Luang Namtha

Luang Namtha

Het kleine stadje Luang Namtha ligt in het noorden van Laos en begint steeds meer populariteit te winnen onder backpackers. Niet omdat het stadje zo bijzonder is, maar omdat het dé uitvalsbasis is voor een meerdaagse jungle trekking door de prachtige omgeving. De trekking levert voor de meeste backpackers één van de hoogtepunten van hun reis door Azië op.

Over Luang Namtha

Het stadje heeft tijdens de Battle of Luang Namtha veel schade opgelopen, waardoor er lange tijd niets te doen was. Nadat de landsgrenzen zijn opengesteld voor toeristen, maakte Luang Namtha een grote ontwikkeling door. Zo is er een tweede centrum ontstaan, welke meer gericht is op toeristen. Hier vind je dus de meeste accommodaties, restaurants en reisorganisaties voor een trekking.

Niet alleen de prachtige omgeving zorgt ervoor dat het kleine Luang Namtha een populaire backpack bestemming wordt. Veel backpackers kiezen namelijk ook voor een trekking om zo in contact te komen met de minderheidsgroepen die in de bergen rondom Luang Namtha leven. Ecotoerisme is hier in volle gang. Toeristen kunnen van het lokale leven proeven, terwijl een deel van de opbrengst gaat naar de bezochte dorpen in de bergen.


Luang Namtha

Groene rijstvelden gelegen rondom Luang Namtha 


Luang Namtha

Een van de dorpen in de omgeving waar etnische minderheden wonen 


Te doen in Luang Namtha

Zoals gezegd komen de meeste backpackers naar Luang Namtha voor een jungle trekking. Heb je echter een dag te overbruggen voor de start hiervan of voor je volgende bestemming, dan kun je je prima vermaken in en rondom het stadje. ‘s Avonds is er een kleine night market, waar particuliere, lokale inwoners hun kookkunsten vertonen. Je eet hier voor ongeveer €1 per maaltijd. Overdag huur je een scooter en binnen no time rijd je door een mooie omgeving. Breng hierbij een bezoek aan de Nam Dee waterval en het bijbehorende lokale Nam Dee dorpje. Hier kun je wat doorheen slenteren en op eigen houtje in contact komen met de lokale bevolking. Je merkt hier al dat het er primitief aan toegaat; een voorproefje voor wat je tijdens de jungle trekking kunt verwachten. Daarnaast leent de Nam Tha rivier zich voor een leuke kajaktour, die veel reisorganisaties in het dorp aanbieden. Let er wel op dat in het droogseizoen het water lager komt te staan en het dus minder spectaculair is om te kajakken.

Jungle trekking

Een jungle trekking in de omgeving van Luang Namtha geeft je een ervaring wat één van de hoogtepunten gaat worden tijdens je reis door Azië. In het dorp vind je veel lokale reisorganisaties die een meerdaagse jungle trekking aanbieden, waarbij The Hiker en Forest Retreat Laos de beste reviews krijgen. Bij elke aanbieder geldt: hoe groter de groep, hoe minder je per persoon betaalt. Het is dus aan te raden vooraf wat mensen te zoeken om de kosten (en het plezier) te delen. Je kiest zelf het aantal dagen, de slaapplaats en de zwaarte van de trekking. Voorkom trekkingen in het regenseizoen, want dan kan de glibberigheid gevaarlijk worden.

Tijdens de jungle trekking leer je van je guides alles over de natuur en het leven in de jungle. Je eet planten die je tijdens de trekking tegenkomt en zoekt verder naar ingrediënten voor het avondeten. Na een aantal uren lopen, kom je ‘s avonds aan bij je accommodatie. Je bepaalt vooraf of je in een zelfgebouwde hut in de jungle slaapt, of in een local village in een ecolodge. In beide gevallen bezoek je tijdens de trekking sowieso een local village, waar de tijd lijkt stil te staan. Puurder dan dit ga je het niet krijgen. Je wast jezelf in de rivier en drinkt uit diezelfde rivier gekookt (bruin!) water. De inwoners kunnen soms wat verlegen zijn, maar ze verwelkomen je hartelijk. Wees vriendelijk en stap ook zeker op de mensen af: ze willen je graag dingen laten zien of uitleggen.


Luang Namtha

Er wonen meerdere bergstammen in deze omgeving


Vervoer in Luang Namtha

De stad is in meerdere wijken opgesplitst. Om tussen deze verschillende gedeelten van Luang Namtha te reizen kan het handig zijn om een tuktuk te nemen. Binnen de wijken kun je de afstanden allemaal lopend afleggen. Eventueel kun je ook een fiets of een scooter huren om deze afstanden af te leggen en om de mooie omgeving te verkennen.

Overnachten in Luang Namtha

In het nieuwe gedeelte van Luang Namtha vind je de meeste hotels en guest houses. Dit ligt 6 kilometer van het oude gedeelte af. Het nieuwe centrum bestaat eigenlijk uit een lange straat, waar de meeste guest houses en hotels aan liggen. Je kunt hier een fijne accommodatie krijgen voor ongeveer €10. Hele luxe verblijven vind je hier niet snel, maar daarvoor komen backpackers ook niet naar Luang Namtha.

Reisgids Laos

Hoe kom ik er?

Luang Namtha heeft een klein vliegveld, met enkele vluchten per week van en naar Vientiane. De kosten van deze vluchten zijn echter behoorlijk hoog.

Vanuit Huay Xai ben je over een nieuwe weg in 5 uur in Luang Namtha. De bus vanuit Luang Prabang doet er een paar uur langer over. De dichte ligging nabij de grens met China en de goede wegen maken dit ook een veel gemaakte eerste stop in Laos voor reizigers die uit China komen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.