereik je Ban Lung in acht uur, vanuit Kratie vijf tot zeven uur. Ook vanuit Laos kun je Ban Lung bereiken, maar dit vereist wel twee overstappen onderweg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.