Geld Laos

Geld Laos

De nationale munteenheid van Laos is de kip. De kip kent geen munten, de volgende bankbiljetten zijn in gebruik: 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 kip. Voor een euro krijg je bijna 11.000 kip terug. Je hebt dus al snel een portemonnee vol met briefgeld. In grensplaatsen en populaire bestemmingen kun je vaak ook met de Thaise baht en de Amerikaanse dollar betalen. In duurdere hotels kun je soms alleen in dollars betalen terwijl je in kleine dorpen alleen met de kip kunt betalen. Zorg dat je al je kip opmaakt als je Laos verlaat. De munteenheid is namelijk buiten Laos niet in te wisselen voor andere valuta en behalve als souvenir heb je er dus bijzonder weinig aan.

Pinnen in Laos

Zo’n tien jaar geleden kon pinnen in Laos een behoorlijk uitdaging zijn. Met het toegenomen toerisme en de algemene vooruitgang van het land is dit veel makkelijker geworden. In de grote steden en populaire toeristische bestemmingen kun je relatief makkelijk een werkende pinautomaat vinden. In kleinere bestemmingen kan het wel wat lastig zijn. Bij veel pinautomaten kun je maar maximaal één miljoen kip pinnen, omgerekend ongeveer 100 euro. Bij andere pinautomaten kun je maximaal twee miljoen opnemen. Omdat je ook wat transactiekosten per opname kwijt bent raden we aan om zoveel mogelijk geld tegelijk op te nemen. Hieronder vind je een overzicht van de populairste banken in Laos, hoeveel je daar kunt opnemen (*dit kan per pinautomaat verschillen) en wat je aan transactiekosten betaalt.

Bank Opnamelimiet Transactiekosten
ANZ ₭ 2.000.000 ₭ 20.000 per miljoen
JDB ₭ 2.000.000 ₭ 30.000
PSV ₭ 1.000.000 ₭ 20.000
BCEL ₭ 1.000.000 ₭ 20.000
JDB ₭ 2.000.000 3%

Geld Laos


Budget reizen door Laos

Laos behoort tot de goedkoopste landen in Azië om door te reizen. De kosten voor zowel de accommodatie als het vervoer en het eten en drinken liggen laag. Het scheelt ook dat je over het algemeen geen binnenlandse vluchten hoeft te nemen.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Cambodja. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 10 € 16
Vervoer € 5 € 7 € 10
Eten en drinken € 7 € 9 € 15
Activiteiten € 6 € 9 € 12
Totaal € 25 € 35 € 53

Creditcard Laos aanvragen

Voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd een creditcard mee te nemen tijdens je backpack reis. Ook om geld te pinnen heb je op sommige locaties een creditcard nodig. Als je een vliegticket wilt kopen is een creditcard vaak een must. Voor noodgevallen is een creditcard natuurlijk ook erg handig.

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Lees verder over Nepal