Si Phan Don

Si Phan Don

Si Phan Don, letterlijk ‘4.000 eilanden’, is een verzameling van eilanden in Zuid-Laos. Laos heeft geen kuststrook, maar hier in Zuid-Laos splitst de Mekong rivier zich uit in vele kleine wateren waarin de eilanden zijn gevormd. De bekendste eilanden die tot deze groep behoren, zijn Don Det, Don Khong en Don Khon, waarbij Don Det het meest door backpackers bezocht wordt. Verder heb je er ook kleine, onbewoonde eilandjes. De watervallen, stranden, rotsen en stroomversnellingen maken Si Phan Don een archipel waarin meer dan genoeg te doen is.

Over Si Phan Don

Het grootste eiland van Si Phan Don is Don Khong. Dit is tevens het meest ontwikkelde eiland en richt zich met goede hotels vooral op toeristen in de middenklasse. Hoewel de wegen geasfalteerd zijn (als enige van de drie eilanden), zijn de binnenlanden van Don Khong ongerept. Een mooie bezienswaardigheid op het eiland is de tempel Wat Jom Thong, de oudste van het eiland. Ook vind je op Don Khong volgens velen de beste lao-lao rijstwhiskey van heel Laos, welke je ook kunt proberen.

Een brug verbindt het kleine eilandje Don Khon met het door backpackers geliefde eiland Don Det. Op Don Det geniet je van de relaxte eiland sfeer, maar je kunt er ook goed mensen ontmoeten en feestjes vieren. Ga ook samen met de altijd aanwezige, backpackers naar de watervallen kijken. Lees ook ons blog artikel over het relaxte Don Det.


Si Phan Don

De Li Phi/ Tat Somphamit watervallen


Don Det

Bungalows op het eiland Don Det


Zien en doen

Een leuke manier om Si Phan Don en de Mekong te ontdekken, is door een kajak te huren en erop uit te trekken. Je kunt kajakken tijdens het regenseizoen wel vergeten, want dan is de rivier vaak te wild. Verder kun je de eilanden goed op de fiets verkennen. Verblijf je bijvoorbeeld op Don Det, huur dan een fiets en rij naar het kleine eiland Don Khon via de brug. De (zand)wegen leiden je door kleine dorpjes met vriendelijke locals en gezellige dieren. Ben je in de maanden december tot en met mei op Si Phan Don? Dan heb je een kans de zeldzame Irrawaddy dolfijn te spotten. Deze leven in de Mekong rivier en komen vaak even boven om lucht te happen. Om ze te bekijken huur je een bootje bij een van de tour operators. Zorg wel dat de bestuurder van de boot even zijn motor uitzet wanneer jullie het leefgebied van dit zeldzame dier betreden. Ook raden we je zeker aan eens te genieten van een mooie zonsondergang. De hemel kleurt prachtig oranje, waardoor het zeer fotogenieke beelden oplevert. En verder: genieten van de laid-back sfeer die heerst op de eilanden. Je zal zien dat je langer blijft plakken dan je in eerste instantie in gedachten had.

Watervallen

Op Don Khon vind je een mooie bezienswaardigheid: de Khone Phapheng Falls. Hoewel er meerdere watervallen in de rivier rondom het eiland zijn, behoren de Khone Phapheng Falls tot de meest indrukwekkende. Enorme hoeveelheden kubieke meters kletteren met een hoop geweld naar beneden. Andere mooie watervallen in de omgeving zijn de Li Phi / Tat Somphamit en de Khon Pa Soi Falls.


Si Phan Don

Rijstvelden op het eiland Don Khon


Het traditionele Laos

In Si Phan Don vind je nog echt het traditionele Laos en Azië. Elektriciteit en verkeer is er niet of nauwelijks en de lokale bewoners verbouwen hier in kleine dorpjes rijst, verschillende groentes en suikerriet. Houd er rekening mee dat op geen van de eilanden pinautomaten aanwezig zijn. Neem dus voldoende cash geld mee, zeker als je meerdere eilanden bezoekt. Hoewel er (nog) geen sprake is van massatoerisme op de eilanden, is de eilandengroep – en dan met name Don Det – erg populair onder backpackers.

Vervoer op Si Phan Don

Op de kleinere eilanden kun je veel afstanden lopend afleggen. Toch is het fijn om een fiets of scooter te huren. Zo kun je net wat meer van de omgeving zien en het is bovendien een leuke manier om je te verplaatsen. Voor een fiets betaal je zo’n 10.000 kip per dag. Reken op ongeveer 70.000 kip per dag voor een scooter.


Si Phan Don

De fiets is een leuke manier om de eilanden te verkennen


Overnachten op Si Phan Don

Wij raden aan om te overnachten op Don Det; wat ons betreft het leukste eiland van de archipel. Aan de noordelijke zijde van Don Det vind je veel guest houses waar je goedkoop kunt overnachten. Je kunt hier – zeker in het laagseizoen – prima heengaan zonder van tevoren een kamer vast te leggen. In onze Reisgids Laos staan de leukste hostels van Si Phan Don vermeld.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Als je al in Laos bent kan je het beste eerst naar Pakse gaan en dan daar de bus nemen naar Si Phan Don, of specifieker naar Don Det. Deze tocht duurt ongeveer drie uur. Je kunt ook rechtstreeks vanuit Cambodja naar Si Phan Don gaan. De bus vanuit Phnom Penh doet er zeven uur over en de nachtbus vanuit Siem Reap een paar uur langer.

Ons oordeel
7/10

De fijne sfeer, de mooie natuur en de authenticiteit maken Si Phan Don een leuke bestemming.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.