Visum Laos

Visum Laos

Laos is een van de minst bezochte landen in Zuidoost-Azië. Ondanks dat heeft het land veel te bieden; onaangetaste natuur, prachtige boeddhistische tempels en voldoende plaatsen om helemaal tot rust te komen. Wij zetten in dit artikel alle informatie voor het verkrijgen van een visum voor Laos op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent voordat je naar dit bijzondere land reist.

Visum Laos

Voor houders van een Nederlands of Belgisch paspoort geldt een ‘visa-on-arrival’ beleid in Laos. Je kunt dus naar Laos reizen zonder iets vooraf te hoeven regelen en ter plaatse betalen voor een toeristenvisum voor een verblijf van dertig dagen. Bij de landsgrenzen geldt hetzelfde beleid als op internationale luchthavens, en je zult dan ook geen problemen ervaren wanneer je direct uit een buurland komt.


Visum Laos


Hoe krijg je een visum voor Laos?

Om in aanmerking te komen voor een toeristenvisum kun je Laos binnengaan door simpelweg een landsgrens over te steken of te arriveren op een internationaal vliegveld, en daarbij een visa-on-arrival te ontvangen. De kosten hiervoor zijn $35 en je kunt met dit visum dertig  dagen blijven. Als je met het vliegtuig arriveert, behoor je dit te doen op de luchthaven van Vientiane, Luang Prabang of Pakse. Reken erop dat je alleen met contant geld kunt betalen, dus zorg voor vertrek naar Laos dat je $35 in je bezit hebt.

Mogelijkheid om te verlengen

Je kunt je verblijf plaatselijk twee keer verlengen met dertig dagen. Zo kun je maximaal negentig dagen in het land blijven. Er zijn kosten verbonden aan een verlenging; je betaalt $2 per dag. Je zult dus moeten beslissen hoe lang je exact wil verlengen voor je naar het immigratiekantoor gaat. Je kunt ook simpelweg $60 neertellen en dan onbezorgd verder door Laos reizen voor dertig dagen. Verlenging is mogelijk bij immigratiekantoren in Vientiane, Luang Prabang, Pakse en Savannakhet.

Overstay

De straffen voor ‘overstaying’ zijn niet zwaar in Laos, maar het kan wel een dure aangelegenheid worden als je maar lang genoeg blijft. De boete bedraagt $10 per dag en je moet deze som voldoen bij vertrek. Ook hierbij kun je alleen met contant geld betalen.

Reisgids Laos

Grensovergangen

Laos grenst aan vijf landen: Vietnam, Cambodja, Thailand, Myanmar en China.

Er zijn zeven landsgrenzen tussen Vietnam en Laos:

 • Tay Trang (Vietnam) naar Sop Hun (Laos)
 • Na Meo (Vi) naar Deuy (La)
 • Nam Can (Vi) naar Dindan (La)
 • Cau Treo (Vi) naar Nam Ngang (La)
 • Cha Lo (Vi) naar Ban Dupre (La)
 • Lao Bao (Vi) naar Dansavan (La)
 • Phou Keua Border

De toeristenbussen vanuit Vietnam maken echter slechts gebruik van drie overgangen. Je kunt bij de grensovergangen een visum krijgen.

Tussen Cambodja en Laos is slechts 1 grensovergang te vinden: van Veun Kham in Laos naar Trapaingkriel in Cambodja. Er gaan bussen over deze route.

Er zijn acht grensovergangen tussen Thailand en Laos waar je over kunt steken met een visa-on-arrival:

 • Thai Lao Friendship Bridge I van Vientiane (Laos) naar Nongkai (Thailand)
 • Friendship Bridge IV van Huay Xai (La) naar Chiang Khong (Th)
 • Tonpheung (La) naar Samliemkhan (Th)
 • Friendship Bridge III van Thakek (La) naar Nakhon Phanom (Th)
 • Friendship Bridge II van Savannakhet (La) naar Mukdahan (Th)
 • Chong Mek Border
 • Muang Ngeun (La) naar Huai Kon (Th)
 • Ban Mai Chai Daen Border

Voor trips vanuit Myanmar naar Laos is aangeraden om eerst naar Thailand te reizen, en dan de grens over te gaan naar Laos.

Er is één grensovergang tussen China en Laos waar je een VOA kunt krijgen: de Boten Border Crossing.

Visa run

Het is gebruikelijk en gemakkelijk om naar Thailand over te steken en weer terug te gaan naar Laos voor een nieuw visum. Dit levert in de praktijk zelden problemen op.

Lees meer over Laos